|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
glavič Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12 Prispevkov: 321 Aktiv.: 1.35 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pet Jul 02, 2004 7:06 pm Naslov sporočila: IR oddajnik (časovni diagrami ipd) |
|
|
rad bi točno vedel kako deluje IR, kašni so časovni diagrami, kako najbolje pošiljati različne kode.
za začetek bi rad naredil da je sprejemnik (priponka) vedno LOW oz. da utripa (to rabim predvsem za test sprejemnik in oddajne diode).
vezje sem zvezal na protoboardu kot kaže slika v priponi in pic sprogramiral, da daje impulze na 27uS (1/36kHz=27uS), saj sprejemnik deluje na tej frekvenci (SFH-5110-36).
koda za pic16f84:
Koda: |
LIST P=16F84A
#INCLUDE "P16F84A.INC"
__CONFIG H'3FF1'
ERRORLEVEL -302
#define IR portA,0
CBLOCK H'0C'
CounterA,CounterB
ENDC
ORG H'00'
GOTO MAIN
ORG H'05'
DELAY
movlw D'1'
movwf CounterB
movlw D'6'
movwf CounterA
loop decfsz CounterA,1
goto loop
decfsz CounterB,1
goto loop
RETURN
MAIN
BSF STATUS,5
CLRF TRISA
BCF STATUS,5
LOOP2
BSF IR
CALL DELAY
BCF IR
CALL DELAY
GOTO LOOP2
END |
to kar sem opisal mi ne deluje.
možna je okvara oddajnika (sprejemnik deluje, ker sem ga sprobal z daljincem od TV-ja), ali je možno to, da sem se zadeve lotil na napačen način; kajti sam točno nevem kako se pošilja bite?
Opis: |
Shema oddajnika in sprejemnika |
|
Velikost datoteke: |
63.41 KB |
Pogledana: |
200 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Jul 02, 2004 8:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Procedura "na oko" izgleda vredo. Težava je hardver. Iz IR diode pri 5V ter uporu 1k ne pride nič IR diodo se impulzno lahko obremeni z 50mA ali pa še več. Zraven daj en transistor ter diodo napajaj z večjo napetostjo.
P.S.
Že nekaj časa nazaj sem naredil en tak IR oddajnik - sprejemnik (če bom našel še kodo jo bom pripel ) Napisal sem svoj lasten protokol podoben tistemu 1Wire. Lepo je šlo pošiljat 8 biten podatek. Na oddajniku sem imel 2 IR diodi - domet je bil tam do 10m. Sprejemnik bi moral vrjetno spremati signal, ki ne bo modulitan z 36khz. Sam , če se še prav spomnim sem uporabil SFH 505 signala nisem moduliral. Na začetku sem poslal en dolg signal "start bit" razpolovljen je pomenil 1 1/4 "start bita" pa "0".
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2004 1:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
sem dodal tranzistor in stvar še zmeraj nedeluje (BC-547)..
še zmeraj mislim, da narobe pošiljam impulze, ali je ir dioda pokvarjena..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2004 4:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če dioda deluje lahko preveriš, če pomeriš tok skozi njo. Priključi jo direktno na vir enosmrene napetosti preko upora ter pomeri tok. Na pamet ne vem kako je z SFH 5110 sprejemnik, ki sem ga uporabil jaz je imel narejeno "varovalo" Če je prišlo do zasičenja - torej, če je bila prisotna brez pavze ir svetloba dalj časa je izhod postal nizek. Mogoče dela 5110 enako - lahko je ta vzrok za tvojo težavo. Poglej kaj piše v datashetu.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2004 8:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
sfh5110 je high, če ni nič na vhodu (nobene ir svetlobe).
čim pride ir svetloba, se izhod pri sfh-ju postavi na low.
mi lahko kdo razloži kako poteka oddajanje in sprejemanje? ko oddam 1impulz preko doddajne diode dolg 27us, a sprejemnik to zazna? in postavi izhod na sprejemniku low za 27us? nezastopim točno kao poteka komunikacija. moti me predvsem kako sprejemnik držati na low?
v priponki je dodana časovni diagram sprejemnik in oddajnika.. mi lahko kdo to razloži? izgleda da treba poslati 5x HIGH in LOW, potem 2x LOW in 3x HIGH in LOW da bo sprejemnik to zaznal kot impulz? ali se motim?
Časovni diagram oddajnika in sprejemnika SFH-5110-xx |
|
33.22 KB |
Pogledana: |
83 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2004 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da je tisto narisano le simbolično - sam razumem to , da je glede na vhodni signal lahko izhod odstopa za 6%+/- Je pa vprašanje, če tudi nima kakega "timeuta" pri nasičenju. Žal nimam nobenega doma, da bi ga dal na testno ploščo. Vsekakor pa mora reagirati, če ga osvetliš kar direkt z IR svetlobo. Si poskusil, če ti dela oddajna dioda? (si pomeril tok) Bom našel datasheet, da vidim kaj piše o njemu.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Sob Jul 03, 2004 8:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo je napisal/a: |
Si poskusil, če ti dela oddajna dioda? (si pomeril tok) |
sem, sam k mi multimeter ne dela za tok ;(
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Ned Jul 04, 2004 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem ponovno probaval odati signal tako da bi ga sprejemnik sprejel, brez uspeha
V priponi sta oddajnik in sprejemnik. Bi lahko kdo, ki se bolj razume v datasheete pogledal kako moram oddati signal da ga bo sprejemnik zaznal?
Citiram: |
Burst / Transmission Codes
The typical sensitivity of the SFH 511x family is
specified for data word lengths of 600 ms. Using
a carrier frequency of 38 kHz, this corresponds
to 23 single pulses (600 ms * 1/38 kHz @ 23). |
kaj pomeni 23 posameznih impulzov?
Silvo: si mogoče že našel tvoj primer sprejemnika/oddajnika + vezalna shema?
|
 Download |
Ime datoteke: |
sfh5110.pdf |
48.8 KB |
Downloadano: |
25 krat |
|
 Download |
sfh5110_applicat.pdf |
77.68 KB |
20 krat |
|
 Download |
ld271.pdf |
50.56 KB |
17 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Ned Jul 04, 2004 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
probal sem tvoj primer TX.asm, in na sprejemniku se na uč vidi, da led dioda, ki je vezana na izhod, utripa (oddajnik deluje).
sedaj me zanima kako bi držal sprejemnik vedno na LOW, tako kot imajo narejeni mobilni roboti, za vožnjo po labirintu?
vem da moram oddajati s frekvenco 36kHz, samo nevem kako poteka časovni diagram.
Če bom nalednji teden prišel do kake trgovine z elektroniko, kjer bom lahko kupil IR senzor ga bom dal na testno ploščo pa bom skušal pripraviti kak enostaven primer. |
pliz
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ule Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32 Prispevkov: 1583 Aktiv.: 6.68 Kraj: Babno Polje
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
glavič je napisal/a: |
Si poskusil, če ti dela oddajna dioda? (si pomeril tok) |
sem, sam k mi multimeter ne dela za tok ;( |
Za hiter test IR led diode, uporabi kakšen digitalni fotoaparat. Pogledaš skozi fotoaparat in vidiš belo svetlobo, ki jo oddaja IR led dioda (če seveda dela).
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 9:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poglej če ti bo to kaj pomagalo: *** Senzorji ***
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 9:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Branez,
Zelo lepo razloženo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
glavič Član

|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 10:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
ule je napisal/a: |
Za hiter test IR led diode, uporabi kakšen digitalni fotoaparat. Pogledaš skozi fotoaparat in vidiš belo svetlobo, ki jo oddaja IR led dioda (če seveda dela). |
dobr trik. ir oddajna dioda deluje.
Branez je napisal/a: |
Poglej če ti bo to kaj pomagalo: *** Senzorji *** |
Branez: nisem vedel da si na temu forumu
Tvoj cel portal imam že nekaj časa shranjenega na disku (zlo vredu razložen), in tole vezje (sprejemnik id oddajnik) sem že naredil na protoboardu, pa mi stvar ni delovala, čeprav bi po vezavi videč morala; mislim da je bil 555 v okvari.
Vendar mene bolj zanima kako z mikrokontrolerjem držati sprejemnik vedno na low? V kakšnem intervalu moramo oddajati?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Jul 05, 2004 10:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Stalno oddajaj 38 kHz.
_________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni