|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
PeterC Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22 Prispevkov: 204 Aktiv.: 0.86
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 1:24 pm Naslov sporočila: Komponente za ojačevalec na elektronke |
|
|
Pozdravljeni.
Spravil se bom v izdelavo kitarskega ojačevalca. Zanima me, kje pri nas se da kupiti naslednje elektronke:
In pa "Spring reverb" - enota sestavljena iz nekakih vzmeti, ki simulirajo odmev.
Kakršna koli informacija dobrodošla. Lahko tudi na zasebno, da ne bo reklam.
Lep pozdrav
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Spring reverb sem imel enkrat razstavljen. Da se ga tudi doma izdelati.
Za "pogon" vzmeti je tuljava z magnetom. Vijačna vzmet je pripeta pod kotom 90° glede na premikanje magnetka v tuljavi. Dolžina vzmeti cca 20 - 30 cm. Pickup na drugi strani je bil identičen vzbujanju.
Vse skupaj je bilo v ozki dolgi alumijasti škatli.
Notri sta bila dva takšna sistema paralelno. Zakaj - ne vem. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 3:09 pm Naslov sporočila: odmev |
|
|
Ponavadi vzmeti niso bile enake in so bile zakasnitve različne.
Kasneje smo imeli odmev na magnetofonski neskončni trak. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 4:36 pm Naslov sporočila: Re: odmev |
|
|
sebastiant je napisal/a: |
Ponavadi vzmeti niso bile enake in so bile zakasnitve različne.
Kasneje smo imeli odmev na magnetofonski neskončni trak. |
In eno glavo za brisanje, eno za snemanje nato pa tri do pet glav za reprodukcijo. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43 Prispevkov: 1814 Aktiv.: 7.88 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 5:30 pm Naslov sporočila: Trak |
|
|
Točno, cel kup glav. Običajni trak je bilo potrebno dokaj pogosto menjati in čistiti glave. Trak, ki je zdržal dolgo pa je bil Agfa / na zunanji strani bele ali rdeče barve /. Dobili smo ga po "vezah" na RTV ljubljana. Oznake se ne spomnim več. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
ECC81/12AT7
ECC83/12AX7
6L6 pa bi lahko tudi uporabil EL34
vse to poglej na www.hte.si če se da naročiti ker v sami spletni trgovini imajo samo nimajo zaloge |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Maj 01, 2007 10:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekje se mi valja ena ECC801, je nekaj boljša izvedba ECC81. Prav rad jo odstopim free. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 12:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Heh, za odmev na magnetofonski neskončni trak pa prvič slišim. Si ga predstavljam, najbrž se je s hitrostijo traku ter zamiki glav dalo nastavljati zvok.
Sem si rekel, da ob poplavi modernih DSP enot poskusim kakšno preprosto analogno rešitev, ki jo je že skoraj povozil čas.
Mogoče se bom lotil spring reverb-a v samogradnji.
Glede lamp - elektronk pa opažam da, čeprav sem absolvent FE, nimam pojma. Dobil sem knjigo Akustika - konstrukcije in samogradnje akustičnih naprav, ki je sicer v redu, ne pove pa vseh odgovorov, ki jih rabim, zato bom kakšno zadevo vprašal kar tu.
@VolkD: Se zahvaljujem za ponudbo, trenutno ne rabim, mogoče kasneje ko mi bo delalo z ECC81 in bom iskal razne variante zvoka.
Sicer sem pa na bolhi našel nekoga, ki ga bom kontaktiral in poprašal kaj se da dobiti.
Kater proizvajalec se vam zdi najbolši na tem področju? Kolikor vem obstajajo Ei-NIŠ, JJ Tesla, Sovtek, Svetlana, E.H., Shuguang...
Gretje... Naj grejem z izmeničnim ali enosmernim tokom. Videl sem načrte obeh variant. Nekateri pravijo da je prvo lampo treba greti z enosmernim, ker ima visoko ojačenje in se lahko 50Hz preslika v signal.
Induktivni filter na napajalnem delu... Je potreben?
Za začetek bi delal samo predojačevalnik, torej nič močnostnega, se pravi da odpadeta dušilka in izhodni transformator?
Kaj pravite na hibrida... Lampe v predojačevalniku pa potem na D-mos močnostno stopnjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
sebastiant Član

|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 12:53 pm Naslov sporočila: Vox AC30 |
|
|
Nostalgija...............
Imel sem ojačevalec AC30 / vox / letnik 1960, bog ve kje je končal......
V njem 4x EL84, v usmerniku GZ34..........
Pa še kakšen Dynacord z EL34 je bil za tiste čase zadnji hit.
Pred VOXom pa sem imel Meazzi ojačevalec z EHOm na magnetofonski trak. _________________ LP Sebastian |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2007 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
In noben od njih ni imel enosmernega gretja!
 _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 12:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Indirektno grete katode pri elektronkah so izumili ravno zato, da odpade gretje z istosmernim tokom. Kurjava je zelo dobro izolirana od katode. Če se kje sliši brnenje je bolj verjetno, da je napaka v konstrukciji vezja.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PeterC Član

|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 3:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Super, torej gretje ni problematično. 6.2V izmenično direktno iz transformatorja.
Kolikor sedaj razumem je osnovna vezava na takšen način:
Bo to v redu za povezovalno stopnjo med elektronkami in DMOSom? Pred potenciometrom pride še predupor, pozabil sem ga narisati.
Skrbi me tistih 400V, DMOS ne bo preživel ce pridejo na vhod.
Po netu sem še našel sheme z elektrolitskim katodnim kondenzatorjem. Ni to narobe? Če me spomin ne vara, so elektrolitski najslabša izbira. Kakšni kondenzatorji in upori so najbolši za avdio signale, da imajo najmanj vpliva na zvok? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
PeterC je napisal/a: |
Kakšni kondenzatorji in upori so najbolši za avdio signale, da imajo najmanj vpliva na zvok? |
Taki iz srebrove folije z naoljenim papirjem kot dielektrikom; z njimi slisis tudi travo rasti
Za nas rajo so pa folijski kar OK. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ?
Nazadnje urejal/a Sokrat Čet Maj 03, 2007 3:18 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 3:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Važno je, da je kondenzator CV2 za dovolj visoko napetost, da ga ne bo prebilo (vsaj 630 V ali več). Med ta kondenzator in trimer P1 bi lahko dal še kakšen upor za znižanje napetosti (vsaj za čas testiranja), da pri polnem odklonu trimerja (drsnik v položaju E) ne bi prišla previsoka napetost na MOS stopnjo. Kondenzator bo spustil skozi samo izmenično komponento, ki bo manjša od 400 V.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Čet Maj 03, 2007 3:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Maj 03, 2007 3:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Indirektno ogrevanje elektrode nimajo vse elektronke. Verjetno boš moral izbrati pravo. Tudi anodna napetost ni pri vseh enaka. Moj ojačevalnik recimo uporablja 6V DC za napajanje elektronk - zaradi daljše življenjske dobe katode in okoli 120V DC na anodni strani. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni