www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Katero distribucijo izbrati za "navadnega" uporabn
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Pon Apr 23, 2007 10:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne vem kaj bi rad delal. Poglej predvsem Xubuntu ali DSL (DamnSmallLinux).
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
gtrks
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Mar 2007 9:24
Aktiv.: 0.05
Kraj: Podsabotin / Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2007 9:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zvitko je napisal/a:
kateri linux bi pa dorbo delal na mašini 900mhz pa 128mb rama
hvala za odgovore:)

Ah jz predlagam da si daš gor Ubuntu 6.06 , ki je long term support. In osnovne stvari za kodeke in podobno instaliraš z Automatixom in Synapticom. V bistvu imaš za Desktop na linuxu zadnje čase izbiro Ubuntu, ( obstaja precej dobr slovenski forum za vprašanja www.ubuntu.si) potem imaš tu Suse, ki sicer instalira skoraj vse njihova različica "aka control panela" je zelo dobra čeprav po mojih izkušnjah velikokrat omejena, če se hočeš spustit bolj globoko. Suse sem zapustil, ker je bil njihov zagon zelo dolg...Ubuntu 6.06 ima tudi to dobro lastnost, da je bistveno manj požrešn kot ostale distribucije. Nekateri prisegajo tudi na Gentoo za desktop...

Sam sem 8 let nazaj začel z RHL, dolgo časa uporabljal Suse sedaj pa že kar nekaj let na Ubuntu distribuciji. Za server pa najraje uporabljam Debian.

Mislim pa da je 128MB rama zelo malo in bo potrebno pobrskat po predalih za karkoli uporabnega drugače bo "SWAP" trpel.

Toliko o tem.

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 26, 2007 2:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

gtrks je napisal/a:
...sedaj pa že kar nekaj let na Ubuntu distribuciji. Za server pa najraje uporabljam Debian....

Pod to se podpišem Cool
Nazaj na vrh
rapvirus
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 02 Jun 2007 11:13
Aktiv.: 0.01
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Jun 02, 2007 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem absolutno za ubuntu. za kake grafične driverje ni več problem.. (avtomatizirano) prav tako se kodeki samodejno namestijo ko jih rabis. Poleg tega je tak lep add/remove na katerem lepo označiš katere programe/igre rabis pritisneš ok ostalo pa naredi ubuntu sam.
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 05, 2007 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predlagal bi ti ali opensuse ali ubuntu, ki sta trenutno edini pametni distribuciji za domači računalnik. Vse ostalo je ali prekomplicirano, premalo podprto ali pa zastarelo.

Problem pa bo s kodeki za mp3, divx ipd... kolikor vem, jih nobena distribucija ne vključuje več. Je pa res, da je vsaj za opensuse stvar rešljiva precej preprosto: dodaš en repozitorij programja in zaženeš update (in namestiš predvajalnik mplayer) ...
Nazaj na vrh
dule19
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 18 Nov 2007 17:31
Aktiv.: 0.00
Kraj: okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ubuntu je zakon
Nazaj na vrh
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.51
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dule19 je napisal/a:
Ubuntu je zakon

A bi vedel, kako se v ubuntu nastavi povezava za ADSL,da bi vpisal svoje up. in geslo? Vse sem pregledal, pa nikakor ne morem najdit.

Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 18, 2007 6:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej tule: http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu:Gutsy

Sem skoraj 100% da nekje piše. Very Happy

California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 1.00
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 28, 2007 5:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
A je kdo med vami poizkusil z FeriX2.2? Potegnil sem dol verzijo 2.2, ki naj bi bila zapakirana kot imidž, katero bi bilo možno zapeči na DVD. Meni razpakira kar mape z imeni: boot, KNOPPIX oscfcd, vkljuci in pa datoteke: autorun, cdrom ...
Kaj je potrebno narediti narediti, da dobimo taprav DVD iz tega?

Lp.
Vlado

Petrovcic drago
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sre 26 Avg 2009 10:04
Aktiv.: 0.01
Kraj: Jakovica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 26, 2009 10:39 am    Naslov sporočila:  Debian Odgovori s citatom

Razprave o distribucijah linuxa tečejo na vseh mestih, kjer se omenja linux sploh. Zato sem sem se jaz sam potrudil in osebno preizkušal vse možne distribucije,kar jih je brezplačno dostopnih. Na starih računalnikih; 400 mhz, 500 mhz in tudi 2200mhz se mi je najbolje izkazal debian. Včasih je bila to zahtevna distribucija glede znanja o linuxu. Danes to ni več in vsak, ki si upa nastaviti bios za zagon iz CD ROMa je sposoben tudi instalirati to distribucijo in jo tudi uporabljati. Prav tako pa ima tudi debian "live" verzijo, tako, da jo lahko preizkusite brez instalacije. Prilagoditi ga je možno za vsakršno rabo,zato so na njem grajene mnoge druge distribucije, tudi ubuntu. Kdor pa veliko da na lepotne dekoracije si pa lahko namesti razne izpeljanke debiana, katerih ne manjka na internetu, samo malo je treba pogooglati.
lep pozdrav!

lordkreps
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Okt 2007 9:49
Aktiv.: 0.48
Kraj: Levi žep

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 29, 2009 9:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

California je napisal/a:
Pozdravljeni!
A je kdo med vami poizkusil z FeriX2.2? Potegnil sem dol verzijo 2.2, ki naj bi bila zapakirana kot imidž, katero bi bilo možno zapeči na DVD. Meni razpakira kar mape z imeni: boot, KNOPPIX oscfcd, vkljuci in pa datoteke: autorun, cdrom ...
Kaj je potrebno narediti narediti, da dobimo taprav DVD iz tega?

Lp.
Vlado

Razpakira? Ni potrebe po razpakiranju.
Če si potegnil image enostavno zapeci s programom za ISO image (npr. infra recorder).
Nazaj na vrh
Merlin
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Dec 2007 0:47
Aktiv.: 1.36

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 27, 2009 11:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ubuntu.
Nazaj na vrh
mipax
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Jun 2005 22:35
Aktiv.: 0.43
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 15, 2009 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz za začetnika predlagam uporabo Mandriva LINUX 2010 free. Kar dobro "doteran", prijazen za namestitev, dober izgled. Primeren tudi za tiste, ki niso preveč domači s pisanjem ukazov v konzolo. Very Happy

http://www2.mandriva.com/downloads/

Po instalaciji posodobitev virov : http://easyurpmi.zarb.org/, da se naložijo še dodatni non free programi med vire
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Linux, unix razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni