www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronski limiter za usmernik
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.79
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 7:20 pm    Naslov sporočila:  Elektronski limiter za usmernik Odgovori s citatom

Evo, par dni nazaj sem govoril o (nepreverjenem) limiterju, danes sem ga testiral in deluje prav super. Kratek princip delovanja: v bistvu vezje gleda nastavljeno izhodno napetost vašega usmernika in s pomočjo mosfeta (razsekane napetosti) nastavi vhodno napetost v usmernik temu ustrezno --npr. 5 V večjo kot je izhodna. To sicer lahko nastavite sami po potrebi in zahtevi samega usmernika.
Cel načrt je original iz elektorja, na novo narisan, ploščica tudi, če pa kdo rabi original lahko skeniram, v pdf-u pa ne obstaja, ker je iz l. 1991, zato sem tudi moral na novo narisati ploščico, pa tudi zato ker sem design naredil tako da se gor prispajka konektorje---ne vem kako se jim reče ("sauro" močnostni konektorji?)--navadno so zeleni in dvodelni tako da jih enostavno natakneš (žice pa priviješ na snemljivi del).
aha...original obstajata dve varianti - za pozitiven in negativen usmernik. Jaz sem narisal samo za pozitivnega, na ogirinalu sta obe varianti...
PAZITE tisti ki ste shemo prenesli iz druge teme--napaka je pri montažni shemi: T1 in T5 oznaki sta zamenjani ter C2 plus je na drugi sponki! In po murphy-u sta to NPN in PNP in to je trajalo pol ure da sem pogruntal zakaj ne dela... Sad Mad Evil or Very Mad

Zato bolje da še enkrat prenesete to ki je (upam)pravilna!

Dissipation limiter.zip
 Opis:
shema, pcb normalno in zrcalno in razpored elementov.

Download
 Ime datoteke:  Dissipation limiter.zip
 Velikost datoteke:  56.78 KB
 Downloadano:  370 krat

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 9:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Torej bi to vezje bilo uporabno tam kjer je premajhna vhodna napetost za regulatorje, pri katerih pride do prevelikega padca napetosti in je izhod nezadovoljiv?
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hm...
vezje je uporabno pri variabilnih usmernikih z večjim izhodnim tokom. Pri takih je problem segrevanja močnostnega tranzistorja - namreč - če je izhodna napetost recimo v rangu od 0 do 40 V, tok pa 5A max, potem recimo da polniš akku 12V s tokom 5A. Na vhodu takega usmernika je napetost najmanj 45V. Ker imaš ti na izhodu 12, je razlika 45-12=33V (in ta razlika je na tranzistorju), tok je 5A, disipacija tranzistorja je potem 33*5=165W, kar pomeni veliiiko pečko. Če ti s tem limiterjem v danem primeru omejiš vhodno napetost na usmerniku na 5V več kot je izhodna, to je 12+5=17V, potem ima tranzistor samo še 5V padca, disipacijo pa 5*5=25 W, kar je občutno manj in v mejah takih tranzistorjev.
Te stvari se dostikrat rešujejo tudi z večimi odcepi sekundarja in releji ki potem glede na željeno izhodno napetost sami škljocajo in povečujejo vhodno napetost. Tole je pa elektronska varianta.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Brozzy
Član
Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09
Aktiv.: 0.92
Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 10:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole vezje mi je zelooo všeč. Ker pa nisem še dovolj v elektroniki, mi vse ne potegne takoj, zato me zanima nekaj stvari. A se to vezje priključi na usmernik pred grecom? Kako se obnaša regulacija usmernika, saj se vhodna napetost stalno znižuje in ne rezumem kako potlej potenciometer za napetost opravlja svojo nalogo. A z uporabo tega vezja lahko na usmerniku povečam maximalni tok?
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 10:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, na to sem tudi jaz danes prišel...namreč napajanje regulacije (beri operacijskih itd) moraš ločiti in priključiti na stalno max. napetost, tisti + izhod iz limiterja pelješ samo na močnostni tranzistor.
Drugače je ta grec ki je narisan v načrtu tisti grec ki ga boš imel za usmernik in točno tako se priklopi kot je narisano - vezje rabi priklop izmenično ker "bere" kdaj gre sinus skozi nulo) in enosmerno ker to regulira. ČE zvežeš po shemi, mora delat - samo kot rečeno, napajalni del ločiš in pelješ direktno na + iz greca (no, po potrebi recimo dodaš še kakšen elektrolit 100 uF in mogoče diodo 1N4007 da glajenje elektrolita ne tolče nazaj)

Drugače pa prosim tudi ostale znalce za komentar, dodatne rešitve itd...
nenazadnjeje (po moje) tole dosti poceni in enostavna rešitev tudi za že obstoječe usmernike (mojega recimo).
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 02, 2007 11:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res zanimiva rešitev. Nekaj podobnega imam narejeno sam. Izdelujem namreč en uslernik 7 do 20 V z maksimalnim tokom 50 A. Disipacija na regulacijskih tranzistojih bi bila v najslabšem primeru okrog 800W.
Zato imam narejeno predregulacijo. Ker pa je delo z tako velikimi tokovi zelo zahtevno in težko, sem se raje odločil delati predregulacijo na primarni strani transformatorja. Predregulacija dela z triakom. Krmiljenje triaka je preko ločilnega transformatorja, celotna logika pa je skrita v mikrokontrolerju, ki seveda vsebuje tudi D/A pretvornike. Slika prežaganega toroidnega jedra, ki sem jo objavil na forumu, sodi v sklop tega projekta. Ko bo končano bom objavil tudi vse detalje.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 6:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja, sem v elektorju videl tudi tako rešitev. Sicer so na začetku imeli nekaj problemov s segrevanjem toroida ker jim je baje tolkla enosmerna gor, pa so mislim rešili s popravkom. pa ni izvedeno s mikrokontrolerjem, ker je (spet) dosti staro..bilo je pa za lab usmernik 0-40V 0-5A, dvojna varianta, možnost vezave serijsko 0-80V 5A ali paralelno 0-40V 0-10A.

Ker imam jaz en trafo z dvema navitjema in dva usmernika (vem, ni prav idealna rešitev), je tale varianta boljša.
Če kdo rabi regulacijo na primarju, lahko pobrskam tudi za tistim načrtom, ni blema.
Samo povejte.
Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 7:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsaka informacija je koristna. Shema, ki se omenja je vsekakor uporabna.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 7:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bom popoldne ko pridem domov prebrskal in preskeniral. Sicer je, kot rečeno, v sklopu usmernika, ampak mislim da bi se dalo ven potegnit samo limiter.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 10:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi sam sem imel težave z enosmerno napetostjo. Razlog je bil preprost. Ker gre preko primarja ločilnega transformatorja tudi enosmerna napetost preide jedro vsako drugo polperiodo v zasičenje. Prožilni impulz za triak torej manjka. Če pa triak proži le vsako drugo polperiodo je enosmerna napetost seveda tu.
Prerezan toroid je stvar rešil. No to seveda ne more biti trajna rešitev. A za potrditev mojih predpostavk je bilo dovolj. Sedaj imam navit transformator z režo.

Moj transformator ima 4 ločena navitja.Kombinacij kako narediti različne načine usmerjanja kar nekaj.

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 12:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, ravno sem bral kopijo tega načrta in kot vidim so oni to rešili s kondenzatorjem (katerikoli med 47 in 470n pravijo) na primar navitja..sliši se enostavno...no, boš popoldne videl kakšen je sploh sistem Wink
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 6:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no, kot obljubljeno, sem skeniral načrt tega usmernika ki ima regulacijo na primarju.
edit 20.8.:
ker sem (nenamerno) brisal datoteke in se to lahko ponovno zgodi, dajem načrt kot priponko - upam da ni prevelika (3.6M) če pa je, naj me admin opozori prosim...
malce sem zmanjšal ločljivost, da je datoteka manjša. Če kdo želi večjo kakovost naj pa pove. Ni blema.

LabPSU.PDF
 Opis:
400W lab power Supply Elektor

Download
 Ime datoteke:  LabPSU.PDF
 Velikost datoteke:  3.53 MB
 Downloadano:  313 krat

Nazadnje urejal/a protoncek Pon Avg 20, 2007 5:28 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dvakrat si dal isti link.
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 6:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

o, madonca, pa res...moje globoko opravičilo. Zdaj je popravljeno.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.13
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 11:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek, prosim, da objaviš celoten članek iz Elektorja, kjer je uporabljen predregulator, ki si ga objavil v prvem postu.
Vezije sem simuliral in funkcionira v redu. Pri 5.6V zener diodi za padec na linearnem regulatorju in toku 5A je izguba na FETu le okoli 8W.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Naslednja
Stran 1 od 8

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni