www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DTMF upravljanje GSM

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 6:47 pm    Naslov sporočila:  DTMF upravljanje GSM Odgovori s citatom

Doma imam GSM modem FALCOM A2D-1. Nanj sem preko RS232 priključil Atmelov Mega 32. Zadeva odlično deluje. Sedaj bi pa želel na zvočniški izhod priključiti še MT8870 -DTMF dekoder, pa mi zadeva nikakor ne deluje. Že ko merim izhod z osciloskopom (pri priključnem MT8870) je dtmf signal vkomponiran v velike motnje. Problem je v masah. Pri datasheet-u sta navedeni točki Speaker+ in Speaker - , minus pa ni povezan direktno z maso. Problem je v tem, ker je simetrični izhod, jaz pa bi želel to priključiti asimetrično. Poizkusil sem s preprostimi rešitvami in sicer tako, da sem med maso in Speaker- dal 100nF kondenzator, prav tako tudi med Speaker+ in vhodom MT8870. Ta sprememba ni prinesla zadovoljive rešitve. Ker imam podobno priključen tudi mikrofonski vhod (ločen s 100nF kondenzatorji) vse brni in šumi, ko vzpostavim zvezo.
V Datasheetu sicer piše, da je vhod narejen za kondenzatorski mikrofon - tu pa najverjetneje tiči problem.

Glede na dejstvo, da je v večini GSM modemov in telefonov problematika podobna
me zanima, ali se je že kdo srečal s tovrstnimi problemi in kako jih je najenostavnejše rešil?

Lp M.

s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 11.99
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 8:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če gre za avdio spekter potem dodaj en ločilni transformator (s kakšnega starega modema...). Tako bo stvar galvansko ločena in ostalo bo le tisto, kar potrebuješ.
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 9:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja na to sem že razmišljal, samo zadeva zahteva sorazmerno veliko prostora na TIV. Ostalo imam skoncipirano v miniaturo (smd). Nekje sem videl rešitev z operacijskimi ojačevalniki, samo se ne spomnim kateri tip je bil. Bil je galvansko ločen.

LP M.

aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.65
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 11:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne rabiš galvanske ločitve, le diferencialni ojačevalnik (odštevalnik) z enim operacijskim.
Da iz diferencialnega signala dobiš single-ended proti masi. Ojačanje nastaviš po potrebi.

http://www.ecircuitcenter.com/Circuits/opdif/opdif.htm

http://focus.ti.com/lit/an/sloa064/sloa064.pdf

LP

Vlado
Član
Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35
Aktiv.: 2.37
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 14, 2007 1:21 pm    Naslov sporočila:  DTMF upravljanje GSM Odgovori s citatom

Matjaž,
predlagam ti da najprej preizkusiš modem s slušalko in mikrofonom.
Kako napajaš modul?
Veliko motenj pride skozi napajanje!
Sam sem uporabljal različne module (GM47, TCM35, Twist, in navadne telefone siemens in ericsson) in nisem imel veliko problemov z motnjami. Motnje so večje ko je signal zelo slab.
Priporočam uporabo blokirnih kondenzatorjev na vseh linijah napajanja, prav tako uporabi 100pF na linijah napajanja in pri avdio vhodu in izhodu.
V primeru da so motnje res velike, lahko uporabiš MUTE za čas ko sprejemaš DTMF, ker boš tako preprečil da ti motnje pridejo skozi tvoj avdio vhod.

Vlado
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
smatjaz
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2007 10:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zadevo sem rešil tako, kot je predlagal S55m. Uporabil sem transformator s starega skurjenega modema in zadeva deluje v redu. Seveda sem moral vezje temu primerno prilagoditi, bom pa moral to naštudirati z operacijskim ojačevalnikom, da bo enostavnjše, predvsem pa manjše.

LP M.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 Ur