www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kako spraviti video kompozitni ter audio signal skupaj ...

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.16
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 13, 2004 7:44 pm    Naslov sporočila: icon_idea Kako spraviti video kompozitni ter audio signal skupaj ... Odgovori s citatom

...tole sem že večkrat zasledil na različnih forumih. Sedaj sem to potreboval sam Wink kot sem omenil v drugem postu sem včeraj kupil brezžično barvno kamero, ki prenaša audio ter video signal. Oba signala sem moral nekako "spraviti skupaj" da sem kamero lahko priključil na antenski sistem.

Kaj potrebujemo: Osnovna stvar je videomodulator katerega najdete v kakem starem video rekorderju, satelitskem sprejemniku (moj je iz starega analognega satelitskega) Te šare imajo dosti RTV serviserji - tole bo vrjetno lahko potrdil naš Iskra Wink. Preden stvar odlotate poglejte kje je napajanje ter za kako napetost je, ter kje je audio in video vhod. Potrebujete še napajanje. Sam sem uporabil kar tisti adapter za vtičnico. Dodal sem še en 1000uF kondenzator ter diodo, če bi slučajno prišlo do zamenjave polov. Vse skupaj sem zmotiral v ohišje. (priloga)

P7130147.jpg
 Opis:
Kaj potrebujemo ...
 Velikost datoteke:  67.1 KB
 Pogledana:  113 krat

P7130147.jpg

P7130148.jpg
 Opis:
Od "znotraj"
 Velikost datoteke:  83.61 KB
 Pogledana:  67 krat

P7130148.jpg

P7130149.jpg
 Opis:
Od "zunaj"
 Velikost datoteke:  95.13 KB
 Pogledana:  47 krat

P7130149.jpg

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
iskra
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Okt 2003 10:13
Aktiv.: 3.38
Kraj: Lokev ,Boa , KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 14, 2004 8:44 am    Naslov sporočila: icon_impressed  Odgovori s citatom

Res je Silvo Very Happy , Tu pa pride prav , tvoj predlog , da člani napišejo kraj bivanja , saj bo potem nabava kakšnega "odsluženega" modulatorja enostavnejša Wink .
Ja to je res najelegantnejša rešitev, za kakšno samogradnjo.

G-Lab
Član
Član

Pridružen-a: Sob 12 Jul 2003 9:44
Aktiv.: 0.76
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2004 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po krajšem oddihu se ponovno vračam na forum.
Silvo tole se mi zdi koristno in predenj se lotim razdiranja stare "šare" me še nekaj zanima. Glede teh modulatorčkov in VHF in UHF ne vem kaj dosti zato bo mogoče kakšno vprašanje neumesno (to ni moje področje).Embarassed

Kot razumem pripelješ v ta modul signal za zvok in sliko. Modulator oboje združi in prilagodi za antenske sisteme.
Ali lahko tole iz modula speljem na ojačevalec in nato na anteno, ali samo direktno na antenski vhod TV-ja. Na kateri frekvenci se pojavi slika je pa verjetno odvisno od modulatorja?
LP
Hvala
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2004 6:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Ali lahko tole iz modula speljem na ojačevalec in nato na anteno, ali samo direktno na antenski vhod TV-ja. Na kateri frekvenci se pojavi slika je pa verjetno odvisno od modulatorja?

Načeloma signal lahko dodatno ojačaš. Modulatorji morajo biti starejši - tisti, ki imajo trimer kondenzator za nastavitev kanala. (tisti trimer je kot "vijak" običajno viden na zadnji strani naprave.) Z njim je možno za par kanalov premaknit kanal gor dol. Običajno pa je "default" kanal 36.

G-Lab
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2004 9:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala. Mislim da sem tisti vijak že videl. Bom ob priliki probal zadevo.
LP
Nazaj na vrh
G-Lab
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 22, 2004 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo: sem našel en modulator iz odslužene satelitske. Zgleda kot, da so na modulatorju 3 trimerji, 2 sta skrita v notranjosti. Eden pa je čisto zunaj. Bom kar vse putil pri miru in kasneje skeniral celotno območje.

Pri mojem modulatorju vidim 5 pinov+ohišje. Pin št 2 in ohišje sta vezana skupaj. Prav tako pa sta skupaj vezana še pin 1 in 3 nato pa na elektrolit 50V/10uF in 10pF.
Predvidevam, da je to napajanje. Se pravi
pin 1, 2 sta za napajanje.
Pin 3 je vezan na + napajanja,
pin 4 pa na pin 3(SCART priključek),
pin 5 je vezan na pin 19(SCART priključek mislim da je to za sliko).

Sedaj me pa zanima slednje: Ali mogoče obstaja kakšna standardna napetost za modulatorje?

LP
Hvala
Nazaj na vrh
s51zg
Član
Član

Pridružen-a: Sre 16 Jun 2004 17:35
Aktiv.: 2.28
Kraj: JN76BC - Srednje brdo

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 23, 2004 8:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdravljen G-lab,

Mislim, da so standardne napetosti omenjenih modulatorjev 5 in 12V.

lp Janez/S51ZG
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.72

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 9:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ze pred nekaj casa sem iz VCR-a odlotal modulator, nisem si pa zapisal napetosti Mad . Modulator ima DVE napetosti. Sem ze probal obe na +5v in +12v, pri enem je bila slika temna, pri drugem pa svetla in se je modulator segreval. Zanima me, ce kdo ve kaj o napetostih. VCR je bil od firme ORION, na modulatorju pise ENC-87941 7N 1, na ploscici TP-N87A-T, pine ima oznacene tako: B1 B2 A G V.

image_00091.jpg
 Opis:
Modulator od zgoraj
 Velikost datoteke:  70.6 KB
 Pogledana:  51 krat

image_00091.jpg

image_00092.jpg
 Opis:
Modulator od zadaj
 Velikost datoteke:  68.32 KB
 Pogledana:  19 krat

image_00092.jpg

image_00093.jpg
 Opis:
Modulator od strani
 Velikost datoteke:  63.98 KB
 Pogledana:  17 krat

image_00093.jpg

image_00094.jpg
 Opis:
Modulator znotraj 1
 Velikost datoteke:  71.46 KB
 Pogledana:  30 krat

image_00094.jpg

image_00095.jpg
 Opis:
Modulator znotraj 2
 Velikost datoteke:  76.27 KB
 Pogledana:  24 krat

image_00095.jpg

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 5.00
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 19, 2004 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kolikor sem jaz seznanen s temi stvarmi je
a-audio
v-video
g-ground ali masa
b1-modulator
b2-dodaten vhodni ojačevalec

no zadnje dvoje je lahko zamenjano
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AGENT000
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 13:56
Aktiv.: 0.02
Kraj: Majšperk

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo

jaz imam tudi takšen modulator (ENC-87941), in ne vem kam točno se priključi kaj.

če jaz to prav razumem se na pin A priključi audio in na V video (iz kakšne kamere), na G je minus(masa), in to bi moglo oddajati na določeni frekvenci.

ne vem pa, kam se priključi + napajanja in za kaj naj bi služila priključka B1 in B2.
mi lahko kdo pove?

Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Težka bo tako na pamet. Napajanje bi se dalo eventuelno najti, če ga odpreš pogledaš kako čipovje je not ter najdeš PDF za dotični čip.
Če pa je poznano, od katere naprave je, skušaj najtii načrt od nje.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 16.07

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali bi lahko na tak način uporabil USB kamero na TVju?
lp

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.35
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ne.
AGENT000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

imam isti modulator iz enake naprave kot ga ima jjakob, je tudi slikal.
ima te pine B1 B2 A G V. nič drugega?

AGENT000
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 07, 2007 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

na A in V priključim izhod iz kamere, G dam na maso, za B1 in B2 pa ne vem kaj sploh naredi, + pina pa ni?

a-audio
v-video
g-ground ali masa
b1-modulator
b2-dodaten vhodni ojačevalec

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni