|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
krnekiber3 Neznanec

Pridružen-a: Tor 27 Mar 2007 18:11 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 27, 2007 6:45 pm Naslov sporočila: Kako se uničuje orodje.... |
|
|
Pozdrav vsem,
unicil sem spajkalnik (THS-11), zato iscem nadomestilo. Opazil sem 'inteligentni spajkalnik' v file managerju, ki bi ga rad pogledal, zato sedaj nabiram aktivnost.
lp,B
PS. Zelo fajn forum, pohvale sodelujocim!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boco Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42 Prispevkov: 919 Aktiv.: 3.88 Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Mar 27, 2007 10:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na tvoj opis kraja, ti svetujem, da mogoče poveš, kaj pri spajkalniku si uničil, mogoče se da zadeva celo rešit. S tem si boš hkrati povišal aktivnost, drugi pa bodo dobili izkušnjo kaj ne smejo počet, da spajkalnika ne uničijo. S takšnim pridobivanjem aktivnosti ponavadi faantje hitro zakključijo kariero na tem forumu. Če praviš, d je fajn predvidevam, da si veliko postov prebral in seveda tudi pravila.
Sicer pa dobrodošel, kraj si pa le popravi, saj ti mogoče že sosed lahko pomaga
LP
Boco
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.01
|
Objavljeno: Tor Mar 27, 2007 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spajkalnik je teoretično nemogoče uničiti. Prav zanima me, kako je tebi to uspelo.
Meni je tako, da sem s površno odloženim spajkalnikom prežgal kar njegov napajalni kabel. Strašno je počilo in odletel je del, kamor se vstavi konica.
Takrat sem bil še začetnik , sedanjega imam že 10 let .
Kako pa si ti svojega uničil?
LP,
Igor
p.s.: Neverjetno, da pišem v temo, ki se nahaja v Smeteh, ampak če se malo razpišeš, si boš nabral aktivnost. In če bo kaj koristnega napisano, se lahko tema tudi prestavi in preimenuje . Marsikdo ima namreč "na zalogi" kakšno anekdoto, ko je uničil kos orodja, instrument, čip, ... .
_________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 1:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Temo sem premaknil iz smeti in preimenoval iz nabiranje aktivnosti.
Tu lahko vsak pove svojo dogodivščino. Smo toliko humoristai, da se lahko smejemo sami sebi ?
Napišite vse zanke v katere ste se ujeli. Mogoče komu pomaga, da ne bo ponovil iste napake.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 1:56 am Naslov sporočila: |
|
|
O-ja. Pred leti sem staro konico spajkalnika z brusilnim papirjem ošilil. Po priklopu na omrežno napetost je prijetno počilo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 8:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da je počilo, si očitno ošilil grelec. Fizikalna dela na konici bi težko naredila kratek stik.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 9:47 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Smo toliko humoristai, da se lahko smejemo sami sebi ? |
Vsekakor
Zgodilo se mi je že, da sem A-meter uporabil kot V-meter.
Zaradi nepazljivosti sem pač pozabil pretakniti merilni kabel v drugo vtičnico na instrumentu.
Posledice: močan pok & blisk & uničena konica merilne sonde & pregorela varovalka v instrumentu.
Instrument je po tej šok terapiji ostal nepoškodovan.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član

Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 10:43 am Naslov sporočila: Bogate izkušnje.. |
|
|
O ja, tudi jaz imam na tem področji bogate izkušnje...
Moja najdražja izkušnja je bila ko sem uničil DSO (digitalni osciloskop s spominom) kartico jasno s PCjem skupaj.
V moji bivši firmi so imeli probleme z novim strojem za točkovno varenje, včasih je delal uredu včasih pa ne. Serviser je priletel iz Nemčije in po krajšem remontu pojasnil, da so priključni vodniki preveč obremenjeni in je posledično na njih prevelik padec napetosti.
No pa se naši šefi niso dali kar tako in so me poklicali, da pomerim kako se spreminja napetost na vodnikih po času. Malo sem jamral, ker 'moj' DSO ni bil ravno prenosen saj je bil del PCja v odelku razvoja. No in ker ima šef vedno prav sem preselil DSO v proizvodnjo. Za mojim hrbtom je stalo nekaj šefov serviser itd. Jaz pa sem veselo priključil PC. Stroj za točkovno varenje je že bil odprt in v tistem 'šundru' za mojim hrbtom iščem maso v napravi, da priključim ozemljitev sonde DSO-ja. Na hitro najdem eno rumeno/zeleno (packi nemši) žico in si mislim aha super ozemljitev. Pomerim in res brez potenciala. Priključim maso DSO-ja na vodnik in seveda sondo na eno izmed faz, kjer vidimo lepo 230VAC sinusoido. Nakar ukažem naj vklopijo točkovno varenje...
Rezultat si lahko ogledate na sponji sliki, tiskano vezje še danes hranim kot spomin na to kaj se lahko zgodi, če človek ni dovolj previden. Tista rumeno/zelena žica ni bila ozemljitev temveč je na njo prišla faza ob vklopu točkovnega varjenja, ker pa kartica seveda ni bila galvansko ločena se je zabliskalo skupaj s PC-jem. No ja nakaj več kot 10000 takratnih DEM je šlo v dim.
Veliko sreče želi!
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
599.28 KB |
Pogledana: |
191 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
japek Član

Pridružen-a: Pon 23 Feb 2004 22:50 Prispevkov: 781 Aktiv.: 3.30 Kraj: Radenci
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem edino popravljal mikrovalovno pečico. Imel sem merilni instrument truRMS, razen tega, da je bil takrat zelo drag je imel tudi avtomatsko preklapljanje področij merjenja. Seveda sem poiskušal izmeriti tudi enosmerno napetost na napajalniku. Sicer niti ni preveč počilo, le tema je nastala na displayu. Poizkušal sem tudi z popravilom vendar, ko sem ohišje odprl, sem si hitro premislil. Poleg stopljenih vezi je bilo tudi vse vezje črno.
_________________ 73 de S55WT, Janko |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sixkiller Član

Pridružen-a: Čet 28 Dec 2006 19:10 Prispevkov: 169 Aktiv.: 0.75 Kraj: Čatež / Trebnje
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Najlažje je uničiti konico spajkalnika tako, da pozabiš potegniti iz vtičnice napajalni kabel 230v in potem hočeš spajkati vezje in ravno po delu tiskanine na kateri je faza. Tako se znajdeš v situaciji, ko ti nekdo v trenutku ukrade polovico konice in ravno takrat, ko si po enaki napaki kupil novo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vladek Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 14:11 Prispevkov: 111 Aktiv.: 0.47 Kraj: Murska Sobota
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Z Unimer 1 sem daljnega leta (katerega že?) meril napetost na vtičnici. Po uspešno izvedeni meritvi me je še zanimalo, kakšen je tok v vtičnici........
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
piroman Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06 Prispevkov: 2707 Aktiv.: 11.43 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Resnično ali ne, tale možakar bi verjetno raje videl, da se mu pokadi iz multimetra: http://darwinawards.com/darwin/darwin1999-50.html
_________________ One shouldn’t work on semiconductors, that is a filthy mess; who knows if they really exist!
Wolfgang Pauli, 1931 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
sixkiller je napisal/a: |
... in Najlažje je uničiti konico spajkalnika tako, da pozabiš potegniti iz vtičnice napajalni kabel 230v in potem hočeš spajkati vezje in ravno po delu tiskanine na kateri je faza. |
Zakaj bi nekdo hotel spajkati po vezju, ko je priključeno na fazo?? Pravilno je, da pustiš prižgan spajkalnik, izklopiš pa vezje.
Moj največji pok je bil na trofazni razdelilni omarici (380 V). Omarica je bila v fazi opuščanja, vendar še pod napetostjo. Nekdo je vanjo vrgel en kos neizoliranega kabla tako, da je ležal v ozadju, brez neke škode, ampak nevarno blizu zbiralk. Ker se omarice ni dalo izklopiti, sem na odpadni kabel privezal dolgo plastično vrv in od daleč potegnil. Ko je kabel napol prišel ven, je počilo, skurilo je 250 A varovalke, na zidu omarice pa je ostal naparjen madež velik okoli 60 centimetrov.
Omarica je pred tem napajala računalniške sisteme. Najstarejši sistemi (pred približno 15 do 20 leti) so kurili okoli 100 kVA elektrike.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Italijanski usmernik za fiksno napetost 13V. Mlad srborit fant, je prepričan, da mora nekje v njem biti napetostna regulacija, da ga spravi na 13.8V. Odpre pokrov in najde magični trimer. Poglej poglej hudiča, saj gre regulacija tja do 24V .........................veliki pok in rdeča pika na čelu mladeniča, ki jo je povzročilo alu ohišje pokojnega izhodnega 16V elektrolita.
Še vedno odpiram naprave in iščem trimerje, vendar Italijanom od takrat ne zaupam prav nič več
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krnekiber3 Neznanec

Pridružen-a: Tor 27 Mar 2007 18:11 Prispevkov: 6 Aktiv.: 0.03 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Mar 28, 2007 2:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, ocitno je je tale forum zelo ziv
Torej, za Iskrin THS-11 se ne da vec kupiti konic, zato sem poskusil uporabiti Wellerjevo, ki pa je prekratka in se je zato tudi premalo segrela. Poskusil sem pac skrajsati rocko, da bi sla konica blize grelcu in unicil grelec. V konec rocke je namrec vrezan navoj za vijak in zgleda kot iz polne kovine, zato sem (napacno) mislil da ga lahko malo skrajsam ...
Kakor koli, a mogoce kdo ve, ce bi lahko za rocko uporabil npr. Vellmanovo 'SPARE SOLDERING IRON FOR VTSSxx' ki stane slabih 10EUR? Sicer je najbrz bolje kupiti nov spajkalnik - gledal sem Conradov ST50-A ...
lp,B
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni