|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Pon Maj 12, 2025 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno si spregledal, da gre za trifazni sistem razdeljen na tri enofazne izvode. V tem primeru se tokovi v dovodni nuli seštevajo vektorsko in bo po nuli tekel največ takšen tok kot je maksimalni tok v eni fazi.
Seveda pa mora biti presek nule v enofaznih izvodih vedno enak preseku faznega vodnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Pon Maj 12, 2025 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
hudamravljica je napisal/a: |
Enosobna stanovanja se bodo oddajala v najem, zato bo vsako opremljeno tudi s svojim odštevalnim števcem. sigurno ne bom sam delal, ampak bom prepustil mojstru. Ker ne vem kako to izvesti iščem samo mnenja, da me ne bo kdo prinesel naokrog, da bo njemu čim lažje in bo potem šlampasto narejeno. |
Kako boš pa obračunaval najemnikom sedaj, ko je sistem zapleten s časovnimi bloki?
V tem primeru bi bilo morda bolj smiselno imeti 3 ločene števce in naj vsak plača kolikor porabi. Tvoj strošek je samo priklop, vse ostalo oni plačujejo individualno - v kolikor imaš stalno oddano.
Razen seveda, če meniš, da bo pa to spet enkrat samostojen objekt, kjer bi bival samo en in so potem 3 števci brez veze. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lojzek Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00 Prispevkov: 3387 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Pon Maj 12, 2025 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje skromno mnenje, temelječe na izkušnjah.
En števec, ki odklopi vse tri UPORABNIKE hkrati. zaradi enega njih... Še enkrat preberi to vrstico in jo razumi s stališča razumevanja vsakega uporabnika... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MH Član

Pridružen-a: Pet 20 Jan 2023 14:11 Prispevkov: 51 Aktiv.: 1.74 Kraj: SLO
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 12:32 am Naslov sporočila: |
|
|
lojzek je napisal/a: |
En števec, ki odklopi vse tri UPORABNIKE hkrati. zaradi enega njih... Še enkrat preberi to vrstico in jo razumi s stališča razumevanja vsakega uporabnika... |
- Zakaj meni ne dela štrom?!
- Medtem ko sem bil na dopustu, se mi je pokvarila vsa hrana v hladilniku/zamrzovalniku
- Ven mi je vrglo osebni računalnik ravno sredi dela/gaminga/intervjuja z delodajalcem
In še polno scenarijev je, kjer bo najemnik (upravičeno!) slabe volje, če bo po tuji krivdi izpad elektrike zaradi nekoga iz sosednjega stanovanja.
Če se že greš oddajanje in biznis, potem naredi orenk in na ziher, sicer tvegaš ne samo "uporabniške", pač pa morda tudi pravne težave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2742 Aktiv.: 13.22 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
MH je napisal/a: |
- Zakaj meni ne dela štrom?!
- Medtem ko sem bil na dopustu, se mi je pokvarila vsa hrana v hladilniku/zamrzovalniku
- Ven mi je vrglo osebni računalnik ravno sredi dela/gaminga/intervjuja z delodajalcem
In še polno scenarijev je, kjer bo najemnik (upravičeno!) slabe volje, če bo po tuji krivdi izpad elektrike zaradi nekoga iz sosednjega stanovanja.
Če se že greš oddajanje in biznis, potem naredi orenk in na ziher, sicer tvegaš ne samo "uporabniške", pač pa morda tudi pravne težave. |
Te situacije so sicer zelo redke in precej robni primeri. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
hudamravljica Član

Pridružen-a: Tor 30 Nov 2010 23:22 Prispevkov: 872 Aktiv.: 4.93 Kraj: LUCIJA
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 8:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno je plačevanje elektrike narejeno tako, da plačujejo po osebi, kar ni pravično. S sestro, ki je solastnica, sva po zapuščinski razpravi postala lastnika in bi vložila nekaj v obnovo celotnega stanovanja, ki obsega tudi določena gradbena dela in seveda v bolj pravično plačevanje elektrike in vode.
Kaj bo čez 10 let, žal ni možno napovedati. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 12:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
V primeru ena faza - eno stanovanje bi lahko za vsakega posebej dal tokovno omejitev. To bi nastavil na nižjo vrednost (za toleranco) in krajši čas, kot je tista v števcu. Vzel bi ustrezen pretokovni rele in (bistabilni) kontaktor. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3466 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Kako boš pa obračunaval najemnikom sedaj, ko je sistem zapleten s časovnimi bloki? |
Lahko bi enako, kot se plačuje za običajni priključek vendar z nižjo postavko za moč (faktor sočasnosti). Konec leta bi določil nov faktor postavk za moč tako, da skupaj približno ustreza glavnemu števcu. Tako bi še vedno bil vsak spodbujen k čim nižjim konicam. Zaradi ne-sočasnosti pa bi bil strošek nižji, kot z ločenimi priključki.
Kar se optimalnega obračunavanja konic tiče, je še vprašanje ali gre za kratkoročni najem ali dolgoročni. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvarkel Član

Pridružen-a: Ned 20 Maj 2012 23:21 Prispevkov: 445 Aktiv.: 2.80
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 6:59 pm Naslov sporočila: |
|
|
Osnovno vprašanje je bilo
Citiram: |
Pri elektru imam možnost dobiti svojo elektriko za stanovanje, ki bi ga razdelil na 3 enosobna stanovanja. V vsakemu bo za ogrevanje in hlajenje klima, bojler za vodo, električna kuhalna plošča in pralni stroj. Ali bi bilo OK, če se izbere 3 fazni števec 3x25A in vsakemu stanovanju svoja faza? |
Mislim, da je OP dobil ustrezne odgovore.
Vseeno pa, ker gre za oddajanje stanovanj, bi bilo najbolj smiselno narediti priključek na električno energijo za vsako posamezno stanovanje ločeno. Seveda je za najemodajalca začetna investicija večja. Stroški, ki nastanejo kasneje pa so praktično nič.
Kar se tiče tehnične izvedbe pa so bili predlogi že dani |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
1dva3 Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19 Prispevkov: 542 Aktiv.: 50.18
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je stanovanje kompletno s sanitarijami, kuhinjo itd. naj ima kar svoj priključek.
Situacija, ko eden najemnik noče več plačevati elektrike je izjemno nerodna. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MH Član

Pridružen-a: Pet 20 Jan 2023 14:11 Prispevkov: 51 Aktiv.: 1.74 Kraj: SLO
|
Objavljeno: Tor Maj 13, 2025 10:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
qwertz je napisal/a: |
Te situacije so sicer zelo redke in precej robni primeri. |
Ne dogaja se vsak dan, sem pa že vse troje doživel, nekatere stvari celo večkrat.
Od izpadov, ker je nekdo priklopil oz. vklopil preveč stvari naenkrat in preprosto preobremenil sistem, do tega, da je strela večkrat ven vrgla FID zaradi slabe ozemljitve v naselju (kraški teren), tebe pa takrat več dni ni doma ... do tega, da je kišta ugasnila ker je, ne boste verjeli, nekdo s krpo brisal prah znotraj razdelilne omare in je bil pregrob pri inštalacijskem odklopniku za vtičnice v tej sobi
Če se stanovanja rihtajo oz. prenavljajo, je to smiselno poštimati zdaj in je potem mir. Bo na dolgi rok ceneje, pravilno narejeno in win-win tudi za najemnike. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 491 dni