www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Omejevanje PV - gretje bojlerja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
primozb2005
Član
Član

Pridružen-a: Pon 12 Dec 2005 23:20
Aktiv.: 0.25
Kraj: vransko-ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 2:16 pm    Naslov sporočila:  Omejevanje PV - gretje bojlerja Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Na SE imam s soglasjem distribucije omejitev na 6kW, inštalirana moč SE pa je 12.5kW.
Glede na to da zaenkrat še nisem uspel namestiti porabnikov s katerimi bi povečal odjem v času ko je proizvodnja SE visoka, sem razmišljal, da bi v teh obdobjih vključeval grelec električnega bojlerja. Grelec je že vgrajen, dograditi bi moral kontaktor in ga povezati na krmiljenje.
Različni proizvajalci imajo izdelane te produkte, vendar je strošek v razponu med 400 in 500EUR. Ker bo to vsaj začasna rešitev iščem cenovno bolj ugodno rešitev. V mislih sem imel Arduino, tokovnike in relejski izhod.
Zanima me ali je že kdo kaj podobnega izdelal. Preiskal sem na tem forumu in nisem našel podobne teme.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 3:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo kot prva ideja.
Uporabiš Tuya ali Shelly merilnike porabe v navezavi z kontaktorjem.
Nazaj na vrh
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.06
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 03, 2025 5:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tocno tako. Shelly EM in kar njegov 230vac izhod porabis za krmiljenje kontaktorja.
bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.65
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2025 7:39 am    Naslov sporočila:  Re: Omejevanje PV - gretje bojlerja Odgovori s citatom

Nekateri razsmerniki imajo splošno-namenski relejski izhod že vgrajen. Preveri.

Problematika je sorodna temi Upravljanje z energijo - omejitev konične moči. Jaz bi si ogledal merilnike Lumel.
O krmiljenju grelca pa sem že pisal v temi Zalogovnik vode+ fotovoltaika.
Nazaj na vrh
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2025 11:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko uporabiš samo Shellyev sistem, Shelly 3EM (za 3 faze) in ločen Shelly za vklop kontaktorja.

Sam sicer uporabljam malo drugačno kombinacijo, ker sem prvo leto pridelal 4,8 MWh viška sem v 300L bojler zmontiral 3,8 KW 3 fazni grelec in smo čez leto nehali kuriti z drvami. Lansko leto sem nato zaključil zgolj z nekaj več kot 200 kWh viška. Letos sem se lotil zadevo malo optimizirati, ker želim, da ostane več viška.

Razsmernik je Solaredge in zraven njega je še energy meter za boljši izkoristek elektrarne. Iz razsmernika preko modbus protokola z Home assistant pobiram podatke o trenutni proizvodnji in porabi vsakih nekaj sekund. Na podlagi teh podatkov potem Home Assistant vklopi Shelly 1PM, ki je spodaj v kleti, na katerega je priklopljen kontaktor, ki nato vklaplja bojler. Na 1PM sta obenem priklopljeni tudi 2 tipali DS18B20, ki sporočata temperaturo v peči in temperaturo v bojlerju.

Ostale bojlerje imam priklopljena na navadna Wifi stikala, katere ravno tako vklapljam preko HA. Trenutno je zadeva konfigurirana nekako tako, da se takoj, ko pade najvišja jutranja poraba vklopi bojler v mlekarni, v času največjega sončnega obsevanja se vklopi bojler v kleti, kakšno uro kasneje pa še dva bojlerja v stari hiši. Tako gre energija sonca bolj ali manj direktno v toplo vodo, višek pa v omrežje.

Vse skupaj bom poskusil nadgraditi še s senzorjem osvetlitve (merjenje LUXov), da bi se kontaktorji vklapljali zgolj, ko je res močno sonce, razen, če temperatura vode pade pod določen nivo, potem bi se moral bojler brezpogojno vklopiti. Bom videl, ali mi bo to letos uspelo skonfigurirati.
Nazaj na vrh
primozb2005
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2025 12:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OK, na kakšen način določiš da imaš izpolnjene pogoje za vklop grelca?

Sam imam idejo da bi bil prvi pogoj, da je dosežena maksimalna moč oddaje, nato pa bi vklopil grelec 1 in v kolikor se oddana moč v omrežje ne spremeni, bi vključil še grelec 2.
Pri sebi sem opazil, da šele v trenutnem obdobju presegam mejo, ki jo imam določeno v soglasju, zaradi naklona strehe, ki je 20 stopinj.

Prav veliko ne mislim komplicirati, saj govorimo o energiji 1.5MWh v celem letu, praktično pa bo ta energija na razpolago od aprila do septembra.

Všeč mi je Shelly 3M varianta, merilnik porabe energije, katerega se lahko tudi sprogramira, ne vem pa v kakšnem obsegu. Moram še preveriti dokumentacijo za to napravo, cena cca 60EUR.
Lp Primož
Nazaj na vrh
Deflektor
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 12:06
Aktiv.: 1.08
Kraj: Prlekija

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 04, 2025 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Trenutno jih vklapljam časovno in odklapljam časovno ter glede na preseženo odjemno moč po potrebi.

V HA se seveda da nastaviti marsikaj vendar se za vklop glede na doseženo moč oddaje nisem odločil, ker le ta neprestano variira. Mogoče bi se dalo zadevo nastaviti preko več parametrov, vendar se v to zaenkrat še nisem poglabljal.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 07, 2025 1:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shelly 3EM - sem opšazil, da dela malo hecno, predvsem če imaš tudi ferkvenčnike v sistemu. Sem potem dokupil še dodatne tokovne klešče za nulo, pa tudi na momente nekaj čudno prikazuje.

Glede HA, pa imaš tudi solaredge integracijo, če ni tvoj razmisrnik pa lahko pišeš npr. na Gen-i in bodo poslali API ključ in site ID
https://www.home-assistant.io/integrations/solaredge/

psevdonim
Član
Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42
Aktiv.: 14.93
Kraj: slo

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2025 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

slučajno našel:
Power Your Heater with Solar Surplus and Save on Your Electricity Bill

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.13

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 08, 2025 8:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

za solaredge imaš regulator za bojler, ki pride med 300-400€ in sam kuri viške
Nazaj na vrh
primozb2005
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2025 1:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja ta regulator sem našel že na začetku in sem iskal cenejšo različico, ker gre samo za prehodno obdobje.
Naročil sem Shelly Pro 3EM, akcija 87 EUR, ter dodal sem mu še rele Shelly Pro 3EM SWITCH 20EUR, s katerim bom vključeval močnosti kontaktor grelca, ki pa ga že imam doma.
LpP
Nazaj na vrh
1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.13

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 12, 2025 10:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je res malo bolj analogna rešitev, ker tisti regulator dejansko prilagaja moč grelca proizvodnji s svojim internim konverterjem. Delalo pa bo oboje
Nazaj na vrh
Janez59
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45
Aktiv.: 2.71

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 16, 2025 5:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam se ukvarjam z enako zadevo.
Zaenkrat imam to rešeno s Shelly 3EM pro, vendar bi želel bolj natančno porabo viškov, zato sem nabavil ESP32 in testiram zadevo z Arduino.
ESP naj bi prebral moč iz Shelly-ja in preko triaka spreminjal breme (grelec bojlerja).
ESP se je uspešno povezal na WiFi, tudi prebral podatke iz Shelly-ja.
Poskušal sem še nekaj primerov za ESP. Zadeve delujejo kar spodobno, vendar pa mi je naenkrat crknila WiFi povezava.
Po vpisu programa v ESP32 mi napiše:

"E (98) phy_comm: gpio[0] number: 2 is reserved"

Če v isti kontroler z isto kodo zapišem program na drugem računalniku tega ne napiše in WiFi deluje. Očitno obstaja neka nastavitev v Arduinu, ki pa je ne najdem.
Brskal sem po internetu, vendar nisem našel rešitve.
Ima kdo kakšno idejo?
Nazaj na vrh
Peter123
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2009 15:34
Aktiv.: 7.21
Kraj: Lj.

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 7:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Si slučajno spreminjal nastavitve v knjižnicah ali kaki drugi datoteki?
Nazaj na vrh
Janez59
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Nov 2024 7:45
Aktiv.: 2.71

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 17, 2025 8:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem. Nimam pojma kako se to naredi.
Sem pa poskusil nekaj primerov za Arduino in takrat vključil nekaj knjižnic.
Med drugim LCD na i2c - mislim da se je takrat nekaj zalomilo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Energetika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni