|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jp Član

Pridružen-a: Ned 25 Jul 2004 13:22 Prispevkov: 222 Aktiv.: 0.94
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2025 12:37 am Naslov sporočila: Minimalne osnove |
|
|
Minimalne
osnove:
Pri osnovah elektronike je brez vsaj minimalnega osnovnega znanja, minimalne opreme (duplex laboratorijski DC napajalnik z UI regulacijo, osciloskop itd.) za analizo in popravila elektronskih vezij ter naprav kljub veliki želji posameznikov po uspehu običajno učinek slab ali negativen.
Tudi dober nasvet vseh tistih ki želijo vsem x primerov za uspeh popravila x elektronskih vezij in naprav gratis prispevati svoje znanje in čas je možno, da je učinek slab.
Glede na to, da živimo v času, ko splet po zelo ugodni ceni ponuja za vse interesente razno opremo, razne elektronske elemente in gratis razne pdf podatke se ta ugodnost še verjetno premalo koristi.
Žal pa nisem edini, ki mu ni vseeno, da pri mnogih velja pravilo "saj se nič ne splača".
Sem iz obdobja generacij, ko je bil velik problem za prav vse povezano z elektroniko.
Veseli pa mene, da nas številčno ni malo, ki trdimo drugače, da se še marsikaj splača.
Lp, jp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Profesor Einstein Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13 Prispevkov: 1437 Aktiv.: 6.30 Kraj: Rogaška Sl.
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2025 11:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gledaš "sveti les" hollywood se nič ne splača, ker tam ni nič realno.
hehe
Kvalitetne izdelke se splača popraviti v originalno stanje, ali ponuditi na oglas za rezervne dele.
Manjka ponudba okvarjene elektro opreme na oglasih, da bi imeli material za trening servisiranja na voljo vsi, ki si to želijo početi.
Težko je trenirati če nimaš kaj v roke vzeti.
Preveč tehnike (ki bi se dala popraviti ali uporabiti za rezervne dele) se zavrže namesto da bi se ponudila na oglas po simbolični ceni.
lp. _________________ --
"Če bi volitve kaj pomagale, bi jih prepovedali." (Mark Twain) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ogblaz Član

Pridružen-a: Pet 04 Mar 2016 12:08 Prispevkov: 172 Aktiv.: 1.52
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2025 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se strinjam glede ponudbe pokvarjenih izdelkov, bolj konkretno prenosnikov, če se oglas le pojavi se zanj zahteva -20% glede na delujoč izdelek, nerealne cene.
Kot drugo, nisem izobražen v elektro smeri in če je volja se marsikaj popravi, ne rabiš osciloskopa in nastavljivih usmernikov ampak povečini le multimeter in spajkalnik ter kot tretje veliko časa.
Tukaj se ponavadi ustavi, nima vsak volje in časa nekaj popravljat za svoje veselje pol leta, če boš nekaj rabil boš kupil ni druge. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozkoc Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32 Prispevkov: 589 Aktiv.: 3.22 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2025 12:33 pm Naslov sporočila: Re: Minimalne osnove |
|
|
jp je napisal/a: |
Minimalne
osnove:
Pri osnovah elektronike je brez vsaj minimalnega osnovnega znanja, minimalne opreme (duplex laboratorijski DC napajalnik z UI regulacijo, osciloskop itd.) za analizo in popravila elektronskih vezij ter naprav kljub veliki želji posameznikov po uspehu običajno učinek slab ali negativen. |
Verjetno si hotel napisati: "Pri popravilu elektronskih naprav je brez vsaj minimalnega znanja osnov elektrotehnike, ..."
Se opravičujem ker te popravljam, ampak sem moral kar nekajkrat prebrati da sem razumel kaj si hotel povedati. Sicer pa tudi jaz in nihče drugi ni imun na takšne napake, tako da nič hudega.
Kaj se komu izplača je zelo relativno vprašanje. Če imaš znanje, že vso potrebno opremo, čas in voljo se bo popravilo elektronske naprave verjetno izplačalo, v drugačnem primeru pa mislim da ne. Tukaj je seveda tudi vprašanje za kaj boš tisto kar ɓoš popravil potem potreboval, ali to dalaš zaradi lastnega veselja, ali bo od tega potem res kakšna korist. Potem, kakšno korist hočeš imeti, ekonomsko, ali pridobivanje novega znanja, ...
V glavnem o takšnih stvareh se da govoriti in razpredati, in na koncu ko vse stokrat premisliš ugotoviš da se tako ali tako nič ne izplača, tisti ki celo življenje "zabluzi" ravno tako na koncu konča v grobu kot tisti ki se celo življenje žene da bo nekaj ustvaril.
No, bom končal, ker sem šel z mislijo že predaleč.  _________________ Nikoli ni tako dobro da ne bi moglo biti še boljše. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1661 Aktiv.: 13.19 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Ned Mar 02, 2025 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Profesor Einstein je napisal/a: |
Manjka ponudba okvarjene elektro opreme na oglasih, da bi imeli material za trening servisiranja na voljo vsi, ki si to želijo početi.
Težko je trenirati če nimaš kaj v roke vzeti.
Preveč tehnike (ki bi se dala popraviti ali uporabiti za rezervne dele) se zavrže namesto da bi se ponudila na oglas po simbolični ceni. |
Ponudbe pokvarjene opreme res ni, ker ni povpraševanja, oziroma ga je premalo.
Pogosto sem že dal oglas tipa "podarim" za rabljeno stvar, tudi delujočo, je velikokrat trajalo mesece, da se je našel nekdo, ki bi to imel...
Če se podarja kaj na videz vrednega, je že nekaj minut po objavi več klicev, kličejo pa v 99,9% osebki, ki jim je slovenščina španska vas, zraven še barantajo in bi želeli pošiljanje, najraje brezplačno
Zelo hitro sem se odločil, da v mojih oglasih telefonske številke ni več, za zastonj naj se osebek potrudi in napiše e-mail
Sem že imel primer, ko sem podarjal neko stvar in v oglasu opisal pomankljivosti, ob prevzemu pa slaba volja prevzemnika, ker za to pomankljivost ni vedel, ker je bil tako len, da besedila oglasa ni prebral v celoti
Ali je potem kaj čudnega, da ljudje raje vžejo v smeti, oddajo v zbirni center, kot da se trudijo, da predmeti dobijo novega lastnika in mogoče ponovno uporabo.
Če se nekdo potrudi objaviti oglas, bi rad za to nekaj iztržil, res nekateri postavljajo nerealne cene, zato spet ni povpraševanja.
Včasih me kakšen tak oglas vseeno pritegne, prodajalcu ponudim realno ceno in tudi obrazložim zakaj taka ponudba. Včasih se zgodi, da se prodajalec strinja, čeprav dobi le 10-20% željene cene, večinoma pa sploh ni odgovora, redko prijazno zavrnejo.
Kar se tiče gole osnove... ja, gola osnova za elektronika ne more biti nekaj malega. Primeren napajalnik, merilni inštrumenti, orodje, kar nekaj materiala, prostor, ...
Kaj se splača popravljat? če zase iz veselja, potem čas najbrž ni pomemben, če za druge, ne moreš delat za 1eur/uro, razen, če je to v veselje, učenje in izziv, narediš tako rekoč zastonj, ima smisel, ker pridobljeno znanje lahko vsak sposoben unovči bolje nekje drugje.
. _________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Deflektor Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06 Prispevkov: 215 Aktiv.: 1.08 Kraj: Prlekija
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2025 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mene tole že leta veseli, čeprav sem kmetijske izobrazbe in ne elektro in za povrh imam še barvno slepoto. Včasih mi kaj uspe popraviti, včasih zgolj bolj pokvariti Od opreme pa imam sedaj:
TS101 spajkalnik, Dremel plinski spajkalnik in še enega iz Lidla katerega sem uporabljal pred TS101, Laboratorijski napajalnik 30V 10A iz Amazona, neko poceni razspajkalno postajo, postajo za reflow z vročim zrakom (zelo uporabna zadeva), tri multimetre, ki sem jih nabral skozi leta (za enega Voltcraftovega, ki meri tudi frekvenco ne vem zakaj mi nikakor ne uspe le te tudi izmeriti, ker frekvenca skače gor in dol) in pa točkovni varilec za baterijske packe.
Čakam pa še na mini osciloskop in pa verjento bom nabavil še LCR meter. Potem bo pa za hobi dovolj materiala. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Convert Član

Pridružen-a: Ned 13 Jun 2021 15:57 Prispevkov: 211 Aktiv.: 4.32 Kraj: NM
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2025 12:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
v.j. je napisal/a: |
Ponudbe pokvarjene opreme res ni, ker ni povpraševanja, oziroma ga je premalo.
Pogosto sem že dal oglas tipa "podarim" za rabljeno stvar, tudi delujočo, je velikokrat trajalo mesece, da se je našel nekdo, ki bi to imel...
Če se podarja kaj na videz vrednega, je že nekaj minut po objavi več klicev, kličejo pa v 99,9% osebki, ki jim je slovenščina španska vas, zraven še barantajo in bi želeli pošiljanje, najraje brezplačno
Zelo hitro sem se odločil, da v mojih oglasih telefonske številke ni več, za zastonj naj se osebek potrudi in napiše e-mail
Sem že imel primer, ko sem podarjal neko stvar in v oglasu opisal pomankljivosti, ob prevzemu pa slaba volja prevzemnika, ker za to pomankljivost ni vedel, ker je bil tako len, da besedila oglasa ni prebral v celoti
Ali je potem kaj čudnega, da ljudje raje vžejo v smeti, oddajo v zbirni center, kot da se trudijo, da predmeti dobijo novega lastnika in mogoče ponovno uporabo.
Če se nekdo potrudi objaviti oglas, bi rad za to nekaj iztržil, res nekateri postavljajo nerealne cene, zato spet ni povpraševanja.
Včasih me kakšen tak oglas vseeno pritegne, prodajalcu ponudim realno ceno in tudi obrazložim zakaj taka ponudba. Včasih se zgodi, da se prodajalec strinja, čeprav dobi le 10-20% željene cene, večinoma pa sploh ni odgovora, redko prijazno zavrnejo.
. |
Se 100% strinjam. Skozi to šolo sem šel tudi sam. Zato vozim stvari direkt na deponijo in imam najmanj težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47 Prispevkov: 5529 Aktiv.: 24.06 Kraj: Domzale
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2025 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem rešil drugače - podarjam ne. Če že, prodam za 5 ali 10 EUR.
Ne moreš verjeti, koliko filtra naredi pičlih par EUR pri oglasu na Bolhi!
LP, g _________________ ...lahko pa se tudi motim ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Pon Mar 03, 2025 6:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot študenti smo si dvakrat opremili kuhinjo v stanovanju iz podarimo.si ampak si nismo delali utvar kaj to pomeni.
Pridemo z svojo prikolico do bloka/hiše, ob času ko darovalcu odgovarja, z lastnim orodjem, sami demontiramo, znesemo na prikolico in očistimo za sabo.
Da bi bilo to danes, predvsem na Facebook marketplace bi verjetno kdo še pričakoval da tisti, ki podarja še pride zmontirati. V momentu ko postaviš vsaj neko ceno je že malenkost bolj normalen odnos. Se pa vedno najdejo nekateri, ki bi komplicirali/zbivali itd.
Je pa še vedno presenetljivo kako nove / kvalitetne kuhinje / pohištvo ljudje podarjajo/prodajajo na bolhi.
Še ta ki jo imam nad delavnico ima dušena vodila, in je prišla zastonj od Muckovega soseda, vključno z lijakom, pipo, napo.... Kar smo sami kupili je pomivalni stroj, hladilnik in štedilnik in nov pult. (Pogoj je bil da odpeljem čisto vse, ne samo tisto kar bi potreboval) _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni