|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
s53al Član

Pridružen-a: Pon 18 Okt 2010 19:44 Prispevkov: 1132 Aktiv.: 6.32 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2025 10:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi prinas je tega vsak dan več. Me je zadnjič eden prehiteval v križišču (jaz v avtu cca. 40 Km/h) on pa po moji desni 50+. Imam ga posnetega, a kaj mu hočeš... _________________ Vremenska postaja Doblička gora |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok_S Član

Pridružen-a: Sre 13 Apr 2016 10:06 Prispevkov: 511 Aktiv.: 4.54 Kraj: Ljubljana, Trzin
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2025 10:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem motorist in sem mnenja in tudi učili so me, da je potrebno na motorju hitrost prilagoditi tako, da varno ustaviš tudi, če je v ovinku na nepreglednem delu na cesti ovira, skala ali počasen traktor.
Se mi je že večkrat primerilo, da sem vozil popolnoma po predpisani hitrosti z vžgano lučjo in pred mene skoči vozilo. Se mi je primerilo da je s stranske ceste voznica želela zaviti levo. Imela je prižgan smerokaz in me gledala. Iznenada je popolnoma nepričakovano zapeljala točno pred mene kot, da bi me hotela zanalašč zbiti. Pred tem sem jo natanko opazoval, kot da sem predvideval, da bo speljala predme kljub temu, da me je gledala. Natanko to se je zgodilo in ko je videla da bom trčil vanjo se je ustavila in mi zaprla pot. Zavrl sem na prvo na polno, vendar se ne bi ustavil do avta, zato sem se z motorjem nagnil levo in bočno kontrolirano drsel nekaj zadnjih metrov in se ustavil vzporedno z avtom verjeli ali ne le slabih 5cm z mojim ogledalom do njenega stranskega stekla. Potrkal sem, odprla je šipo, bila je čisto v šoku. Sem jo vprašal, če me je videla in je potrdila ampak ni vedela zakaj je kljub temu speljala predme.
Takih primerov sem imel še vsaj 15 in do sedaj sem imel s tem zelo veliko srečo. Vedno me je rešilo zgolj in samo predvidevanje in izkušnje! Motorist sem od 11 leta starosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6740 Aktiv.: 28.37 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Pon Jul 07, 2025 10:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
twom je napisal/a: |
Letos so več motoristov pobili šoferji avtomobilov, kot pa motoristi samih sebe. |
Tole je malo mimo. Žal sem imel pred leti iz prve roke priliko videti, kako gredo lahko stvari narobe, ko se mi je nalimal na avto. Ni bil izsiljen. Ta je k sreči preživel, posledice so pa vidne na fotkah.
Malo smo zašli od osnovne teme. Na posnetku zgoraj je hitrost skiroja višja od 60km/h, kolikor sem vozil jaz. Verjetno je lahko dovolj že majhen kamen na cesti, pa se bo zgodilo nekaj ... v najslabšem slučaju se bo razletel po cesti, mimovozeči avto pa čez njega. Pa bomo lahko debatirali o krivdi. Da o posledicah padca pri tej hitrosti niti ne govorim. Najmanj, kar bi bilo v takem primeru pošteno bi bile samoplačniške zdravstvene usluge za takega imbecila.
Osnovni problem za to, da imamo tako stanje je, ker se nihče ne ukvarja z vzroki, pač pa samo s posledicami. In vzrok je v tem primeru nedovoljena predelava. Povejte mi, ali kje obstaja podatek, koliko tovrstnih predelav je bilo sankcioniranih v zadnjih letih? Marsikakšno grozljivko vidim vsakodnevno na cesti, pa redarjev in policije to ne zanima, dokler jih nekdo ne pokliče, da je prišlo do prometne. Ja, bolj enostavno je pisat parkirne kazni ali pa ... ah nima smisla. Skiroji in kolesa so tako ali tako šibkejši udeleženci v prometu, pa jih je treba pazit, medtem, ko oni lahko počnejo kar jih je volja.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2758 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2025 9:32 am Naslov sporočila: |
|
|
Na žalost je tako kot ste ugotovili v te temi. Objestnost, previsoka hitrost itd. Mimogrede, hitrosti so na splošno previsoke. Verjetno se mnogi s tem ne strinjanje, vendar izkušnje iz tujine kažejo pozitivne prakse ob znižanju.
Problem je tudi to, da npr. motoristi krivijo druge za svoje nesreče. Avtomobilisti krivijo motoriste itd. Oboji so pa problem, vsak na svojem koncu. Če si to priznate ali pa ne, krivda je povsod, saj nihče v 100 % primerov ne vozi po aktualnih predpisih in še na cesti se dogajajo nepredvidljive situacije, na katere lahko nimamo vpliva.
Bi pa omenil še to, da je v tem primeru kolesarska infrastruktura zelo slaba, kar je vidno na posnetku. Mnogo zavojev, različnih nivojev, sprememb, ni ločitev od vozišča. Medtem ko je cesta praktično povsod ravna. Tu bi bilo treba že včeraj ukrepat in narediti kolesarsko infrastrukturo mnogo varnejšo.
Divjake in pijance - s katerimkoli prevoznim sredstvom je pa treba trajno odstranit iz prometa. Dosledno, konsistentno in z mnogo več zagona in represije, kot je to bilo do sedaj. Ukrepi niso (politično) všečni, vendar edino to bo pomagalo na dolgi rok. In še to, divjakov številčno ni veliko, saj vemo kaj je standardna normalna porazdelitev. In tudi vemo kaj pomeni Paretovo pravilo, kjer 80 % problemov povzroči samo 20 % ljudi. Torej 80 % sredstev, virov (policije?) naj bo fokusirano na teh 20 %.
In še vprašanje glede kamere: kaki so posnetki v temi oziroma mraku? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3480 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2025 10:28 am Naslov sporočila: |
|
|
frenki je napisal/a: |
In vzrok je v tem primeru nedovoljena predelava. Povejte mi, ali kje obstaja podatek, koliko tovrstnih predelav je bilo sankcioniranih v zadnjih letih? |
Predelava sama ni nezakonita. Nezakonito se je po javni površini voziti z neskladnim vozilom.
Zadnjič je bil na to temo prispevek na TV in rečeno je bilo, da mora ponudnik predelav opozoriti lastnika na omejitve uporabe tako predelanega vozila. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6740 Aktiv.: 28.37 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2025 10:41 am Naslov sporočila: |
|
|
bostjang je napisal/a: |
frenki je napisal/a: |
In vzrok je v tem primeru nedovoljena predelava. Povejte mi, ali kje obstaja podatek, koliko tovrstnih predelav je bilo sankcioniranih v zadnjih letih? |
Predelava sama ni nezakonita. Nezakonito se je po javni površini voziti z neskladnim vozilom. |
Ja kje boš pa predelavo odkril? Ob vožnji na javnih površinah verjetno, ne pa v garaži ali pa kleti. Tule ves čas teče debata o vožnji na cestah in javnih površinah. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega09 Član

Pridružen-a: Pet 24 Okt 2014 11:17 Prispevkov: 507 Aktiv.: 3.89
|
Objavljeno: Tor Jul 08, 2025 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Tile stroji so nevarni. Pred kratkim sem preizkusil enega, ki ima v vsakem kolesu 1,4 kW motor, skupaj torej skoraj 3 kW. Sem se peljal samo max. 20 km/h, samo hitrosti so pa lahko izjemne. Normalna elektro kolesa se vrtijo okrog 250 W, kakor vem.
Potem pa še kolesa skiroja, ki so dosti manjša, nimajo nikakršne rotacijske vztrajnosti, vsaka minimalna ovira jih lahko zmoti. Pa skoraj vsi brez čelad, ne sliši se jih, pa v telefone gledajo med vožnjo. Super recept. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
qwertz Član

Pridružen-a: Ned 01 Jun 2008 11:57 Prispevkov: 2758 Aktiv.: 13.25 Kraj: Vrhnika
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 11 dni