www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Komponente za ojačevalec na elektronke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napetost kurjave pri elektronkah izhaja iz starih časov. Takrat so kurjavo elektronke napajali z 6 voltno baterijo. Ker so bile včasih elektronke strašno drage, so za vsak slučaj izdelovali elektronke z dejansko napetostjo kurjave višjo za 5%, da bi zmanjšali pregorevanja. Od tega pride čudna številka 6.3 V. Majhno znižanje napetosti pri žarilnih napravah zelo poveča življensko dobo.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastiant
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Jul 2006 11:43
Aktiv.: 7.88
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 4:51 pm    Naslov sporočila:  6,3V Odgovori s citatom

Ko so se pojavile elektronke z 6,3V gretjem / kurjavo / niso bile nič več drage! To so indirektno grete elektronke serije E in jih niso več napajali z akumulatorji / baterijo /.

Vsaj tako imam v spominu.

branko47
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Jan 2006 11:10
Aktiv.: 0.69
Kraj: Pozarevac

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 03, 2007 7:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Življenska doba cevi in napetost gretja.
Za predojačevalce pa je bojša, in ne preveč dražja varijanta, gretje z DC in stabilizirana anodna napetost.

Gretje.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Gretje.gif
 Velikost datoteke:  12.76 KB
 Downloadano:  38 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 1:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri prenizkih napetostih gretja je katoda prehladna, da bi zagotovila dovolj velik "oblak" elektronov. Če je anodna napetost prisotna se zgodi dobesedno trganje elektronov s katode. To hudo poškoduje katodo in bistveno skrajša življensko dobo elektronke.

Pri elektronkah, katerih cena je velika (močnostne oddajniške elektronke), je z dodatno zakasnilno elektroniko poskrbljeno, da se ob vklopu naprave anodna napetost pojavi, ko je katoda že primerno ogreta.

Cenejše naprave tega nimajo. Ker izvedba tega vezja ni kaj hudo posebna bi ga priporočal vsem, ki se z tem ukvarjajo.

PeterC
Član
Član

Pridružen-a: Tor 14 Dec 2004 20:22
Aktiv.: 0.86

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A zato ima večina komercialnih kitarskih ojačevalnikov dva stikala. En za vklop gretja oz. vklop transformatorja, drug je pa za vklop visokonapetostnega dela.

Bom vključil v načrt vezja tudi to.
Nazaj na vrh
[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 3:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz tudi zdaj izdelujem predojačevalec za klavijature Leslie in mikrofon. V spodnjem linku še ni dokončana shema. Drugače pa samo predgretje da anodna napetost ni takoj prisotna razmišljam rešiti z uporom NTC.

www2.arnes.si/~gzaric/slika.jpg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na mojemu ojačevalcu pa elektronkam katode in anode prižiga kar en pic-ek Wink
Približno z 30s zamika.

PeterC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 7:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni bo pa nad vsem bedel en Atmelov uC Smile

Imam idejo da bi naredil več variant predojačevalnika in mi bi potem uC preko footswitcha (sistem stikal na tleh ki jih vklapljaš z nogo) izbral ustrezni predojačevalec.

Oziroma: lampa bi ostala ista, z releji bi samo spremenil Gain, Volume ter ton, se pravi: druge vrednosti uporov in kondenzatorjev v predojačevalniku.
Nazaj na vrh
smatjaz
Član
Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33
Aktiv.: 3.57

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 04, 2007 7:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem dal enosmerno napetost 6V.
Citiram:
Super, torej gretje ni problematično. 6.2V izmenično direktno iz transformatorja.

Mislim, da je enosmerna boljša, predvsem na vhodnih ojačevalnih triodah, ker drugače lahko pride do bruma 50 Hz.

Lp M.

PeterC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 8:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm... eni ste za izmenično, drugi za enosmerno... Bom za prvič grel z izmenično pa se bom kasneje ukvarjal z enosmernim gretjem.

Ima kdo načrt za stabiliziran usmernik za višje napetosti? Tam od 350V pa do 450V.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 8:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tukaj ali pa še nekaj podobnih.
Tretji
Četrti

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
[g0ran24]
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27
Aktiv.: 2.12
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 11:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://bas.elitesecurity.org/adagio-sema.pdf tukaj pa je kompletna shema in usmernik katerega se bom jaz spravil sestavljati ko bom imel časa in bom končal z trenutnim projektom.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
PeterC
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Maj 05, 2007 11:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Super. Hvala obema.

Shema od [g0ran24]-a mi je sploh všeč. Bom priredil za 320V sekundar ter dodal en trimer namesto 110k ter 56k za regulacijo, brez skrbi bom prej še izračunal da se ne bo bliskalo Smile

Všeč mi je rešitev zakasnitve vklopa z NE555
Nazaj na vrh
Strela
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Nov 2003 13:33
Aktiv.: 0.09

PrispevekObjavljeno: Ned Maj 06, 2007 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Omenjene elektronke boste najlaže dobili v trgovini Sever v Izoli http://www.sever.si/etrgovina/home.php. kolikor vem imajo vse omenjene tipe, pa tudi cena je kar ugodna. HTE je drag. Druga možnost je radioamaterski sejem v Italiji (Pordenone) ali pa kakšna internetna trgovina v tujini.

Glede vzmetnega reverba: jaz sem ga kupil na sejmu v Italiji (Pordenone) za 10 €. Deluje odlično, vendar ga nisem še vgradil v predojačevalnik - testiral sem ga samo prototipno. Več informacij o delovanju in uporabi reverb vzmeti je tu: http://sound.westhost.com/project34.htm.

Obilo veselja pri sestavljanju!

Jernej
Nazaj na vrh
b0jan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Mar 2007 17:54
Aktiv.: 0.08
Kraj: gorenjska

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 10, 2007 1:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pozdrav

večino materiala za lamparja , po sprejemljivih cenah sem nabavil na www.tubetown.de, www.tubeampdoctor.de in www.tubes.it, plačilo s kreditno, carine ni, dostava v istem tednu....

lp

bojan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni