www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

2 x XP na enem disku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
panasonic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13
Aktiv.: 1.66
Kraj: med Notranjsko in Primorsko

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 4:36 pm    Naslov sporočila:  2 x XP na enem disku Odgovori s citatom

Kar nekaj tem je bilo odprtih glede vprašanja večih sistemov na enem disku, ampak nikjer nisem zasledil mojega problema, namreč potreboval bi sledeče:

-1.sistem-WinXP - Računalnik za video montažo. Nameščeno cca. 5-6 video in grafičnih programov, brez omrežne povezave, brez interneta, brez antivirusa (sem imel probleme z njim pri nemotenem predvajanju video materiala ven iz računalnika), skratka optimalno delovanje računalnika brez vse ostale nepotrebne navlake.

-2.sistem-WinXP - Domači računalnik z vso potrebno in nepotrebno navlako, internet, omrežje, igrice... takšen, ki deluje samo prvi dan normalno, potem pa zmeraj slabše Wink

Do sedaj sem imel to rešeno fizično - z dvema ločenima diskoma, vgrajenima v rack ohišje in sem jih menjaval po potrebi. Zanima pa me ali obstaja kakšna boljša varianta ali naj ostanem kar pri stari.

Zanima me še varianta, še bi bila oba diska fiksno vgrajena v računalnik in bi zaganjal sistem lahko iz enega ali drugega (če se da seveda), kako je potem tudi z okužbo z virusi med diski, ker prvi sistem nima antivirusa.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.79

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 5:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Varjanta 1 (tako sem imel narejeno v bivši službi)
Dva računalnika na preklopniku (monitor, tipkovnica, miš ...) Moj delovni računalnik ter en računalnik kateri je bil sicer namenjen za rezervo, če je slučajno kateri kje "škripnil". Na njem sem imel W2000 (te sem najlažje prilagajal sistemu) Disk je bil dan na dva dela. Sistemski "zgostan" na drugo particijo. (po kakeršnem koli eksperimetiranju sem lahko prej kot pa v 5 minutah imel spet sterilno čistega)

Varianta 2
Uporabiš kako verzijo linix-a katero lahko bootaš z DVD-ja (recimo ferix )

Varianta 3 (to uporabljam na enem PC-ju doma) Dva hard diska na preklopniku. Hard disk selector

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
RastaMan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Jan 2005 22:06
Aktiv.: 0.24
Kraj: Tolsti vrh - Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 7:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko pa narediš 2 particiji na disku in na vsako nasnameš Windowse. Razz

LP, Matevž
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.94
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 12, 2007 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot je že omenil @RastaMan ... dve particiji in na vsako posebej instalirat WINe. Jaz imam tako na enem disku tri particije in na prvi je WIN95, na ostalih dveh pa XP.
Ob zagonu računalnika te sistem že v DOSovem oknu vpraša kaj želiš zagnati.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 11:56 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zgoraj omenjani multiboot je res prava stvar.

Jur
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 12:51 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

Recimo da imaš en disk in dve particije ali pa dva diska in dva ločena windowsa , pa oba sta priklopljena.

Kako naredit da delujoči windows ne gre vohljat po drugi particiji ali disku ( torej kot,da ga ne vidi ? Slej ali prej pride da operativni Xp gre pregledovat diskovje in ko najde sistemske datoteke drugega OS ( ki pa je v bistvu isti le drugje postavljen , prične komplicirat po svoje )

jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem, ampak meni ni delalo nobnih problemov. Win šari po svoji boot particiji, ostalo pa v glavem pusti pri miru.
Problem je le, ker se iz win98 ne vidi XP diska, kar bi včasih prišlo prav. Je pa to normalno zaradi različnega file sistema.

Jur
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 13, 2007 7:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na win98 lahko našraufaš NTFS driverje in boš videl tudi XP particijo.
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2007 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Enkrat sem videl, ko se enemu to ni posrečilo. Po instalaciji driverjev se ni videla več niti FAT particija, kaj šele NTFS. Verjetno je bilo krivo kaj drugega, ne driverji, ampak pri sebi raje ne poizkusim.

Jur
Nazaj na vrh
M.Pecar
Član
Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56
Aktiv.: 0.63
Kraj: Lj.Crnuce

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 16, 2007 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi Win98 in XP lepo delajo na enem racunalniku, vazno, da je Win98 na C particiji, XP na drugi particiji, na vseh diskih imas lahko FAT32, pa oba sistema vidita vse podatke. Lahko pa na drugi disk z XP postavis NTFS in potem XP vidijo vse, Win98 pa samo C particijo.

Win98 in XP na locenih diskih krasno dela, ce ne pretiravas z raznimi urejanji in defragmentacijami z XP, poleg tega se boot sektor na C obcasno sesuje in je dobro imeti image kopijo C diska.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni