www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

PIC 16F628A CCP1 pomoč

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pm2000
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 31 Mar 2007 9:01
Aktiv.: 0.03
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 1:03 pm    Naslov sporočila:  PIC 16F628A CCP1 pomoč Odgovori s citatom

Zdravo

Potrebujem pomoč pri konfiguraciji ccp1 (RB3) - Capture Mode (PIC 16F628A). Prosil bi če ima kdo kakšen primer v asemblerju. Sem začetnik z elektroniko sem se začel ukvarjati šele pred tremi meseci. Predelal sem knjigo Programirajmo PIC mikrokontrolerje.

LP Matej
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 1:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če znaš nemško Cool , si lahko pomagaš s tem: Capture mode .
Čisto spodaj imaš tudi povezavo na tole: Merilnik števila vrtljajev (Drehzahlmesser) , kjer lahko spet čisto spodaj dolpovlečeš cel program.
LP,
Igor

pm2000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 2:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za za naslove.
Nameravam si narediti merilec obratov za diesel motor na čolnu, ki bi ga priključil na alternator. Sam sem sicer našel en podoben link, ampak je bila koda napisana v C-ju. Mislim da bom na linku našel odgovor.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 5:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj pa kompliciras s capture & compare za obratomer ? Rezultate bi tako ali tako moral povpreciti, ker bo stevilo obratov precej visoko (in bos posledicno imel veliko vrednosti, vec, kot jih je mozno izpisati na LCD v istem casu, kot jih zajames), zato bi bilo boljse steti obrate na casovno enoto namesto da meris njihovo periodo.

Recimo vsako sekundo resetiras stevec, ki deluje na zunanje impulze, pred tem pa preracunas stevilo obratov v sekundi v RPM (torej mnozis vrednost s 60) in jo izpises na LCD. Vse drugo je nepotrebno zapletanje.

Ce bos meril periodo, kakor si si prvotno zamislil, se lahko zgodi, da bo obratov premalo za smiselno meritev (prislo bo do overflowa stevca), ob vsaki meritvi bos ob neizogibno malo neenakomernem teku dobil razlicne vrednosti in se racunanje je bolj zapleteno (inverz namesto mnozenja s konstanto, uporabil pa bos ocitno MCU, ki nima HW podpore niti za mnozenje, kaj sele za deljenje - mnozenje s konstanto je precej lazje izvesti v SW).

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 5:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pm2000 je napisal/a:
Hvala za za naslove.
Nameravam si narediti merilec obratov za diesel motor na čolnu, ki bi ga priključil na alternator. Sam sem sicer našel en podoben link, ampak je bila koda napisana v C-ju. Mislim da bom na linku našel odgovor.

Digitalni prikaz se ne bo obnesel preveč dobro. Obrati na motorjih z notranjim izgorevanjem namreč kar precej nihajo. Prikaz bo precej "migajoč"
Sicer je ena iz med rešitev sokratov predlog. Sam pa bi raje uporabil LM2907 (Frequency to Voltage Converter) v kombinaciji z mikrokontrolerjem.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 6:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda pa misli prikazovati grafično?
pm2000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 9:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prikazovati sem mislil s številko na LCDju. Nisem pa računal da bi lahko imel problem s prikazovanjem. Zanimiva se mi zdita predloga od Sokrata in Silvota.
Ker sem se začel z elektroniko ukvarjat šele pred kratkim (hobi) bi prosil za kakšen primer v asemblerju.
Zanima me tudi če bi bil kdo pripravljen za kakšne inštrukcije (Maribor). Inštrukcije bi seveda plačal.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na forumu je kar veliko gradiva. Uporabi iskanje.
Sam assembler je sicer sorazmerno enostaven. A za delo pa bo potrebno dobro poznavanje periferije. Omenil si LCD. Za začetek ti priporočam, da najprej oživiš LCD.
Najprej ti priporočam, da najdeš dokumentacijo za LCD kontroler hd44780.
(Zagotovo boš dosti koristnega našel na forumu, če boš iskal po ključu "hd44780" - tudi mojih primerov je zagotovo nekaj)

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pm2000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z izpisovanjem na LCD nimam težav.
Ali bi se dalo merit obrate z kakšnim senzorjem, ki bi ga pritrdil na os (imam pol metra osi ki gre na eliso). To bi mi dalo takoj dejanske obrate. Pri impulzih iz alternatorja pa bi moral vse skupaj nekako umerit.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 15, 2007 11:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Opticni (prekinjevalnik) ? Na podoben princip deluje kolesce v optomehanski miski ali stevec za bicikel.

Za tvoj namen bo dejansko najbolj prakticno narediti tako, kot sem ti napisal; s tem se izognes kompliciranju, MCU tako ali tako podpira stetje zunanjih impulzov, vse ostalo je pa stvar programa.

Pri programu pazi le na to, da bo interval meritve dovolj dolg tudi za najnizje mozne obrate motorja (ce se recimo vrti z najmanj 600 RPM, je to 10 na sekundo - ce bi bil interval pod 0.1 s, bi imel obcasno nesmiselne odcitke). Na LCD tako ali tako ne bos zelel pisati prepogosto, ker postane slika/besedilo zmazek, ce se display trudi prehitro menjati vrednosti ... 1 sekunda je najbrz dovolj pogosto da izlocis zacasno "kasljanje" motorja iz odcitka ? Mislim, da so stevci v avtomobilu enako odzivni.

pm2000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2007 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za odgovore.
Če sem prav razumel, bi to naredil tako da bi določen pin konfiguriral kot vhod (16F628 - RB0),ki bi ob spremembi signala sprožil prekinitev. Ko bi pretekla sekunda pa bi to število pomnožil s 60 (RPM) ter izpisal na LCD.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2007 6:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako nekako. Pina ne mores izbrati poljubno (ce zelis uporabiti vgrajen counter), ampak moras uporabiti pripadajoci pin. Kateri pin tocno to je, bos izvedel v datasheetu za tvoj MCU (v poglavju o timerjih, najbrz o Timerju 1 - isci timer/counter).
pm2000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 17, 2007 12:30 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede inštrukcij nisem dobil nobenega odgovora pa še enkrat sprašujem, če bi bil kdo pripravljen pomagat. Lahko bi tudi preko interneta. Imam dosti vprašanj pa nebi rad težil na forumu. Za pomoč lahko plačam tudi v naprej, če seveda ni cena previsoka.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni