www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Išče se ljudi, ki znajo brati

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.42
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 16, 2025 6:37 pm    Naslov sporočila:  Išče se ljudi, ki znajo brati Odgovori s citatom

Saj ne vem, ali bi tole bolj sodilo v rubriko "malo za šalo" ... se pa časi spreminjajo. Tole da misliti. Bo čez 20 let sploh še kdo znal pisat, ali bomo spet na razvojni stopnji primatov? Think
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
prel1
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2021 20:16
Aktiv.: 8.60
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 16, 2025 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ob pomisleku, da je še več trenutno (živih) vrst pisav jih zelo malo pozna več kot eno do dve.
v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 17, 2025 8:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cursive handwriting je po slovensko "pisana pisava", torej črke se držijo skupaj kot ena črta, se nadaljuje... podrobno sem opisal, ker mnogi ne vedo, kaj je to "pisana pisava".

V 1. razredu osnovne šole smo se učili, pisali po nareku, oceni sta bili dve, ena za pravilnost in ena za obliko. Marsikdo je pisal tako, kot bi kure potacale papir, ni znal prebrati za seboj Rolling Eyes

Takrat se nihče ni kaj dosti ukvarjal s takimi učenci, danes pa ima vsak drugi neke vrste avtizma, kot izgovor za pomankljivosti in da nekaj ni treba, da ga je treba obravnavati in oceniti individualno.

Kot zanimivost je lepo videti kakšna stara pisma... slog pisanja in pri nekaterih zelo lepa, že skoraj umetniška pisava, zelo čitljivo, prava paša za oči.

Prav zaradi čitljivosti pisave in pojava pretežno tiskanih vsebin, se ročno pisanje opušča, vendar je kje še vedno zaželjena, vsaj del CV zahtevajo v tej obliki.

Priznam, tudi sam sem že davno opustil pravo pisano pisavo in jo spremenil v nekakšno hitro ročno tiskano. Po delovni nesreči (skrajšal desni palec) se ročnemu pisanju izogibam proti moji volji, ker hitreje in lažje pišem na tipkovnici.

Dodatno, ne samo to, da med ljudmi ni več sposobnosti pisat ročno, mnogi ne znajo pisat tudi v tiskani obliki. Ne poznajo osnovnih slovničnih pravil, ne znajo uporabljat predlogov s in z, ločila, velike začetnice, ... Pri nekaterih se to vidi tudi v prispevkih na forumu.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brezimenko
Član
Član

Pridružen-a: Tor 06 Jun 2017 12:09
Aktiv.: 5.71

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 17, 2025 3:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včasih so ocenjevali predmet lepopis, danes je pa to bolj v domeni kaligrafije in še to bolj na lastno željo. Si pa upam trditi, da takrat ni bila pomembna hitrost tako kot danes in si si vzel čas za nekaj lepo napisat. Žal je bil narek zame vedno prehiter zato so potem ratala sama skrpucala. Enostavno ni šlo.
Bizgec65
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Mar 2010 11:46
Aktiv.: 11.29
Kraj: Trebnje

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 17, 2025 10:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, včasih so si vzeli čas in kaj zapisali:

20231103_101223.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.92 MB
 Pogledana:  39 krat

20231103_101223.jpg

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni