www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Merjenje obratov avtomobilskega motorja
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 5:01 pm    Naslov sporočila:  obd2 protokol Odgovori s citatom

Zanima me sledeče:

Ali ima kdo protokol, s katerim bi prebral npr obrate motorja pri avtomobilu SEAT (isto je pri Wv, pa skodi, audi).

Zadeve ze kar nekaj iscem pa zal nisem nasel nič uporabnega.

Sem pa poskusil WAGCOM sofware, ki to omogoca. naredil sem si vmesnik (nekaj diod, optospojnikov itd) in zadeva deluje.
Problem pa je v tem da bi jaz te podatke rab prebral z mikrokontrolerjem in jih ustrezno obdelal in prikazal na LCD-ju.

lp
Greg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Osebno se bi stvari, kot je obratomer lotil drugače. Komunikacija preko OBD konektorja je serijska torej "počasna" poleg tega bo potrebno še nekaj procesorskega časa tudi, če boš samo rutino pisal v nizkem jeziku. Mogoče je bolje, da impulze šteješ na kablu svečke. ker po moje obratomer, ki prikazuje cifre v vozilu nima pravega efekta je mogoče bolje, da si omisliš takega z led diodami. "simatičen" čip, ki bi ga lahko uporabil je LM2907 (frequency to voltage converters) le tega lahko lepo kombiniraš z nap. LM3914 ali mikrokontrolerjem.
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.41
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 8:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem v neki reviji namenjeni avtomobilski industriji (Automotive ...?...) zasledil merilnik vrtljajev motorja, ki se priključuje samo na vtičnico cigaretnega vžigalnika Shocked . Takšen bi pa bil zanimiv kljub vgrajenemu v armaturi Laughing .

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 9:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Frenki, ali na ta način ne deluje tudi meritev obratov na tehničnih pregledih - ko merijo pline?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 9:50 pm    Naslov sporočila:  :) Odgovori s citatom

Ti predlogi so kar zanimivi,
samo poleg tega dobiš tudi temperature,
kolicino goriva v tanku,
kolicino goriva ki je vbrizgana
.....

Ti podatki so pa že bolj zanimivi?
Ali ne?

lp
Greg
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 10:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na strani http://www.hex.co.za/vaginfo/index.html je nekaj podatkov kako teče komunikacija pri VAG vozilih z OBD protokolom.

LP, Peter
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 02, 2004 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
Frenki, ali na ta način ne deluje tudi meritev obratov na tehničnih pregledih - ko merijo pline?

Mislim, da ne. Na tehničnem pregledu ti sondo natakne okrog kabla svečke (vsaj pri bencinskih motorjih Wink ) - možno, pa da to izkoristijo za merjenje vrtljajev dizlov.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2004 8:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na temo komunikacije z avtom in prikaza podatkov sem našel tole:
http://community.dieselschrauber.de/viewtopic.php?t=4094&postdays=0&postorder=asc&start=0 debata teče prav o prikazu podatkov. Problem je samo v tem da je vse skupaj v nemščini Evil or Very Mad in pa da nikjer nisem opazil kakšne sheme ali source kode, zgolj slike prototipov.

Še ena stran pa je: http://forums.vwvortex.com/ ki je v angleščini, ampak še nisem nič iskal ...

LP, Peter
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2004 8:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res na tehničnem za meritev uporabljajo tokvni merilni trafo, ki ga natakne na kabel svečke. Kako to izvedejo pri dizlih pa nimam pojma. Mogoče o tem napiše kdo, ki ima dizla ter je bil "po novem" na tehničem. Da bi koristili OBD konektor dvomim saj ga vsa vozila nimajo, poleg tega je namenjen izključno diagnostiki. Mogoče imajo kak sistem "poslušanja" kot urarski "EKG", ki je namenjen nastaviti klasičnih ur.
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2004 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri starem golfu diesel sem videl, da priklopijo direkt na sponke akumulatorja Shocked
Verjetno se pojavljajo kakšni pulzi po elektro inštalaciji avtomobila. Question Morda bi lahko kdo pogledal z osciloskopom. ( Silvo s svojim prenosnim LCD Wink )

strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.06
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 03, 2004 11:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav,

golf diesel II ima se mi zdi obratomer narejen preko alternatorja-od tam dobi pulze.

Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2004 12:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Pri starem golfu diesel sem videl, da priklopijo direkt na sponke akumulatorja
Tole mi je dalo misliti Shocked Kaj bi bilo "tisto", ki bi "spuščalo" "nekaj" na napajanje ??. Pri "bencinarju" bi razumel v trenutku iskre se pojavi obremenitev napajanja ampak pri dizlu Shocked ??. Res altenator lahko spušča kaj na napajanje, a to je po moje bolj slabo merilo kajti povezan je s klinastim jermenom, ki ob večjih obremenitvah ter malo izrabljenih jermenicah kaj rad zdrsi.

Haloo avtoelektrikarji !!!

PPG78
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2004 2:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojem mnenju je edini način merjenja obratov zgolj s pomočjo napajanja merjenje frekvence "hribčkov" ki ostanejo pri usmerjanju trifaznega generatorja (alternatorja).

LP, Peter
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2004 6:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PPG78 je napisal/a:
Po mojem mnenju je edini način merjenja obratov zgolj s pomočjo napajanja merjenje frekvence "hribčkov" ki ostanejo pri usmerjanju trifaznega generatorja (alternatorja).

Tudi sam mislim, da gre za to metodo. Bi bilo pa zanimivo pogledati, kako je zadeva videti pod osciloskopom. Silvo, če boš imel kaj časa in volje Wink , ...

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.82
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 04, 2004 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo je napisal:
Citiram:
to je po moje bolj slabo merilo kajti povezan je s klinastim jermenom, ki ob večjih obremenitvah ter malo izrabljenih jermenicah kaj rad zdrsi.

Predpostavlja se, da je vse ispravno ! Jermen seveda ne sme drset-ga je pač potrebno menjati. Mislim, da res obratomer tipa pulze (špice) od alternatorja, saj druge variante ni.
Silvo, hitro najdi dizelaša in pomeri stanje z osciloskopom Very Happy

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni