|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
RUros Član

Pridružen-a: Čet 09 Mar 2006 22:26 Prispevkov: 1031 Aktiv.: 4.39
|
Objavljeno: Sob Maj 26, 2007 11:05 pm Naslov sporočila: Preprost video nadzor |
|
|
Kako bi lahko najpreprosteje naredil video nadzor z eno do dvema kamerama? Tako da bi mi posnetke shranjevalo na računalnik in jih po dveh oz. željenem času samodenjo izbrisal.
In pa. Kako bi izvedel video nadzor v vozilu, kjer ni računalnika. Razmišljal sem v tej smeri, da bi se video snemal na neko mini kaseto oz. medij.
HVALA! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kosmit Član

Pridružen-a: Ned 01 Maj 2005 13:27 Prispevkov: 103 Aktiv.: 0.43 Kraj: N.G.
|
Objavljeno: Sob Maj 26, 2007 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupiš videonadzorno kartico za 4 vhode, inštaliraš software, nastaviš urnik in občutljivost. Še prej pa moraš imeti kamere.
Za nadzor v avtu pa se stvar malo zakomplicira. Kamere morajo biti 12 voltne, snemalmit pa tudi. Lahko uporabiš tudi kakšno verzijo videorekorderja prirejenega za delo v avtu in sekvencer.
Druga stvar je mnogo dražja.
L.P.
Mitja |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 12:14 am Naslov sporočila: |
|
|
Te robe je že kar nekaj na tržišču. V zadnjem času sem se malo poigral s temi tremi zadevami.
Ravno danes sem instaliral en takšen USB modul na prenosnika. Stal je dobrih 80€.
Ima zajem slike in zvoka na HD. Prav tako je možno določit sektorje in velikost gibanja za sprožitev snemanja.
Dobijo pa se tudi samostojni "žepni" dig. VCR na baterije ali 12VDC kot je tale ...
ali tale.
Prva dva sistema potrebujeta še dodatno zunanjo kamero, zadnji pa ima vse že vgrajeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 10:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Še preprostejši videonadzor pa lahko napraviš z USB web kamerami. Za LINUX obstaja dober paket motion, za okna bi se pa tudi kaj brezplačnega našlo. Vprašaj Googla. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 10:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Iztok tale zadnji me malo bolj zanima. Ali lahko poveš malo več o njem? Ali sam shranjuje video in ga lahko potem shranim na računalnik? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 1:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta kamera ima samo video chinch izhod in posnetke lahko shraniš na računalnik le preko ustreznega video vhoda, če ga ima PC.
Več tehničnih podrobnosti sem že pred letom opisal tukaj.
Razne LAN in wireless kamere pa bi ti odsvetoval. LAN kamere imajo glede na ceno zelo slabe slike. Wireless pa so neprimerne za sisteme, ki snemajo na podlagi detekcije gibanja, ker je v področju 2,4GHz velika gužva in zato precej motenj, ki ti znajo nabrati cel kup nepotrebnih posnetkov in povoziti kaj pomembnega. Kabel je še vedno zakon ... pa še kamere za žične povezave so najcenejše.
Kaj točno pa boš nadziral s to kamero? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 3:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hm. Nadziral bi notranjost nekega vozila, ker se dogajajo čudne stvari . Zato bi rad takšno kamero ki bi mi shranjevala posnetke na nek medij in bi jih kasneje lahko pogledal na računalniku. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 3:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Poznam take primere. Ampak moraš računat, da ta kamera snema pod kotom cca. 90 stopinj kar pomeni, da boš pokril le četrtino okolice avta in še manj, ker te ovirajo vrata, stebrički, ipd. v kolikor jo boš postavil v avto.
Pred tremi meseci sem imel 2 primera kjer je bila takšna kamera uspešna za tak namen, vendar se ni nahajala v avtu ampak enkrat v sosednjem avtu, drugič pa v bližnjem nadstrešku.
V enem primeru je bil "škodljivec" takoj po prikazanih dokazih pripravljen povrnit vso škodo (tudi za nazaj) in še strošek nakupa kamere ... samo da oškodovanec ne bi klical policije.
Na žalost sta foušija in škodoželjnost še vedno glavni SLO šport ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
RUros Član

|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 3:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja pa pustimo SLO šport . Bolj vesel bi bil ideje, kako bi to realiziral, in koliko bi me to prišlo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 7:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pravkar realiziram videonadzor za soseda, ki bo uporabil kar navadni videorekorder. Na samo elektroniko bi bil priključen senzor na določen vhod, izhodi so pa potem trije in vsah izhod vključi določeno funkcijo videorekorderja(STAND-BY,REC,PAUSE), lahko samo shemo pripnem če je želja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gumby Član

Pridružen-a: Sob 28 Apr 2007 12:32 Prispevkov: 4066 Aktiv.: 18.41
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 7:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
videorekorderji se ponavadi ustavijo, ce so predolgo na pavzi (ni ravno zdravo za trak)... _________________ Tule nisem več aktiven. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 8:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
gumby je napisal/a: |
videorekorderji se ponavadi ustavijo, ce so predolgo na pavzi (ni ravno zdravo za trak)... |
No se če ni na senzorju aktivnosit 5 minut se ustavi. Vse odvisno od programa katerega se vpiše v 89C2051, ki je srce sistema |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.13 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Maj 27, 2007 10:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Obstajajo tudi programi za moblne telefone. Za nokijin symbian vem, da je obstajal, samo ne spomnim se vec imena....
To je najcenejsi mozni nacin _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Pon Maj 28, 2007 12:29 am Naslov sporočila: |
|
|
ja to pa res.Na moji nokiji 6600 se imel inštaliran en progrem spycam mislim da se je imenoval.Pa si ga uklopil in nastavil da je posnel sliko recimo vsako 4 sekundo, na kartico.Osnovna kartica 32Mb je bila polna slik po dveh dnevih.
Tak telefon pa dobiš rabljenega na bolhi že kar poceni v primerjavi s kakšno porfesionalno kamero. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Pon Maj 28, 2007 12:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Za malo resnejšo uporabo je posnetek na vsakih nekaj sekund premalo. Udarec po havbi, hiter ris s ključem po barvi, poseg v tuj žep, met kamna, ipd. skoraj gotovo ne bo viden.
Včasih je še 6fps skoraj premalo.
Naj omenim primer, ko so nekomu večkrat naredili prasko po avtu in je v avto namestil prej omenjeno mini kamero. Kmalu potem se je spet zgodila praska in seveda posnetek.
In odgovor policije: na podlagi posnetka kjer se poleg vozila za trenutek vidi obraz neke osebe (lastnik avta jo je poznal in tudi povedal kdo je) in ni jasno vidno kaj je ta oseba držala v roki (seveda, ker je bila roka pod višino okna) ne moremo sprožiti postopka ker to ni dovolj jasen dokaz za pregon ...
Lastnik je s to osebo kasneje "poračunal" po svoje ...
In tudi zato sem prej predlagal montažo kamere izven vozila, da posname čimveč podrobnosti.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni