www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Projekt "Iskra Savica Digital"

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
padly95
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2011 18:42
Aktiv.: 0.07
Kraj: Bistrica ob Dravi

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 9:06 pm    Naslov sporočila:  Projekt "Iskra Savica Digital" Odgovori s citatom

Pozdravljeni,
Naj vam predstavim svoj projekt.

Zadevo izpeljujem počasi in premišljeno. Upam, da kateremu od ljubiteljev "ne bodo šle dlake po koncu" ob prebiranju.

Lotil sem se kar velikega projekta, ki sem ga poimenoval "Savica Digital".

Sprejem Savice je sicer zelo dober, ampak signal v našem območju dalje in dalje slabi. Prav tako (roko na srce) nizki toni pod 100hz ne obstajajo ali pa hreščijo zaradi velikega ojačanja, ki je potreben zaradi karakteristike "open baffle" zvočnika, da vsaj srednji toni pridejo do izraza. Tako, da moderna glasba povzroča velike preglavice.

Trudil sem se, da bi obdržal orginal zvočnik, poskušal sem z TDA2030 ojačevalcem, zadušenim na 3 wRms in izenačevalnikom, da dobim iz njega kaj se le da... in nikakor nisem dobil bistvene izboljšave... ne priporočam, v tem primeru bi bilo bolje obdržati orginal ojačevalec z germanijevimi tranzistorji, saj ti dajo zvoku svoj čar.

Na koncu sem iskal majhen širokopasoven zvočnik, ki mu karakteristike dopuščajo, da škatla z bass reflexom ustreza notranjim dimenzijam Savice. Zadevo sem kasneje nadgradil z visokotoncem, da lahko širokopasovni zvočnik izkoristim čim bolj na nizkem in srednjem območju.
Torej 2-way zvočnik v bass reflex škatli.

Širokopasovec je iz Sonyjevega mini component sistema, 7cm, 5wRms, 4ohm.
Volumen škatle in bass reflex cev sta ostala trenutno nespremenjena. Škatli sem samo prestavil dimenzije, da paše v Savico, bass reflex pa trenutno oglašujem, tako da ji spreminjam dolžino. Visokotonec je iz Opel Astre letnik 2007. Prav tako še eksperimentiram z kretnico.

Ojačevalec ostaja TDA2030, predojačevalec je sestavljen iz 4x NE5532 -torej 8 stopenj... Lowpass filter, highpass filter, bass boost... skratka "EQ krivulja po meri". Za tem stoji še baxandall tone control za nastavitev nizkih in visokih tonov.

FM sprejemnik:
Glede nato, da je moje znanje o izgranji sprejemnikov takorekoč "nula". Sem se odločil, da najdem modul, s katerim bom lahko komuniciral z MCUjem (trenutno Arduino Nano).
Torej digitalni FM modul... ko sem se prekopal mimo nizkokvalitetnih čipom, s katerimi se nikakor nebi sprijaznil, sem naletel na pravtako Sonyjevo zadevo, ki se je vgrajevala v stare xPlod avtoradje. Sony TUX032. I2c komande je že nekdo prestregel in sestavil knjižnico za Arduino, jaz sem prestregel in dodal še MONO način.

Rezultati so bili kar dobri, ampak kot sem zgoraj omenil je signal na mojem območju dalje in dalje slabši. Zato sem sklenil poiskati desetletje novejšo zadevo, ki ima tudi DSP.
Naletel sem na zadevo proizvajalca NXP, model TEF6866. Ugotovil sem, da obstajajo moduli, ki se vgrajujejo v Android avtoradje, da za Arduino obstaja knjižnica, vendar zadeva ne deluje brez povezave na računalnik...
Sledilo je predelovanje kode, da sem usposobil zadevo samo z Arduinotom... in uspelo je.

Projektu sem dodal še samodejno iskanje postaj "auto seek", vendar je bilo zato potrebno motorizirati skalo. Slednje sem storil z koračnim motorjem. Ker skala ni linearna sem moral z kodo ustvariti mapiranje pozicije skale glede na število korakov motorja. Zadeva se umerja na poziciji 88mHz, ko skala prekine optično nit med IR oddajno diodo in sprejemno diodo. Na 108mHz bom dodal še en isti par, da se v primeru napake kazalnik ne zaleti. Zadevi bom dodal še EEPROM oz. F-RAM, da si zapomni frekvenco in korake motorja, da se izognem napačnim pozicijam skale ob izgubi elektrike in, da se bo MCU lahko ugasnil ob izklopu radja (glede na to, da bo radjo igral cca 4ure na dan, je škoda, da MCU ostaja vklopljen ostalih 20ur, samo zato, da si zapomni pozicijo).

Prosim spreglejte moje "varliske sposobnosti"... 1mm pločevina.

Projektu bom dodal še bluetooth in aux, lahko bi dodal še usb, ampak imam z usb mp3 moduli slabe izkušnje iz preteklih projektov in pravzaprav niti ne potrebujem usb.

Input selector bo po vsej verjetnosti sestavljen kar iz kakovostnih relejev.

Ko bodo podrobnosti dovolj definirane, bom zdizajniral še napajalni del z filtriranjem in zaščito.

Na koncu pridejo na vrsto doma zjedkana vezja in na novo narejene, izboljšane razne drobnarije, kot so nosilci ipd.

Demonstracija iskanja postaj (še z TUX032 modulom):
https://youtube.com/shorts/xWzmZgcLtko

Ko spravim zadevo nazaj v pogon, naredim nov boljši posnetek... Trenutno je projekt pospravljen, zaradi selitve delovnega mesta v drugo sobo.

Prilagam še simulacijo predojačevalca:
https://www.elektronik.si/phpBB2/files/eq.png

In baxandall tone control-a:

Hvala

PS: Se opravičujem glede vstavljanja slik, dejansko nisem našel boljše opcije, če obstaja naj mi prosim nekdo javi.

SPKR.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.21 MB
 Pogledana:  1 krat

SPKR.jpg

TWEETER.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.48 MB
 Pogledana:  0 krat

TWEETER.jpg

FRONT.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  4.14 MB

FRONT.jpg

IR.jpg
 Opis:
Ir sprejemna dioda
 Velikost datoteke:  3.1 MB

IR.jpg

STEPPER.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.75 MB

STEPPER.jpg

Nazadnje urejal/a padly95 Sre Feb 05, 2025 9:33 pm; skupaj popravljeno 6 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
padly95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 9:09 pm    Naslov sporočila:  Več slik Odgovori s citatom

Dodajam še ostale slike:

TEF6866.jpg
 Opis:
Tuner modul
 Velikost datoteke:  4.69 KB
 Pogledana:  257 krat

TEF6866.jpg

TUNER.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.67 MB

TUNER.jpg

TONE CTRL.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.52 MB

TONE CTRL.jpg

PREAMP.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.99 MB

PREAMP.jpg

TDA2030.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.21 MB

TDA2030.jpg

Nazaj na vrh
padly95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 9:10 pm    Naslov sporočila:  Simulacija Odgovori s citatom

Simulacija predojačevalca in baxandall tone control-a:

tone control.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  21.43 KB
 Pogledana:  3 krat

tone control.png

eq.png
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  eq.png
 Velikost datoteke:  10.91 KB
 Downloadano:  1 krat

Nazadnje urejal/a padly95 Sre Feb 05, 2025 9:26 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
padly95
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 05, 2025 9:13 pm    Naslov sporočila:  Prenos Odgovori s citatom

Še spremenjen prenos vrvice na desni strani:

PULLEY.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.34 MB
 Pogledana:  2 krat

PULLEY.jpg

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Stari radijski sprejemniki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni