www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kopalniški ventilator
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 03, 2025 9:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tomzzi je napisal/a:
Hvala!
Saj verjetno lahko kar celo vezje vržem ven a ne?

v.j. je napisal/a:
Tako je, vezje lahko odstraniš in tisti dve žici iz motorja povežeš na N in L. Zagotovo obstaja verzija enakega ventilatorja, ki timerja nima, je brez vezja, tako da z odstranitvijo narediš to verzijo.

v.j. je napisal/a:
Navadni kopalniški ventilatorji pa v količini najmanj 99% vsi z zasenčenim polom, ...

Torej, @tomazzi, zaključek je DA NI 100% ZANESLJIVOSTI DA SE UPORABLJA AC MOTORČEK Z ZASENČENIMI POLI ZATO RAJE PUSTI VEZJE NOTRI Exclamation Exclamation Exclamation

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 04, 2025 11:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Daj ne seri jozkoc, ventilator na fotografiji ima zagotovo navaden AC motorček, na vezju se jasno vidi da je triak kot preklopni element Exclamation Exclamation Exclamation
Ja, lahko se varno odstrani tisto vezje in se potem tisti dve žici iz motorčka priključi na 230V, brez skrbi.

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jozkoc
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2010 13:32
Aktiv.: 3.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 12:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mojem ekranu se ne vidi jasno za kateri močnostni element gre, sem poiskušal na vse načine prebrati napise pa mi ni uspelo, mogoče imam premalo pixlov, ne vem. Edini pokazatelj je mogoče da na vezju ne najdem gretza, ker je odvzem DC verjetno narejen samo preko ene diode za integrirca, in bi iz tega lahko predvideval da preklopni element ni tranzistor, ampak za predvidevanje pa vemo da je mati vseh ku....ij.
Skratka za sebe lahko povem, da ne vem kako je vezje sestavljeno in ne vem kaj vse to vezje počne, zato tudi ne vem katere vrste elektromotor bi lahko bil priklopljen.

Me pa zanima od kje ti toliko samozavesti, jaz še za sebe ne bi odstranjeval vezja kaj šele da bi svetoval drugemu. Ali se nisi nikoli opekel (težko verjetno), ali ti je vseeno za druge, ali imaš pa stekleno kuglo, mogoče je kaj četrtega, pa nam povej če ni skrivnost.

v.j.
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47
Aktiv.: 13.20
Kraj: Veldes

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 9:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izkušnje in "kilometrina", zato lahko hitro in zanesljivo ocenim, dodatno pa še logika kaj je bolj verjtno in zakaj.

Sicer pa se jasno da prebrati oznako "Z3M" in to je triac.

Če iščeš na iskalnikih samo to oznako se ne dobi direktno željenega rezultata, če dodaš besedo triac so zadetki boljši

https://www.google.com/search?q=z3m+triac

če vpišeš transistor namesto triac, ponovno vrže samo triake
https://www.google.com/search?q=z3m+transistor

Oznaka na čipu sploh ni pomembna, ker tako že vemo, da gre za časovno vezje.
Napajanje je vedno preprosto kar je le možno, tudi sam ne kompliciram in pogosto naredim napajalni del preprost.

Na vezju sicer ni enega večjega kondenzatorja, da bi obstajal kapacitivni napajalnik, ki zmore več 10mA, ampak to je potrebno le za releje, za te male triake, ki se jih krmili pulzno, ne rabiš niti 1mA za vse skupaj, zato so na vezju trije močnejši upori 682 (6K8) ki so precej verjetno vezani zaporedno, hladijo se v vezje (poligon bakra in več vij za termalno povezavo obeh layerjev), upori so torej kot predupor za napajanje. Hiter izračun pravi, da gre za tok cca 11mA v polovici časa, ker tok teče samo v polperiodah zaradi diode, disipacija je zato cca 1,24W kar bi znalo biti logično, ko se razporedi na 3 upore velikosti 2412 ... ocena velikosti je preprosta, ker so zraven komponente znane velikosti.

Jasno sedaj?

.

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 11:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mirno fantje, se zgolj pogovarjamo.

To je ventilator s časovnikom Vortice MF100/4" T, moč 15 W, št. vrtljajev 2400 obr/min...

Motor naj bi bil TALE.

Glede na njegovo obliko je to asinhronski (indukcijski) motor. Drsnih obročev s ščetkami ni videti.
Navadno so izraženi/zasenčeni poli bolj vidni (PRIMER), tisti značilen bakreni vodnik (kratkostični obroč) v samem železnem jedru.
video

shar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 10 Feb 2016 11:15
Aktiv.: 1.31

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 12:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

DusanK je napisal/a:

Glede na njegovo obliko je to asinhronski (indukcijski) motor. Drsnih obročev s ščetkami ni videti.
Navadno so izraženi/zasenčeni poli bolj vidni (PRIMER), tisti značilen bakreni vodnik (kratkostični obroč) v samem železnem jedru.
video

Motorji z zasenčenimi poli imajo več izvedb in spadajo v skupino asinhronih motorjev.
Izvedbe, kot je prikazana v Dušanovem linku na video na YT pogosto najdemo v starih gramofonih, kolutnih magnetofonih, pralnih strojih (črpalka za vodo), najpogostejša uporaba motorja v taki obliki kot je motor iz ventilatorja te teme, pa je predvsem v majhnih in poceni hišnih ventilatorjih, ventilatorjih za hlajenje elektronike (tudiv industrijskih aplikacijah).

Na priloženi sliki (ki sem jo našel nekje na spletu) je prikazano, kje se nahaja zasenčena tuljava v tej izvedbi motorja.

shaded-pole-close-up.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  99.23 KB
 Pogledana:  9 krat

shaded-pole-close-up.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DusanK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46
Aktiv.: 12.88
Kraj: Medvode - med vodami

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 05, 2025 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

E, ta lokacija mi je manjkala... hvala.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 491 dni