|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bohinc Član

Pridružen-a: Ned 06 Nov 2005 13:27 Prispevkov: 10 Aktiv.: 0.04
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 2:24 pm Naslov sporočila: Konrad kit za izdelavo tiskanine |
|
|
Pozdravljeni!
Najprej se oproscam zaradi stalno se ponavljajoce se teme o fotopostopku. Ne dolgo nazaj sem kupilm kit za izdelavo tiskanine od Conrad-a. V paketu sem dobil; nekaj plat, folije, razvijalec, en prah za jedkanje od proizvajlca SENO in pa neki sprej LOTLACK(kdaj ta pride v postev pri izdelavi). Na mojo nesreco, ki pac ne znam nemsko so v tem kitu samo neka nemska navodila. Zato bi nekoga od vas prosil, ce le ima ta kit mi prosim malo razlozil za kaj je kaksna stvar pri tem kitu in po kakšnih korakih se naj lotim izdelave tiskanine.
Sam sem pa medtem ze naredil omarco za osvetljevanje, v kateri imam 250W Philipsovo UV zarnico in je na visini 30cm. Zanima me pa, ce je to pravsnja visina za to zarnico in pa koliko casa naj osvetljujem s to zarnico plosco, ali pa moram sam glede na par unicenih ploscic ugotoviti cas osvetljevanja??
Res prosim za pomoc, da bom lahko uspesno izdeloval ploscice!
LP vsem
Edited ( par popravkov..) VolkD
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 2:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
UV žarnica je nevarna in lahko poškoduje oči. Biti mora zaščitena.
Čas osvetlitve ugotoviš tako, da vzameš kos kartona, narediš luknjo (centimeter krat centimeter) Vzameš ploščico premazano z fotolakom, gor postaviš film z tiskanim vezjem in karton z luknjo, tako de se skozi luknjo vidi vezje na filmu. Osvetljuješ eno minuto. Po tem premakneš karton z luknjo malo stran (za širino luknje) in osvetljuješ dve minuti. To ponoviš še nekajkrat. Ploščico razviješ in vidiš, kje je pravilno osvetljena. Karton je zato, da z eno samo ploščico lahko poizkusiš več različnih časov osvetlitve. Lahko poizkusiš tudi z polminutnimi intervali.
Čas osvetljevanja je odvisen od moči žarnice, vrste žarnice, razdalje žarnice in debeline filma(folije). Osvetlitev je lahko prekratka ali predolga, zato se splača poizkusiti.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Okt 17, 2006 2:54 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 2:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lotlack boš uporabil potem, ko boš že osvetlil, razvil, zjedkal in očistil ploščico. To je flux v spreju za lažje lotanje ti priporočam uporabo lotanje gre potem 150% lažje in oksidacije ni.
Osvetljevanje. Če boš imel dober film potem cca 5min. Priporočal bi ti tole žarnico še malo oddaljiti na recimo 50cm. Tako bo svetloba bolj homogeno padala na ploščico in vpadni kot bo manjši tudi na robovih.
Razvijanje je preprosto, ko ti "odplava" odvečni lak je zadeva končana. Pri kemikalijah je potrebna pazljivost in gumiaste/lateks rokavice niso odveč. razvijalec je namreč NaOH, ki je močan lug.
Jedkanje, če prav vem je v kompletu zraven natrijev persulfat (bel prah). Mešanica je uporabna večkrat, vendar je delovna temperatura le te cca 45°-50°C.
Čiščenje. Jaz vzamem aceton oziroma odstranjevalec laka za nohte (žena ni kaj preveč vesela nad tem dejstvom). Ko s ploščice očistim lak jo pošpricam s flux-om in nato po cca 15 min še pocinim. Očiščene ploščice ni dobro prijemati, ker oksidira in potem jo je težje pocinit.
To je na kratko to
Drugače pa tale tema že obstaja in bi lahko dodal post direktno tja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.91 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bohinc,
Tole bo težko, saj sploh ne vemo kake kemikalije imaš. Tisti kristali "Seno" bi lahko bili za obdelavo tiskanine po jedkanju. Na forumu se oglaša tudi tehnični svetovalec Conrada. Če boš navedel kataloško izdelka, ti bo mogoče lahko kaj pomagal.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 3:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri iskanju primernega časa, ti svetujem, da ne kompliciraš z kartonskimi luknjami. Postopek je dolgotrajen in kompliciran.
Raje naredi film z oznakami 1, 2, 3,.... Položi ga na ploščico in vzemi čisto navaden karton in z njim prekrij vse številke razen 1. čez 15 sec odmakni karton, tako , da boš osvetljeval naslednjih 15 s površino okrog 1 in 2. Nato pa naslednjih 15. minokrog 3, 2, 1,.....
Kot referenco ti povem mojo izkušnjo:
p501 : žarnica je 125 razdalja 39 cm. Čas osvetljevanja za prozoren film je 2 min, za paus 2:15.
Pozitiv 20: ista žarnica in oddaljenost. prozoren film 2min 15 sec za paus pa 2:40.
250 W žarnica je precej močna. Pazi kam jo postavoš. Osvetljuje naj le to kar želiš osvetliti, nikakor pa ne sveti z njo po prostoru!! Sam sem v ta namen predelal odslužen zaboj za drva.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 4:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Na forumu se oglaša tudi tehnični svetovalec Conrada. Če boš navedel kataloško izdelka, ti bo mogoče lahko kaj pomagal. |
Lahko pa vprasas neposredno na njihovem forumu: www.conrad-forum.com
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Tor Okt 17, 2006 4:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tista UV žarnica ni tako zelo problematična (seva namreč večino v vidni spekter). Sam uporabljam isto. Pri cca. 30 cm nad ploščico osvetljujem približno 3min (+/- 30s), uporabljam pa ploščice, ki jih imajo pri Conradu.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Na tem forumu je bilo že veliko kvalitetnih prispevkov o izdelavi tiskanih vezij na način fotopostopka in zato vsega najbrž ni treba ponavljat.
Glede osvetlitve so ti fantje že nekaj povedali za več pa uporabi iskanje.
Za začetek tole: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=217
LotLack je v bistvu kolofonija raztopljena v topilu. S tem posprejaš vezje tik pred spajkanjem, ko je že zjedkano in je iz njega odstranjen foto lak. Ta premaz zaščiti baker pred oksidacijo (zelenim "volkom") in hkrati olajša spajkanje.
Zraven si najbrž dobil tudi prašek SENO3207 za jedkanje. Ta prašek se raztopi v 0,5 litra vode, ki je segreta na 50 stopinj. V tej raztopini in tej temperaturi se vezje jedka 15 do 30 minut brez nevarnih in neprijetnih hlapov kakršne smo vajeni npr. pri mešanici kisline in peroksida.
Ta mešanica je lahko za večkratno jedkanje cca. 6 do 9 ploščic euro-formata (100x160mm) preden pride do zasičenja.
Proizvajalec sicer priporoča jedkanje ploščice v pokončnem položaju ob prisotnosti mehurčkov zraka (za cirkulacijo tekočine) in temperaturo od 40 do 50 stopinj. Jaz sem v praksi to raztopino samo segrel na cca. 50 stopinj in jedkal v navadni plastični banjici, ki sem jo vsakih nekaj minut malo zagugal, da se je tekočina malo premešala.
Mogoče si zraven dobil tudi vrečko sredstva za pocinjenje SENO3211. Ta kemikalija je namenjena za kemično pocinjenje bakra, kar lahko uporabiš namesto LotLacka.
Na srečanju sem tudi pokazal neko vezje, ki sem ga izdelal s pomočjo omenjenih kemikalij. Pripenjam še sliko - na levi je vezje pocinkano, na desni pa zaščiteno z LotLackom.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
87.51 KB |
Pogledana: |
1142 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 1:02 am Naslov sporočila: |
|
|
Malo off-topic ... @Sokrat, na pripeti sliki lahko na desni vidiš zelen "konektorček" in moj način priključka za ICSP programiranje o kakršnem ali podobnem sva imela debato pred kratkim.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 2:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Pocinkano ali pocinjeno ? Če je pocinjeno, si delal sam ?
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 5:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Očiščeno in zjedkano vezje (goli baker) sem samo namočil v prej omenjeni pocinkovalni kemikaliji za nekaj minut.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sulc Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34 Prispevkov: 473 Aktiv.: 2.00
|
Objavljeno: Sre Okt 18, 2006 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Se mi je zdelo. Je kar prelepo, da bi bilo ročno pocinjeno.
_________________ LP Aljaž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 1:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker je govora o tem seno prašku bom vprašal kar tule.
ZA večkratno uporabo. To samo zliješ v eno plastično flašo in imaš spravljeno za naslednje uporabe al je kakšen drugi postopek? Prebral sem tudi, da ne sme biti neprodušno zaprto, razmipljal sem, da bi zvrtal eno majhno luknjico na vrhu, še kdo dela tako?
Kaj pa glede temperature, mora biti pb vsakem jedkanju temp. 50 stopinj ali samo pri raztapljanju? Če za vsako jedkanje, je to varno segrevati na štedilniku?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 2:20 am Naslov sporočila: |
|
|
Obe prej omenjeni SENO kemikaliji lahko shraniš v steklenice in jih imaš za večkratno uporabo. Te kemikalije ne razženejo embalaže tako kot mešanica peroksida in kisline. Pokrovček moraš malo odpreti le ko jo segrevaš!
Sam uporabljam kar steklenice od jumbo sokov, ker imajo široko grlo za zlivanje nazaj ...
Hkrati pa tekočino za jedkanje segrejem tako, da steklenico počasi potopim v liter vrele vode. Po kakšnih 15-ih minutah ima kemikalija ravno pravo temperaturo za jedkanje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Mar 25, 2007 2:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Super, hvala.
Zadnjič ko sem bil v Lj sem zadevo namreč kupil, da poizkusim nekaj novega in mi v conradu niso znali povedati kako je s to zadevo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni