|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 11:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Seveda je pravi interval 15 minutni (to vsi vemo) in za določanje dogovorjene priključne moči se štejejo 3 najvišji taki intervali, če bi prebral javno dostopne informacije, bi to vedel |
Sedaj bom ponovil že tretjič:
To je nekaj kar vidiš samo na papirju in se v praksi ne dogaja. Porabnik naredi špico, elektro vzeme to za izračun. Na koncu pride 300€ omrežnine in 100€ elektrike. Veliko je takih primerov kjer potem odjemalci stokajo in jokajo ob zneskih.
Strošek energije je irelevanten pri takih omrežninah. Te pa bo odjemalec plačeval do naslednje spremembe, ki jo javi operaterju, drugače pa bo ostalo kakor je in boš plačal trimestni znesek, zato, da si pognal večji porabnik za eno uro. Na srečo ni še penalov, kateri bi marsikoga spravili na kant |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
To je nekaj kar vidiš samo na papirju in se v praksi ne dogaja. Porabnik naredi špico, elektro vzeme to za izračun. Na koncu pride 300€ omrežnine in 100€ elektrike. Veliko je takih primerov kjer potem odjemalci stokajo in jokajo ob zneskih.
Strošek energije je irelevanten pri takih omrežninah. Te pa bo odjemalec plačeval do naslednje spremembe, ki jo javi operaterju, drugače pa bo ostalo kakor je in boš plačal trimestni znesek, zato, da si pognal večji porabnik za eno uro. Na srečo ni še penalov, kateri bi marsikoga spravili na kant |
Piši še četrtič, petič, ... če želiš
Klobasanje in bluzenje
Ti pišeš o presežkih (penalih na presežke) preko dogovorjene priključne moči, kar je nekaj drugega kot sama dogovorjena priključna moč, ki se prav tako plača.
Zaradi penalov na presežke, je potrebno dogovorjeno priključno moč skrbno izbrati in ker uporabniki tega še ne poznajo, je to določil operater na podlagi 3 najvišjih intervalov.
Ker v prehodnem obdobju penali ne bodo zaračunani ampak samo prikazani, se bodo imeli uporabniki priložnost naučiti in razumeti nov način obračunavanja.
S pravilno izbrano dogovorjeno priključno močjo ne bo presežkov in posledično penalov, zato izjava o strošku energije ne drži.
Presežki ali penali za prekoračitev dogovorjene priključne moči v bistvu niso omrežnina ampak kazen. Kazen za napačno izbrano priključno moč.
Izbira dogovorjene priključne moči je tako rekoč rezervacija omrežja, Če si vzamemo več, kot si rezerviramo, bo to koštalo, ane. Razumljivo?
Ali se bo zaradi politike ta način obdržal, v tem trenutku ni pomembno. Če bo šlo nazaj na staro ali če bodo pogruntali drugačen način, se bomo na to prilagajali potem.
Sem mislil, da imaš več pojma, pa vidim da temu ni tako. Lahko da razumeš nekaj, izrazit in napisat tako, da bo razumljivo, to ti žal ne gre.
Pišeš in postavljaš trditve, argumentirat pa ne znaš.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo na kratko bom povedal: Moj čas je preveč dragocen, da se bom ukvarjal s tvojimi izpadi. Nimaš stika s potrošniki ali pa obračunom na dnevni bazi. Stvari v praksi veljajo, kakor sem napisal. Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ecobra Član

Pridružen-a: Pet 27 Jun 2014 14:16 Prispevkov: 318 Aktiv.: 2.38 Kraj: Radeče
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
1dva3 je napisal/a: |
Zelo na kratko bom povedal: Moj čas je preveč dragocen, da se bom ukvarjal s tvojimi izpadi. Nimaš stika s potrošniki ali pa obračunom na dnevni bazi. Stvari v praksi veljajo, kakor sem napisal. Lp |
Stvari v praksi ne morejo drugače veljati kot je zapisano v "Akt o metodologiji za obračunavanje omrežnine za elektrooperaterje; ur.l. 146/22". Kot navajaš, da imaš stik s potrošniki in obračunom, bi ti predlagal, da podrobno preučiš ta akt, da jim lahko verodostojno predstaviš novo metodologijo obračuna in zakaj je temu tako je tudi v uvodu zapisano, ker drugače delaš nekaj kar je mimo predpisa - akta.
"V.J" ti je dal link v katerem je lepo razložen nov način obračuna nekako prečiščeno besedilo tega novega akta. Distributerji se morajo držati tega novega akta, ker drugače ne gre. Kako bo pa politika spremenila, če bo pa to tako ni pomembno sedaj, ko to velja in kolikor časa še bo.
ps (Vsi državljani smo v nevarnosti, dokler parlament zaseda )
l.p. _________________ Luna sije, pa ne greje.
Piška pije, pa ne šči...
Uzdaj se use i svoje kljuse. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PPartner Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2012 13:42 Prispevkov: 197 Aktiv.: 1.29 Kraj: okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 5:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok hvala za odgovore.
Da razložim. Včasih smo imeli en motor (recimo da je 7kw plus, bom preveril) za puhalnik, sekular in mlin za sadje. Nato smo kupili še en identičen motor, ki je na sekularju, drugi pa za puhalnik. Že nekaj let ne uporabljamo ne enega ne drugega, sta pa še vedno pri hiši. Motor lahko porabim tudi za kaj drugega. Puhalnik pozimi res ne pride vpoštev, sekular pa če rabiš drva.
A se komu pozna ta nov način zaračunavanja? Pri nas neke bistvene razlike ni, ne v plus ne v minus. Malo so zakomplicirali. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mateik Član

Pridružen-a: Sob 06 Avg 2022 18:31 Prispevkov: 261 Aktiv.: 7.50 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jan 12, 2025 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na žalost ali pa srečo se dejansko ne obračunava vsem po novem aktu.
Za izgovor imajo "premalo podatkov" in v praksi pomeni to da obračunavajo dogovorjene moči v drugačnih vrednostih od dogovorjene, ki piše v npr. MojElektro.
Tako je od prve položnice, kjer so obračunane dogovorjene moči bile čisto mimo.
npr, namesto 54kW -> 34kW, 3,8kW -> 12kW.
Pri meni doma pa namesto 7,1kW so mi odstranili 15min meritve in mi računajo kot da nimam števca, ki podpira meritve in plačujem po 2,2€ / kW 7,1kW.
Seveda se bom konec januarja pritožil, februarja bodo ponovno testirali povezavo potem pa dejansko obračunali po meritvah.
Kar pomeni da bom zimsko sezono plačal 62€ namesto 102€ ČB 1 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
brezimenko Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09 Prispevkov: 558 Aktiv.: 5.71
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Ja naprimer priključno moč za prvi blok boš plačal pa tudi, če je poraba 0 kW. Prej je bilo skupaj vseh stroškov 13€ sedaj je brez porabe samo ta prvi blok toliko.  _________________ Izgubil sem račun pod imenom kobranka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 10:56 am Naslov sporočila: |
|
|
V prejšnjem sistemu obračuna je bilo pa pri porabi 0 kWh tudi 0 € na položnici? Ni bilo.
Dejstvo je, da je novi sistem boljši od starega oziroma je bolj pravičen. Prav tako bo potrebnih ogromno € od nekje dobit, saj bomo do leta 2030 morali nabrat veliko denarja za NEPN. In v omrežje bo treba vložit blazno veliko denarja. Denar za omrežje je namenski in se imenuje omrežnina.
https://www.zurnal24.si/trajnostno/za-izpolnitev-ciljev-bo-potrebnih-57-milijard-434075
Ampak čudno. Ker pri NEK2 bi zaradi 15 mrd € šli kot država v stečaj, medtem ko pri 57 mrd € za NEPN pa ne bomo šli. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 12:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakšno zvezo ima NEK2 z NEPN? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 1:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako, da z NEK bi edino dosegli podnebno nevtralnost. Medtem ko brez bo to nemogoče.
In še bila je omenjena cena. Da bomo pri 15 mrd za NEK šli kot država v bankrot. Medtem ko 57 mrd za NEPN očitno ni več problem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igor_k Član

Pridružen-a: Pon 19 Jul 2004 11:44 Prispevkov: 1011 Aktiv.: 4.27 Kraj: Rače
|
Objavljeno: Pon Jan 13, 2025 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si NEPN sploh prebral, sploh veš kaj je v teh 57 miljardah? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 499 Aktiv.: 3.85
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2025 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Je že kdo dobil račun za januar? Me je kar presenetila nizka cena elektrike. Če poračunam končen znesek z davkom na računu in porabo, je cena malo čez 13 centov za kWh.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 233 Aktiv.: 1.62 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2025 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem dobil račun.
Cena električne energije je glede na prejšnji mesec nespremenjena.
Za omrežnino so pa cene spremenjene za vse časovne bloke, tako za dogovorjeno moč kot prevzeto energijo.
Sta pa ceni za dogovorjeno moč za prvi in drugi blok kot napovedano izenačeni, tu je prihranek. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.20 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2025 4:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Počakajte na april, ko bomo prejeli račune za marec
... ko bo konec regulacije cen, vsaj po trenutnih podatkih. Čeprav bo marec že v poletni tarifi in bo omrežnina nižja, bo cena električne energije po rednih cenah. Kljub napovedanim znižanjih recimo pri Gen-i, bo redna cena še vedno višja.
Vse to, je pričakovano, žal, realnost je tukaj.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jaka57 Moderator

Pridružen-a: Ned 12 Dec 2004 21:47 Prispevkov: 5819 Aktiv.: 24.57 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Sre Feb 19, 2025 4:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja sem ga dobil za stanovanje, v katerem ni porabe in je cca.13€, za razliko od prejšnjega meseca, ki je bila 35€ pri enaki porabi( ponoči je vklopljen razvlažilnik 230W).
Za hišo pa še ni prišlo. _________________ Lp, Jaka |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni