|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
H20 Član

Pridružen-a: Sre 14 Okt 2020 18:44 Prispevkov: 220 Aktiv.: 3.87 Kraj: Litija
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, našli toplo vodo...
Sedaj pa samo malo raziščem, na koliko se segreje v stand by-u. Dejstvo je, da ko na novo priklopiš na omrežje TČ potrebuje nekaj minut predno pumpa začne delovati. Preverim na koliko stopinj segreje ta grelec v tem času, da vidim, če je res potencialna nevarnost za okvaro.....
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2025 11:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
To v parih minutah ni vredno nič.
Uparit je treba ves plin, ki je zmešan z oljem, kateri se je zbral znotraj kompresorja. To gre edino preko sesalne strani kompresorja v zunanji uparjalnik.
Ker imaš ti toplotno črpalko, pomeni, da bo vroč plin šel iz kondenzatorja, ki je povezan z vodnim delom, v hladnejše dele naprave, prvo v cevi, nato pa v kompresor, ki se bo ohladil.
V tvojem primeru imaš lahko segret kondenzator (sonce itd.), podhlajen kompresor (v receiverju se je nabralo hladivo iz uparjalnika, preden se je sistem ugasnil in vroč ogrevalni krog.
Da se to prepreči, moraš segrevati kompresor nad temperaturo vseh ostalih komponent v napravi - mora biti najbolj vroč del.
Pri tem boš največ koristi naredil, če ga dobro oblečeš v izolacijo, verjetno že je.
Ta akumulirana toplota se potem tako ali tako prenese v notranji krog.
Energija, ki je potrebna, da se temperatura samo vzdržuje in prepreči migracijo hladiva na prvem mestu je velikokrat nižja, kakor ta, ki je potrebna, da hladivo zavre, povre in se olje očisti.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Pon Jan 20, 2025 9:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem imel končno čas za malo testiranja. Kompresor nima nobenega gretja. Saj v času 30 min se ni popolnoma nič segrel. Tistih 90W iz zgornje slike je grelec pod izmenjevalcem, kateri poskrbi, da se odtali / posuši kar se je steklo od izmenjevalca pri defrostu. Na youtube sem videl, da imajo nekateri kompresorji po zunanjem obodu nek grelec. Moj model ga nima, pre poceni varjanta.
Torej ostane vprašanje, kam gre tistih 70W v Stand by-u....verjetno da res v elektroniko, ki je ni tako malo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja TČ (klima zrak-zrak) Sanyo v pripravljenosti porablja 42W. Dobra polovica tega gre v grelec kompresorja (crankcase heater). V (servisnih) navodilih piše, da grelec dela, da kompresor ne bi bil na najnižji temperaturi v sistemu, s čimer se izognemo kondenzaciji v njem. Ko je zunaj dovolj toplo, se grelec izklopi.
Izven ogrevalne sezone izklopim napajanje, vklopim pa ga dan preden nameravam ponovno zagnati. Mislim, da sem to priporočilo tudi nekje prebral.
Zanimivo je še, da se poraba v pripravljenosti zniža za nekje 5W, ko je zunanja temperatura pod minus nekaj stopinj. Zakaj, pojma nimam.
Tudi jaz bi raje videl, če bi bilo namesto preostalih 17W recimo 7W. Razlika bi pomenila lepo število € na leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tam se da, ker je plac, so dovodi ipd.
Kar se tiče kondenza je najslabša lokacija, saj ta, ki se bo uparjal od kompresorja bo rinil pod strop, kjer je elektronika.
zraven je tudi še ventilator za hlajenje reber od igbt, ki je nekako zadovoljivo učinkovit.
narejeno je kar se da minimalistično.
Citiram: |
Moja klima v stand-by porablja nekaj moči (30-50W) na vsakih cca.6 ur (torej vklopi se 4x na dan, ne vem točno za koliko časa): |
Lahko je tudi napaka metra.
Zanimivo je še, da se poraba v pripravljenosti zniža za nekje 5W, ko je zunanja temperatura pod minus nekaj stopinj. Zakaj, pojma nimam. |
Lahko je grelec PTC ali kaj drugega.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
H20 je napisal/a: |
Sem že nabavil rele, ki bo že zgodaj zjutraj izklopil TČ za nekaj ur....vsaj 10 ur, kar se bo veliko poznalo na 1 in 2 bloku.... 1 pizza vsak teden  |
1 W 24/7 celo leto, porabi cca 1 EUR elektrike na leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Tudi jaz bi raje videl, če bi bilo namesto preostalih 17W recimo 7W. Razlika bi pomenila lepo število € na leto. |
Ja, "natančno" 10 EUR na leto.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 5:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
1 W 24/7 celo leto, porabi cca 1 EUR elektrike na leto. |
Hja....cca 70W, cca 18/7 .... cca 5 mes/leto .....pa mogoče vseeno ne toliko €, da bi kompliciral...
Me pa vseeno zanima kam gre tistih 70w, bom uprašal serviserja, ko pride, če bo seveda vedel.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Tor Jan 21, 2025 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
pumpa, ventilatorji, grelci
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sg1 Član

Pridružen-a: Sre 14 Avg 2013 9:28 Prispevkov: 233 Aktiv.: 1.62 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 22, 2025 6:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
S termo kamero poglej. 70 W je toliko, da bi moralo biti več kot očitno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Fantocci Član

Pridružen-a: Pon 06 Jul 2009 10:52 Prispevkov: 384 Aktiv.: 1.98
|
Objavljeno: Čet Jan 23, 2025 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
Moja klima v stand-by porablja nekaj moči (30-50W) na vsakih cca.6 ur (torej vklopi se 4x na dan, ne vem točno za koliko časa): |
Lahko je tudi napaka metra.
|
Zakaj napaka? Saj v redu kaže. Sicer pa - števec in podatki so od elektra, na osnovi njega se plačuje elektrika. Če je bi bila napaka je to zelo slabo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

|
Objavljeno: Čet Jan 23, 2025 12:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Elektro števec načeloma meri bolj natančno od sobnih merilnikov, ki pri kapacitivnih porabnikih včasih podivjajo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
H20 Član

|
Objavljeno: Pet Jan 24, 2025 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
sg1 je napisal/a: |
S termo kamero poglej. 70 W je toliko, da bi moralo biti več kot očitno. |
Ja, saj sem s kamero, nič drugega ne pokaže kot elektronika.
Danes bil serviser, in je to potrdil. Lahko brez problema vse ugasneš in prižgeš ko potrebuješ. Če ti je vseeno, če pade temperatura v cirkulaciji...
To je pač njegova izjava.
pumpa, ventilatorji, grerlci |
Sem napisal, da vse ostalo miruje, ko kaže 70W.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Janez59 Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45 Prispevkov: 18 Aktiv.: 2.71
|
Objavljeno: Sre Feb 05, 2025 3:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
To tudi vpliva na porabo TČ.
Imam 9kW TČ, zunanja enota je med dvema stavbama. Med njima je cca 3m.
Ko se TČ vklopi pade zunanja temperatura (senzor je 3m stran) za več kot 4 stopinje.
Skratka zadeva je na napačnem mestu.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
41.54 KB |
Pogledana: |
1 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni