|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
primozb2005 Član

Pridružen-a: Pon 12 Dec 2005 23:20 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.25 Kraj: vransko-ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 11:02 am Naslov sporočila: Občasni izpadi polnilnice za električni avto |
|
|
Pozdravljeni
Doma sem priklopil dinamično polnilnico Schneider. Polnilnico sem priključil po navodilih proizvajalca. Sedaj pa se dogaja da prihaja do naključnih izpadov polnilnice, to pomeni da polnilnica ostane napajana, vendar ne polni več avtomobila.
Pregledal sem še navodila, kjer piše da se polnilnici lahko doda podnapetostna zaščita MNx.
V prilogi dodajam priključno shemo polnilnice, ter vezalno shemo MNx odklopnika.
Iz sheme za MNx odklopnik nisem prepričan ali sta E1 in E2 relejska izhoda.
V kolikor sta bi lahko vhoda polnilnice K1 in K2 spojil in preveril ali bi ponovno prišlo do izpada. V nasprotnem primeru pač ne bo mogoče preveriti, razen dodati MNx odklopnik in ponovno preveriti.
Lp Primož
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
99.32 KB |
Pogledana: |
24 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.24
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 11:32 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Se dogaja to samo na tvoji polnilnici s tvojim kablom ?
2. Lahko je vzrok v omrežju. Nastavi polnjenje na najnižjo moč in opazuj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozb2005 Član

Pridružen-a: Pon 12 Dec 2005 23:20 Prispevkov: 59 Aktiv.: 0.25 Kraj: vransko-ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
1. Se dogaja to samo na tvoji polnilnici s tvojim kablom ?
DA. Če polnim na drugih polnilnicah ni težave in polni brez težav.
2. Lahko je vzrok v omrežju. Nastavi polnjenje na najnižjo moč in opazuj.
Polnjenje sem nastavil na najnižjo moč in ni bilo razlike. Omrežje je togo, nekaj sto metrov stran je TP postaja, tako da je napetost v normalnih mejah. Polnim običajno s 5kW.
LpP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.24
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 12:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Preveri povezave od polnilnice do PMO ter preveri koliko je napetost med nulo, zemljo proti tlem.
Poznam tudi primere, ko se ob priklopu/odklopu večjega porabnika polnilnica ugasne. Vse žal niso dobre.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16 Prispevkov: 371 Aktiv.: 8.61 Kraj: Koper
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 1:00 pm Naslov sporočila: Re: Občasni izpadi polnilnice za električni avto |
|
|
primozb2005 je napisal/a: |
Pozdravljeni
Doma sem priklopil dinamično polnilnico Schneider. Polnilnico sem priključil po navodilih proizvajalca. Sedaj pa se dogaja da prihaja do naključnih izpadov polnilnice, to pomeni da polnilnica ostane napajana, vendar ne polni več avtomobila.
Pregledal sem še navodila, kjer piše da se polnilnici lahko doda podnapetostna zaščita MNx.
V prilogi dodajam priključno shemo polnilnice, ter vezalno shemo MNx odklopnika.
Iz sheme za MNx odklopnik nisem prepričan ali sta E1 in E2 relejska izhoda.
V kolikor sta bi lahko vhoda polnilnice K1 in K2 spojil in preveril ali bi ponovno prišlo do izpada. V nasprotnem primeru pač ne bo mogoče preveriti, razen dodati MNx odklopnik in ponovno preveriti.
Lp Primož |
Po priloženih shemah sodeč ima MNx lahko še zunanje proženje za izklop. Ena možnost z zunanjo tipko NC - normalno zaprt kontakt povezano na sponke E1 in E2. Druga možnost da izklaplja sam polnilec prek izhoda K1, K2 povezan na E1,E2. Ne smeš pa imeti obeh izklopnih kontaktov vezanih vzporedno ampak zaporedno,če bi uporabljal obe možnosti. Če pa ne uporabljaš zunanjega izklopa mora biti mostiček med E1 in E2.
_________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 1:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam polnilec ima mogoče kakšno diagnostiko,da pregledaš dogajanja med polnjenjem oziroma zabeležene napake.
_________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
primozb2005 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, če samo preverim če sem prav razumel.
To se pravi, da MNx prenapetostni modul deluje avtomatsko in izključi v primeru da je napetost nižja od nazivne.
Lahko pa izključi tudi če se relejski izhod, ki je tipa NC na polnilnici označen s K1 in K2 odpre in med E1 in E2 imamo odprte sponke.
Skratka K1 in K2 na polnilnici sta izhoda in ne vhoda, kar pomeni da nebi smela imeti vpliva na delovanje polnilnice.
Se bom povezal na polnilnico in poskusil najti kakšno diagnostiko.
LPP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
prel1 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2025 6:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
MNx modul tipa stanje na omrežju preko vhodnih priključkov in ob zaznavi nihanj glede na nastavitve se izhod proti polnilcu samodejno izklopi in tako prekine napajanje polnilca.
K1 in K2 sta priključka relejnega kontakta v polnilcu,ta se razklene,ko se pojavi neka anomalija v polnilcu. Bolj se nagibam, da je NO kontakt in je ta sklenjen dokler je s polnilcem vse v redu. Lahko pa preveriš z ohm metrom pri izklopljenem polnilcu brez omrežnega napajanja v kakšnem stanju je kontakt prek sponk K1 in K2.
Ta priključka sta breznapetostni kontakt za različno uporabo in deluje kot galvansko ločen izhod. V navodilih polnilca imaš najbrž kje opisano.
_________________ Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni