www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektroliti, izbira, življenska doba....

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.95
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 17, 2025 10:00 pm    Naslov sporočila:  Elektroliti, izbira, življenska doba.... Odgovori s citatom

Na popravilo sem dobi dva računalniška dell-ova napajalnika. (šolski računalniki stari ca 5 let) Računalniki niso zelo veliko v rabi. Napajalniki so bili kot novi brez vsakega prahu.
Skoraj nisem mogel verjeti. Na obeh je crknil glavni elektrolit 150uF/450V.
Gor so bili elektroliti SNAP-IN proizvajalca Elite 105° C. v TME katalogu ga najdem z življensko dobo 5000h.

Vprašanje:
- katerega proizvajalca elektrolitov priporočate za elektrolite napajalnikov (pred vsem na visokonapetostnem delu)
- kaj je življenska doba elektrolita ? (če prav razumem je to minimalni čas za katerega proizvajalec garantira, da bo elektroit deloval pod max pogoji - označena temperatura in napetost) (nekoč sem to prebral v navodilih enega frekvečnega pretvornika, kjer je pisalo, da je potrebno elektrolite menjati na 5 let Confused )

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 12:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je to Elite PG serija?
mosqito
Član
Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22
Aktiv.: 31.57

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 12:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zanimivo, da ima wurth pod long life 3000h. Poglej na we-online, 861141485015
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 10:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napajalniki:

DusanK je napisal/a:
Je to Elite PG serija?

PL(V) serija

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 2:46 pm    Naslov sporočila:  Re: Elektroliti, izbira, življenska doba.... Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
max pogoji - označena temperatura in napetost

Tudi na tok je potrebno paziti. Tok sicer preko ESR segreva elektrolit.
Večinoma je tok problem na nizkonapetostni strani napajalnikov. Popravljal sem en odprti flyback napajalnik 5V 15A, kjer so na izhodu trije elektroliti (SAMXON GF). Rad uporabljam Panasonic FR serijo in sem ugotovil, da to ne bo šlo zanesljivo skozi. Mislil sem si, da najbrž ni ves čas skoraj polno obremenjen in da je prisilno hlajen. Izkazalo se je, da nič od tega ni res in v treh letih sem ga dobil nazaj. (Kolikor vem, dela 40 ur na teden.) Noter so potem šli polimerni Wurth kondenzatorji (WCAP-PTH5), ki so deklarirani za zahtevani tok.
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.83
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 6:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekako mi ne delujejo originalno Question
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 7:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lucca brassi je napisal/a:

+1

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 18, 2025 9:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Možno. A napajalnik pred tem še ni bil odprt. Pravzaprav sta oba crknila v kratkem časovnem zaporedju - kaka pol leta. Bom videl, če bo še kak crknil. Napajalnike mi je prinesel brat, ki je informatik v eni OŠ. Pravi da imajo še nekaj teh računalnikov.

1dva3
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Jul 2024 11:19
Aktiv.: 50.23

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi ponaredki od ponaredkov niso več to, kar so nekoč bili Think
Nazaj na vrh
Ravne
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Maj 2019 22:02
Aktiv.: 2.61

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 9:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V HP napajalniku je skoraj enak elektrolit, ki mi je izdihnil. Morda tudi HP vstavlja "fake" d'oh!

Elite_180uF-450V.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  1.3 MB
 Pogledana:  4 krat

Elite_180uF-450V.jpg

slabe 5nF.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.03 MB
 Pogledana:  5 krat

slabe 5nF.jpg

Nazaj na vrh
nejckovka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Avg 2007 16:31
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Človek bi rad pomagal, ampak... Povejte mi v čem je smisel foruma ko prispevki izgledajo takole kot v priponki (in to od moderatorja). Zakaj ne enostavno popolnoma zapreti foruma razen za elito pod kodo in je problem rešen?
Ne mislim '[cenzurirano]'. (<-- tamle je pisalo z a j e b a v a t) Dejansko me zanima.
JA, sem prebral pravila. Z njimi sem se strinjal ko sem se prijavil. Iz radovednosti bi rad vedel komu to koristi.

elektr.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  88.61 KB
 Pogledana:  43 krat

elektr.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 9:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo [cenzurirano]š? Ne rabiš pomagat. Od tebe ne rabim pomoči.
Ostalim:
Fotografije shranjujem v lastni album. Vsak član foruma ga ima. To pa zato, da zadevo drugič lažje najdem. Če pa ti nimaš dovoj aktivnosti za članstvo tega nisem jaz kriv. Si pa od sedaj naprej pri meni na blok listi.

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem ga odprl.
Fotografije povedo vse.

Očitno gre za rabo neustreznega materiala. Na + je požrlo priklop.

nejckovka
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Avg 2007 16:31
Aktiv.: 0.64

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 19, 2025 9:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nisem mislil samo tebe (če se že tikamo).
Nasplošno bi kdaj komu rad pomagal, pa čeprav s kako malenkostjo ki se 'starim mačkom' zdi banalna. Nisem radioamater, nimam svojega d.o.o.-ja, niti nimam 50 let izkušenj v servisu RF tehnike, kaj pa vseeno vem in znam. Ampak pač ne gre ker se nič ne vidi. Razen če bi za brezveze kopiral že 100x prežvečene vice v neko temo. Ali pa odgovarjal v stilu 'ja+dva smeškota'. Komu ta sistem koristi pa še vedno nihče ne ve... Forumski strežniki so ves čas preobremenjeni, preveč je dela z njimi, itd... Ampak je pa vseeno bolj zaželjeno da se piše neke bedastoče, kot pa da bi dejansko skupnost imela kaj od tega. Enostavno ne zastopim, zato sem prej vprašal. Če bi bile neke skrivne, interne, patentirane stvari bi zastopil. Tako pa...

Da si me pa blokiral pa ne verjamem, niti mislim da nihče ki spremlja ta forum vsaj nekaj let in ni med 'elito'. Prevelik ego da bi ignoriral kogarkoli ki se ne strinja z 'eminenco'.
Če bi mi blokiral profil za celoten portal (da nisi si kar presenetil) bi bilo vsaj kaj od tega...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tunek30
Član
Član

Pridružen-a: Pon 25 Sep 2017 13:28
Aktiv.: 0.49
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 25, 2025 8:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nejckovka je napisal/a:
Nisem mislil samo tebe (če se že tikamo).
Nasplošno bi kdaj komu rad pomagal, pa čeprav s kako malenkostjo ki se 'starim mačkom' zdi banalna. Nisem radioamater, nimam svojega d.o.o.-ja, niti nimam 50 let izkušenj v servisu RF tehnike, kaj pa vseeno vem in znam. Ampak pač ne gre ker se nič ne vidi. Razen če bi za brezveze kopiral že 100x prežvečene vice v neko temo. Ali pa odgovarjal v stilu 'ja+dva smeškota'. Komu ta sistem koristi pa še vedno nihče ne ve... Forumski strežniki so ves čas preobremenjeni, preveč je dela z njimi, itd... Ampak je pa vseeno bolj zaželjeno da se piše neke bedastoče, kot pa da bi dejansko skupnost imela kaj od tega. Enostavno ne zastopim, zato sem prej vprašal. Če bi bile neke skrivne, interne, patentirane stvari bi zastopil. Tako pa...

Da si me pa blokiral pa ne verjamem, niti mislim da nihče ki spremlja ta forum vsaj nekaj let in ni med 'elito'. Prevelik ego da bi ignoriral kogarkoli ki se ne strinja z 'eminenco'.
Če bi mi blokiral profil za celoten portal (da nisi si kar presenetil) bi bilo vsaj kaj od tega...

Tudi meni ni jasno v zvezi delovanaj tega foruma. Vem, da je neprimerno žaliti sogovornika ali širiti neke tehnične stvari, akteri niso v skladu z standardi, kateri veljajo na določenih področjih. Vidimo, da imamo probleme pri nas z aparati, kateri so skonstruirani na 85% nazine moči. Posledično pride do poškodb kondanzatorjev in drugih elementov. Določeni res ne moremo vsak dan stati na računalniku, saj nas druge obveznosti preveč zavzamejo. Se pogovarjamo z podjetniki in drugimi, k ise vsak dan srečujemo z izivi in problemi na področju delovanja tehnike. Vse to pa porabiš čas. Tako je recimo primer delovanja napajalnika strežnika se zgodilo, da ko je prišlo do povečanega delovanja z opravili in delovanje procesorja na 75% moči se je zgodilo, da je računalnik zamerznil oziroma se resetiral. Meritve so pokazale, da ni kriv procesor, niti grafična kartica. napajalnik pa je bil star cca 3 mesece. Vzrok je bil v tem, da ni napajnik pri povečani porabi zdrževal izhodne nazivne napetosti in je bil padec na 10,7V in okrog 4,5V. Ko je bila v prostoru poleti normalno malo višja sobna temeratura pa so težave se zgodile že prej. Po pregeldu napajalnik ni bil nobeden element poškodovan ali kakor koli deformiran. Vzrok je bil v konstrokcije izgradnje napajalnika ali po domače povedano Tehnično neprimeren za navedene izhodne moči na samem napajalniku. Z zamenjavo samega napajlnika z novimi funcijami in termično zaščito je normalno isti strežnik normalno deloval. Z tem hočem povedati to, da ni nujno vse vgrajeno kompatibilno z ostalimi sklopi. V hitrem času je ključnega pomena preiskus in meritve. Sočasno pa kakšna informacija tudi od kakšnega sogovornika. Vse to lahko pomaga reševanju težav, katere so včasih smešne in banalne. Seveda ko veš. Zato se z omejevanjem dajanja informacij ne reši veliko.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni