www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Vezje za nadzor temperature v računalniku

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s51as
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jul 2004 15:14
Aktiv.: 0.19
Kraj: Šmarje-Sap

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 3:25 pm    Naslov sporočila:  Vezje za nadzor temperature v računalniku Odgovori s citatom

Pozdravjeni sem nov v tem forumu in tudi v elektroniki.
Rad bi naredil vezje za nadzor temerature v štirih točkah v računalniku.
Seveda me zanimajo najenostavnejše trotlziher varjante, cena niti ni pomembna, če bo do 5kSIT bo vse okej. Ker se mi sanja ne kakšna je stopnja zahtevnosti izdelave takega vezja naj samo povem da sem si stvar zamislil kot nek dvo mestni displej z štirimi tipkami in ob pritisku tipke bi se pokazala temperatura na predvidevam da termočlenu.
Vem da je objavljenih veliko shem vendar pa ne vem kaj naj delam s fajli ki imajo končnico hex, err, asm... Sad

Zaenkrat sem narisal samo vezje s katerim se da regulirat hitrost ventilatorjev (s potenciometri in TDA 1151 (to ne vem kaj je), vendar pa je ostalo pri tem da sem sprintal na folijo! Zdaj pa gruntam kako to spravit na ploščico!

lep pozdrav pa hvala za odgovore in nasvete (pa prosim ne bit hudi, ker se tak nevedneš oglaša) Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jaz bi uporabil mikrokontroler PIC16F84A, ker mi doma ležijo vse okoli; drugače pa lahku uporabiš tudi drug mikrokontroler.
za merjenje temperature bi uporabil DS18S20, ki je +-0.5°C natančen (se vidi pri ceni Smile).
potrebuješ še samo 2x 7segmentne led displeye in ostalo šaro.

PIC16F84A = 1500 SIT
4x DS18S20 = 4x 1000 = 4000 SIT
------------------------------------------
kar je že čet 5k SIT..
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.92
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 4:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51as
En tak PWM regulator z digitalnim nadzorom temperature ter senzorjem DS1820 imaš tukaj:
***Klik***
Sicer na Filemanager najdeš tudi večkanalen termometer s prikaznom na LCD displej. Uporabljeni so digitalni senzorji DS1820 katerih lahko praktično daš neomejeno na 1Wire vodilo. Zal pa brez mikrokontrolerja s temi senzorji ne bo šlo. V vseh pirmerih je priložena izvorna koda.
Nekje na forumu je tudi načrt za priklop teh senzorjev na com port. (uporabi iskanje "DS1820" ) S to varianto lahko temperaturo nadziraš preko com porta - če imaš le tega prostega. (sicer najdeš en star iso kontroler, ki ima com port ter ga daš v PC - če imaš kak prost ISO slot Crying or Very sad )

G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koda:

vendar pa je ostalo pri tem da sem sprintal na folijo! Zdaj pa gruntam kako to spravit na ploščico!

Tukaj na forumu je bilo že kar nekaj napisanega o izdelavi tiskanega vezja. Silvo je podrobno opisal in dokumentiral izdelavo tiskanega vezja. Najdeš pa tukaj.
Če imaš sprintano folijo ti ostane edini način kako tole "kvalitetno" spraviti na ploščico fotopostopek. Zato kar pridno beri in eksperimentiraj.
LP
Nazaj na vrh
s51as
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo,

malo bom mogu še študirat tole da bom vedel o čem ste govorili pa bo že!
Mam pa en problem vedno ko hočem povečati kako sliko ali pa downlovdati kak file mi napise "Prenos in ogled priponk je namenjen ČLANOM foruma."
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 08, 2004 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se vidi, da nisi prebral pravil na forumu Wink ***Klik*** Sistem ti bo dodelil polne pravice 3 dni po registraciji.(Pravilo 6) Dokler pa še določenih stvari s formuma ne moreš sneti.
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2004 2:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal/a:
Se vidi, da nisi prebral pravil na forumu Wink ***Klik*** Sistem ti bo dodelil polne pravice 3 dni po registraciji.(Pravilo 6) Dokler pa še določenih stvari s formuma ne moreš sneti.
Silvo: kot opažam imajo vsi probleme s tem; jaz sem tudi bil med njimi Wink
Namreč napis "Prenos in ogled priponk je namenjen ČLANOM foruma." je dokaj nenavaden; jaz sem mislil da je nekaj narobe oz. da nisem bil logiran. Lepo bi bilo če bi nekdo od adminov spremenil ta napis v "Preberite si pravila (točka 6)" oz. karkoli.
Nazaj na vrh
s51as
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2004 2:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja tisti napis res potrebuje dodatno pojasnilo Smile
Torej 3 dni! Ok čez vikend bom torej že lahko snel dol filetke! kako pa se odpre asm, eer, hex datoteke in kaj naj pričakujem v njih?
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2004 2:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51as je napisal/a:
kako pa se odpre asm, eer, hex datoteke in kaj naj pričakujem v njih?

- ASM lahko odpreš z NOTEPAD-om; notri je zapisan program
- HEX odpreš s programom, ki ti zapeče program v mikrkontroler; npr IC-PROG
- EER odpreš z notepadom; tukaj so napake ČE se zgodijo pri asemblanju.

HEX,EER ti vrne MPASM, ko mu podaš ASM
Nazaj na vrh
s51as
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2004 5:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glavič:

hvala za odgovor!

Nazadnje urejal/a s51as Pet Jul 09, 2004 11:49 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 09, 2004 6:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51as,

Upozarjam te na PRAVILA na forumu Exclamation Exclamation Naslednji post pisan v tem stilu leti v SMETI Exclamation

s51as
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No sem res prišel do zaklučka da brez mikrokontrolerjev ne bo šlo!
Asistent na faxu mi je priporočal AMTEL AVR 8 (ker on dela z njimi) tu pa vidim da se pogovarjate o PICxxxx mikrokontrolerjih. Kot popolnega začetnika me seveda zanima kateri je enostavnejši (sicer si predstavljam da enostavnejšega ni ker so vsi enaki? Wink
Tudi glede cene sem si prišel na jasno da bom teško prišel skozi z manj kot 15kSIT.
Zanima me še naslednje, ni mi jasno kako je z LCDji če bi naprimer rad imel tak displej kot imajo mobilniki torej na piksle in ne na segmente? Kako to spremeni težavnost in kam to požene ceno takega senzorja in kontrolerja.
Nisem si tudi na jasnem kakšne z možnostmi programiranja mikrokontrolerja, verjetno bi se dalo napisati program za avtomatsko regulacijo ventilatorja glede na temperaturo pripadajočega senzorja in mogoče zraven še vgraditi alarm za prekoračitev temperature ali pa v primeru nedelovanja ventilatorja?

Kako pa je z vrtljaji ventilatorja če ima 2 žici se potem da prebrati trenutni rpm?

Za nadležna in že 100x odgovorjena vprašanja se opravičujem,

lep pozdrav
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 2:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

s51as,

Citiram:
Kot popolnega začetnika me seveda zanima kateri je enostavnejši (sicer si predstavljam da enostavnejšega ni ker so vsi enaki?

Tole je že ničkolikokrat premleta tema. Kak mikrokontroler izbrati za začetek. Žal se na tole enostavno ne da odgovoriti. Kakor proizvajali tako tudi zastopniki ter trgovci, ki prodajajo mikrokontrolerje in razvojna orodja pač hvalijo tisto kar prodajajo, naj si bo to PIC ali Atmel (vsaj po moji presoji najbolj razširjena proizvajalca) Običajno vsi proizvajalci zastonj ponujajo prevajalnike za assembler. Tukaj se res največ piše o PIC-u. Predlagam ti, da prebereš tale post. V njem je bilo kar veliko napisanega. Mogoče ti bo v pomoč glede izbire mikrokontrolerja.

Glede ostalih vprašanj; Praktično so pri uporabi mikrokntrolerja možnosti neomejene vse napisano je izvedljivo Wink

s51as
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 2:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen še enkrat!

Hvala za odgovor!

Post ki si ga predlagal je SUPER! Lepo od tebe da tako velikodušno deliš znanje!
Zanima me kaj je to testna plošča. Sliši se zelo uporabno za učenje.

Programiranje (kot je napisano v linkanem postu) se mi ne zdi preveč težavno, se dobi tudi help file in kak editor? Se programrianje razlikuje glede na mikrokontroler? Če prav zastopim si v postu programiral PIC mikrokontroler?

Se opravičujem za odtujitev od prvotne teme, mogoče bolje nadaljevati kako že odprto na to temo ali pa začeti novo?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 3:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V aktualno najdeš post PIC kako začeti V njem najdeš vse od izdelave testne plošče, potrebnega softwera, primerov. Preglej sam post, če ti kaj ni jasno napiši tam bom odgovarjal tam.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni