www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kaj trenutno počnem marec 2025
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 17, 2025 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Bo takšen?
Citiram:
Največja hitrost na smartu je 450, zunaj +23, v kabini sta 2 osebi.
Youtube video in še eden na avtocesti.

Sem imel leta nazaj Kio Pride. Po teži verjetno nekaj podobnega kot ta Smart. Pri 150 na uro po avtocesti je občutek verjetno enak kot v trugi, ko te spuščajo v prerani grob. Adrenalinsko, ampak smrtno nevarno. Drugače fajn avtek ampak za normalne vožnje, ne testiranje mej.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 18, 2025 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Smart Brabus je enak kot tista dva na povezavah. Celo barva je ista.

20250315_192230.jpg
 Opis:
Smart ima zelo smart sistem regulacije turbine v kombinaciji, elektronika, vakuum in nadtlak.
 Velikost datoteke:  71.53 KB
 Pogledana:  14 krat

20250315_192230.jpg

20250220_200231.jpg
 Opis:
Urejene zavore z novimi batki in tesnili
 Velikost datoteke:  39.64 KB
 Pogledana:  15 krat

20250220_200231.jpg

20250220_200204.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  55.83 KB
 Pogledana:  22 krat

20250220_200204.jpg

Nazaj na vrh
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.56

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 19, 2025 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
"Penzija projekt" v zaključni fazi. "Mašina" je že delujoča. Jo testiram. Moram jo le še zapret.

...

Odličen rezultat. Se takoj vidi vse prednosti takega pogona.

Iztok_S
Član
Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06
Aktiv.: 4.52
Kraj: Ljubljana, Trzin

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 22, 2025 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pravkar sem prišel domov ogorčen nad totalno nestrokovnostjo, zajedlivostjo ter nesramnostjo in ignoranco asistenčnega voznika. Vprašal sem ga, če bo avto potegnil na rampo od zadaj ali spredaj, da namestim vlečno kljuko. Takoj, ko sem ga to vprašal je postal zelo nesramno aroganten, brez da bi mi pustil do besede. Začel je nalagati, da on za to že ne bo vlekel, da vlečna kljuka ni temu namenjena, da tega ne sme, da je on že vlekel ferarije pa porše..., da so te kluke samo za vlečenje po ravnem... Ni hotel poslušat obenem pa je rekel, da bo po njegovem ali pa naj kar tam ostaneva z ženo. Seveda mu nisem pustil, da mi poškoduje avto, zato sem ga odslovil.

Avto je hotel potegniti od zadaj preko roke vzmetenja. Povedal sem mu, da to ne gre kajti Smart nima klasične roke ampak je zadnja prema iz enega kosa v obliki nazaj obrneje črke U in nimaš kam zapeti. Ko je videl, da se to dejansko ne da je rekel, da bo obrnil in zapel na prvo premo s čimer bi 100% močno poškodoval-zlomil prednjo masko, saj je točka vpetja deset centimetrov višja od spodnje točke spoilerja. Smart ima tudi spredaj točko vpetja za vlečno kljuko, kar pa je popolnoma ignoriral in ko je videl, da ga je posral zadaj je postal skrajno neugoden in videl sem, da tip nima vseh koleščkov na mestu.

Smarta bom moral še malo dodelati, kajti danes je odpovedala sklopka, kar sem sicer predvideval in računal, da jo bo potrebno zamenjati, vendar ne še tako kmalu.
Problematičen je vzvod na katerega pritiska aktuator za sklopko. Predvidevam, da je preglodalo kovino vzvoda v točki na katero pritiska aktuator. To se namreč dogaja če stična točka ni bila podmazana.
Nazaj na vrh
solomojster
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Maj 2010 12:26
Aktiv.: 4.64
Kraj: NOVA GORICA

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2025 11:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
"Penzija projekt" v zaključni fazi. "Mašina" je že delujoča. Jo testiram. Moram jo le še zapret.

Fotografije povedo več kot 100 besed Wink

Hardware:

Test natančnosti:

"Benchy" 1.tisk dobrih 30min standardna hitrost z nastavitvami mojega Biqu-ja.
Z podrobnimi nastavitvami Vorona bom začel, ko bo zaprt.

Čestitam Silvo. Verjetno je to
Trident ?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2025 6:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po xx letih končno pospravil delavnico.
- Lepše izgleda
- Našel par "izgubljenih" stvari
- Kar nisem rabil zadnjih 5 let dal v škatlo za odpad.
- Dobil kup prostora za novo šaro Whistle

delavnica.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  86.75 KB
 Pogledana:  54 krat

delavnica.jpg

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2025 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster je napisal/a:

Trident ?

Tole je predhodnik Tridenta - Voron.

Pred izdelavo sem malo tuhtal katerega se lotiti. (merilo niso bili stroški)
Zadnja verzija Voron 2.4 ima popolnoma fiksno mizo. Dvigajo se osi. Tale konstrukcija mi ni bila všeč.
Trident ima 3 Z motorje. Voron je popolnoma enak le da ima 2 Z motorja za mizo levo in desno. Nadradnja je enostavna - en koračnik in eno navojno vreteno.
Vidim pa da to ni potrebno. Še več - z vijakom spredaj nagibaš mizo naprej nazaj - nastaviš jo lahko zelo točno recimo pri tisku prvega sloja. Do sedaj sem porabil že skoraj 1 kolut filamenta pa mize nisem nič nastavljal, tako da ne bo nadgradnje.
Krmilnik je oktopus + rPi + Klipper Driverji za krmilnike TMC2209

mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.56

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 23, 2025 7:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
- Lepše izgleda

Opa! Corner office. Lepo.

solomojster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 24, 2025 11:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:

Trident ?

Tole je predhodnik Tridenta - Voron.

Pred izdelavo sem malo tuhtal katerega se lotiti. (merilo niso bili stroški)
Zadnja verzija Voron 2.4 ima popolnoma fiksno mizo. Dvigajo se osi. Tale konstrukcija mi ni bila všeč.
Trident ima 3 Z motorje. Voron je popolnoma enak le da ima 2 Z motorja za mizo levo in desno. Nadradnja je enostavna - en koračnik in eno navojno vreteno.
Vidim pa da to ni potrebno. Še več - z vijakom spredaj nagibaš mizo naprej nazaj - nastaviš jo lahko zelo točno recimo pri tisku prvega sloja. Do sedaj sem porabil že skoraj 1 kolut filamenta pa mize nisem nič nastavljal, tako da ne bo nadgradnje.
Krmilnik je oktopus + rPi + Klipper Driverji za krmilnike TMC2209

Lepo , lepo.. Sem radoveden kako si setavil mizo ? Debelina , magnetni prisesek, senzor za detekcijo avtolevelinga in ali je to edini omejevalec mize, da ti je ne zabije v exstruder ?
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 24, 2025 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SimonS je napisal/a:
- Lepše izgleda

Tudi jaz sem pospravil in dodal polico zgoraj. Našel par uporabnih stvari in pridobil prostor

IMG_20250318_214339.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  3.28 MB
 Pogledana:  34 krat

IMG_20250318_214339.jpg

solomojster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 24, 2025 8:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neč. Jeseni naprej. Switchwire bo moral počakat komponente in sestavljalca. d'oh!

20250324_190713.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.5 MB
 Pogledana:  17 krat

20250324_190713.jpg

20250324_190753.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.36 MB
 Pogledana:  6 krat

20250324_190753.jpg

Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 3:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lepo , lepo.. Sem radoveden kako si setavil mizo ? Debelina , magnetni prisesek, senzor za detekcijo avtolevelinga in ali je to edini omejevalec mize, da ti je ne zabije v exstruder ?

Miza je 30x30cm 5mm aluminij - lahko bi bil debelejši - tega sem dobil sorazmerno ugodno. Grelec je silikonski 230V 700W prilepljen spodaj na ploščo. 50°C s hladnega stanja doseženo v dobri minuti. Na vrhu je magnet in kovinska plošča. Za avtolevel je za enkrat v uporabi samo induktivni senzor. Na strani imam montirano tudi mirkostikalo ki pa za enkrat ni v funkciji. Senzor deluje kar zanesljivo. Do sedaj sem sprintal nekaj več kot 1 kolut (1kg filamenta) Enkrat se je zgodilo da je je šoba rahlo podrsala po mizi. Ne vem točno kaj je bil vzrok. Sicer korekcije "Z" praktično od resnega zagona naprej nisem delal.

Sicer imajo razvito novo glavo. Celota je na CAN vodilu. V glavi je tudi driver za koračnik in touch displej. Povezava samo z enim namenskim kablom. Ta glava je gibljiva. V njej je mikrostikalo tako da mizo tipa tako sa se je dotakne. Istočasno je tudi varnost.
Glavo je ravno te dni sestavil in montiral nečak. Bom ob priliki naredil kako fotografijo.

solomojster
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 9:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vidim da si pravi mojster Vorona in da ponoči ne moreš spat. Very Happy

Še nekaj me zanima . Za printanje abs-a potrebujemo visoko temperaturo mize.

Vsi magnetni priseski pa za visoko temperaturo niso primerni. Kaj je v tej zmedi

ponudbe primerno za printanje ABS-a. Torej če je kakšen link za magnetno podlogo in

tole zgornjo ploščo na kateri printamo ?
Nazaj na vrh
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.13
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prusa drži brez problema.
Sicer pa ali imaš kako posebno potrebo po ABS? Sedaj je na voljo veliko materjalov, ki imajo podobne lastnosti in se lažje printajo

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 25, 2025 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

solomojster pozdraljen,

ABS-a na voronu še nisem probal. Sem pa z njega sprintal veliko delov za vorona. Pela je 12 let stara lesenjača, ki je še vedno v dobri kondiciji. Miza 85°C glava 135°C Na mizi imam magnetno ploščo. Grelec je še orginal. Na njem je steklena plošča -kremenčevo steklo. Na steklo je nalepljen magnet.

Imaš pa ploščo ki omogoča hladno tiskanje ***klik***
Sprobal znanec na bambu lab-u - tisk kot na fotografiji na povezavi.

Sicer pa - kot je napisal Simon, danes imaš veliko materialov z podobnimi ali boljšimi lastnosti kot ABS in se precej lažje tiskajo kot ABS. Recimo PETG in ASA.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni