|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3468 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2025 4:05 pm Naslov sporočila: Glasbeni stolp SCOTT i-WXH 85 - CD problem |
|
|
Popra mi daje CD enota tega glasbenega stolpa. Običajno prebere TOC (izpiše število in dolžino posnetkov), predvaja pa nikoli. Tipična napaka za slab pick-up, zato sem ga zamenjal. Gre za SF-P101. Po zamenjavi ni bilo nič drugače. Na spletu sem prebral, da se ne tako redko zgodi, da so pick-upi s Kitajske slabi, zato sem naročil še enega, tokrat za dodaten evro celoten mehanizem. Tudi v tem primeru je bil rezultat enak.
Po neuspelem predvajanju se včasih sam odpre. V takem primeru CD funkcije (zapiranje) ne delujejo več, do reseta MCU-ja (izklop iz napajanja). Preizkusil sem tudi napajati iz lab. napajalnika, pa je rezultat enak.
Nekaj elektrolitskih kondenzatorjev sem moral pri stolpu že v začetku zamenjati. Pri množici ostalih sem za test vzporedno dal dodatnega, vključno s tistimi za napajanje obeh krmilnih IC-jev.
Čip za CD je Rohm BU9543KV (DigiKey).
Krmilnik za motorje/focus/tracking je Rohm BA5826FP (pdf).
Glavni MCU je Valence AP702.
Ali ima kdo podobne izkušnje ali kakšno idejo, kaj naj še preverim?
Ima kdo BU9543KV na zalogi? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 149 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Ned Apr 27, 2025 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče motorček, ki vrti CD, včasih preveč iskrijo ščetke. Pomaga, če se ga en čas vrti z malo višjo napetostjo od nominalne. Če je pri roki kakšen Hameg osciloskop s komponent testerjem, se s tem lahko to lepo preveri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3468 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 1:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hočeš reči, da nov motorček ni v redu? V takem primeru bi pričakoval drugačne simptome.
No nekaj časa ga je že elektronika vrtela s precej višjo hitrostjo. Tudi v nasprotno smer.
Spindle in track motorčka sta bila zamenjana skupaj z mehanizmom. Zdela se mi je dobra ideja, saj sem moral zamenjati tudi motorček za pladenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shar Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15 Prispevkov: 149 Aktiv.: 1.31
|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 3:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Hočeš reči, da nov motorček ni v redu? |
Ne.
Nekateri nadomestni mehanizmi pridejo tudi brez spindle motorčka, dotičnega ne poznam, se opravičujem.
Če se CD pri poskusu predvajanja zavrti s precej višjo hitrostjo, ter naprej in nazaj, je to tipičen znak za slabo odčitan HF signal. Najbolj pogoste vzroke za to si že izključil, ostane še morebina nastavitev (dvomim, da ima ta aparat označene testne točke, načrta nisem našel). Jaz bi z osciloskopom še pogledal čistost nap. napetostih na posameznih pinih dveh omenjenih IC-jev, tudi ploščati kabel od laserja do elektronike bi lahko bil vzrok za navedene simptome. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pon Apr 28, 2025 7:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
HF signal se stabilizira na nekje 1Vpp, pozabil sem prej omeniti.
Signale fotodiod na konektorju na PCB sem že gledal, pa so se zdeli v redu oz. podobni. Lahko poizkusim obrniti kabel oz. pogledati ali imam kakšnega takega (16 pinskega). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tunek30 Član

Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28 Prispevkov: 46 Aktiv.: 0.49 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Maj 25, 2025 8:20 pm Naslov sporočila: Re: Glasbeni stolp SCOTT i-WXH 85 - CD problem |
|
|
bostjang je napisal/a: |
Popra mi daje CD enota tega glasbenega stolpa. Običajno prebere TOC (izpiše število in dolžino posnetkov), predvaja pa nikoli. Tipična napaka za slab pick-up, zato sem ga zamenjal. Gre za SF-P101. Po zamenjavi ni bilo nič drugače. Na spletu sem prebral, da se ne tako redko zgodi, da so pick-upi s Kitajske slabi, zato sem naročil še enega, tokrat za dodaten evro celoten mehanizem. Tudi v tem primeru je bil rezultat enak.
Po neuspelem predvajanju se včasih sam odpre. V takem primeru CD funkcije (zapiranje) ne delujejo več, do reseta MCU-ja (izklop iz napajanja). Preizkusil sem tudi napajati iz lab. napajalnika, pa je rezultat enak.
Nekaj elektrolitskih kondenzatorjev sem moral pri stolpu že v začetku zamenjati. Pri množici ostalih sem za test vzporedno dal dodatnega, vključno s tistimi za napajanje obeh krmilnih IC-jev.
Čip za CD je Rohm BU9543KV (DigiKey).
Krmilnik za motorje/focus/tracking je Rohm BA5826FP (pdf).
Glavni MCU je Valence AP702.
Ali ima kdo podobne izkušnje ali kakšno idejo, kaj naj še preverim?
Ima kdo BU9543KV na zalogi? |
SAm sem se srečeval z podobnim problemom. Če imaš možnost preveri CD medij tako, da ga ensotavno daš v drugo enoto in preveriš ali deluje. DOloečni stolpi imajo težavo z branjem različnih formatov zapisa. Potem je težava v tem, če je plošček drugačne barve. Tudi tukaj so težave, saj isti plošček ena naprava normalno zazna in druga pač ga razglasi kot pokvarjenega.
Potem je težava z prahom na sami čitalni glavi. CD plošček z čistilno metlico je slab, saj lahko deformira samo glavo. Kdor ima težavo z DVD-jem recimo na prenosnem računalniku je cenejša verzija, če narediš zunanjo enoto tako, da dobiš DVD iz drugega prenosnika in kupiš ohišje za DVDRW z priklopom na USB in lahko rešiš veliko težav z tem. Preiskušeno in zadeva se obnese. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

|
Objavljeno: Pon Maj 26, 2025 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da nič od tega ni vzrok. Preizkušal sem s štancanimi zgoščenkami in posnetimi na snemalniku. In seveda so vse znane, torej preverjeno delujoče na drugem običajnem predvajalniku.
Kar je pri preizkušanju zgoščenk problem je, da včasih izgublja fokus in pri tem glavo zabija v zgoščenko, kar se na njej lahko tudi pozna.
In ja, seveda sem najprej poizkusil očistiti glavo. Sicer imam CD s ščetkami, ampak ga ne uporabljam, če imam glavo fizično dostopno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni