|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2115 Aktiv.: 9.52 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:07 am Naslov sporočila: Inteligentni polnilec baterij |
|
|
naslov: Inteligentni polnilec baterij
Kategorija projekta:
Mikrokontrolerski projekti
Napajalniki-polnilci
težavnost: 3
tehnologija: 3
potrebno predznanje: 3
predviden čas za izdelavo:4
predvidena orodja in oprema: Pribor za izdelavo enostranskega tiskanega vezja. Pribor za spajkanje. Programator, ki omogoča programiranje atmega8.
kosovnica: v prilogi
shema: V prilogi
kratek povzetek projekta: Cilj je izdelati polnilec, ki bo poleg polnjenja in praznjenja, na LCD prikazovalniku moč prikazovati izmerjeno napetost in kapaciteto baterije. Vezje lahko polni baterije s večjimi različnimi nazivnimi vrednosti napetosti, in sicer 2.4 V , 3.6 V , 4.8 V, 6.0 V, 7.2 V in 8.4 V. Ima tri različne programe polnjena: A – praznjenje, B – praznjenje + polnjenje, C – večkratno praznjenje + polnjene.
Polnilec vsebuje napajalnik, krmilje z ATmega8, baterijski del, LCD, in programator, ki služi za nadgradnjo programa, preko LPT vmesnika.
opis projekta:Polnilec sem namenil predvsem nikelj kadmijeve (Ni – Cd) baterije. Te baterije se predvsem uporabljajo v mobilnih telefonih. Ker večina mobilnih telefonov starejša od enega leta uporablja te vrste baterij, in ker jih večina nima vgrajenega tudi »praznilnika« baterij, sem se odločil, da si takšen polnilec izdelam sam. Pri izdelavi vezja sem uporabil mikroprocesor, ker ima veliko prednost pred ožičeno logiko: manjša fizična izvedba, lažje vzdrževanje, večja zanesljivost, spremembe so pri mikroprocesorju možne s programiranjem, pri ožičeni logiki pa so potrebne spremembe v samem vezju. Odločil sem se za uporabo mikrokontrolerja
ATMEL ATmega8, ki ima vgrajen 6 – kanalni A/D pretvornik, kateremu služi delilnik napetosti za meritev napetosti in kapacitete na bateriji, in ker ima možnost prikazovati podatke na 2x16 LCD prikazovalniku. Uporabil sem 12 linij mikrokontrolerja,od tega 6 linij za krmiljenje LCD prikazovalnik, enega za A/D pretvornik,dva sta namenjena kot izhodna trije pa kot vhodni, na katerih sem priključil tipke za krmiljenje polnilca. Kot izvor konstantnega toka za polnjenje sem uporabil znani LM317T v TO220 ohišju, ki sem ga vezal kot tokov generator. Za praznjenje sem uporabil keramični upor, ki sem ga vezal vzporedno glede priključene baterije. Energija baterije oz. napetost se na uporu sprošča tako, da se upor greje in v okolico oddaja toploto. Za napajanje krmilja in LCD-ja sem uporabil stabilizator 7805.
Opis delovanje programa: http://hopsasa/files/program11h4g.pdf
značilnosti in posebnosti pri izdelavi: Program je pisan v BASCOM -AVR in je že tudi preveden. Program zasede okoli 60% celotnega spomina atmega8. Shema je enostavna. Celoten članek pa je bil objavlen v reviji SE številka 100.Vezje pa shema risana v EAGLU.
avtor in viri:Revija Svet elektronike številka 100, Članek od g.Tomaža Kogeja
fotografije in drugo gradivo:
Nastavitev fuse bit v Bascom-u:
ter v ponyprogu
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
877.68 KB |
Pogledana: |
20 krat |

|
|
824.31 KB |
18 krat |

|
|
864.59 KB |
36 krat |

|
|
 Download |
Ime datoteke: |
Shema_polnilec.zip |
1.31 MB |
Downloadano: |
290 krat |
|
 Download |
Ime datoteke: |
polnilec_koda.rar |
21.11 KB |
Downloadano: |
97 krat |
_________________ Denis
Nazadnje urejal/a dkone Čet Maj 29, 2008 9:49 pm; skupaj popravljeno 10 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.87 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:38 am Naslov sporočila: |
|
|
zelo lep projekt, ampak če se ne motim je uporaba NiCd namesto NiMH zgrešena. Ti tipi se uporabljajo samo še tam kjer se zahtevajo zelo veliki tokovi (recimo modelarstvo) ker je njihova kapaciteta premajhna, v starejših telefonih so pa povsod NiMh. Doma imam recimo enega izmed prvih mobijev, Benefon IO in ima notri NiMh 600 mAh in ne NiCd. Sicer ni dosti razlike, je pa, predvsem v hitrem polnjenju...itd
Prav tako bi bila gornja meja napetosti/celic večja, pa bi bil projekt dosti bolj široko uporaben.
Pa...mogoče se motim, ampak kje je shema? Jaz vidim samo dvakrat zip s programom ATMega
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.64 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa kakšno vezje?
Pa nikjer nisi napisal, kakšni so pogoji za končanje polnenja? Podpira delta-peak? Mu določiš končno napetost?
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:48 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
zelo lep projekt, ampak če se ne motim je uporaba NiCd namesto NiMH zgrešena. Ti tipi se uporabljajo samo še tam kjer se zahtevajo zelo veliki tokovi (recimo modelarstvo) ker je njihova kapaciteta premajhna, v starejših telefonih so pa povsod NiMh. Doma imam recimo enega izmed prvih mobijev, Benefon IO in ima notri NiMh 600 mAh in ne NiCd. Sicer ni dosti razlike, je pa, predvsem v hitrem polnjenju...itd
Prav tako bi bila gornja meja napetosti/celic večja, pa bi bil projekt dosti bolj široko uporaben.
Pa...mogoče se motim, ampak kje je shema? Jaz vidim samo dvakrat zip s programom ATMega  |
Shema in tiskanina je v prilogi. V prilogi je pod mapo shema_polnilec krimlje, baterijski del,napajalnik in stk200.Ker tega je veliko sem združil vse v eno mapo.
No, glede baterij sem tole izpostavil.Polnilec pa lahko polni tudi druge baterije.
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem,sedaj sem videl da sem dvakrat dal mapo z kodo. Popravljeno.Pripeta mapa z shemami in tiskaninami.Malo sem s zaklikal
_________________ Denis
Nazadnje urejal/a dkone Sre Maj 30, 2007 11:02 am; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:57 am Naslov sporočila: |
|
|
NeoTO je napisal/a: |
Kaj pa kakšno vezje?
Pa nikjer nisi napisal, kakšni so pogoji za končanje polnenja? Podpira delta-peak? Mu določiš končno napetost? |
Ko konča z polnjenjem, se na LCD-ju izpiše kakšna je bila kapaciteta pred polnjenjem. Podpira delta-peak. Na začetku izberemo končno napetost in program.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 10:59 am Naslov sporočila: |
|
|
ja. Zdaj pa je.
Res je, (kot sem omenil) če je polnjenje relativno počasno potem se brez problema lahko polni tudi NiMH. Problem se pojavi če polnimo hitro kjer je pri NiMH dosti manjši padec napetosti pri polnem akku (delta-peak cut-off) in se večinoma uporablja termo prekinitev.
Nekaj podobnega sem gledal pri Conradu, ampak toliko definitivno ne dam (preko 30.000 starih SIT). tole je pa že bolj mična zadeva...hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 11:06 am Naslov sporočila: |
|
|
ja. Zdaj pa je.
Res je, (kot sem omenil) če je polnjenje relativno počasno potem se brez problema lahko polni tudi NiMH. Problem se pojavi če polnimo hitro kjer je pri NiMH dosti manjši padec napetosti pri polnem akku (delta-peak cut-off) in se večinoma uporablja termo prekinitev.
Nekaj podobnega sem gledal pri Conradu, ampak toliko definitivno ne dam (preko 30.000 starih SIT). tole je pa že bolj mična zadeva...hvala! |
Nekateri mobiteli imajo NiCd baterije,primer siemens. Dodal sem še opis delovanja programa napisanega v BASCOMU. Celoten članek in projekt pa je bil objavljen v reviji Svet elektronike št. 100.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 11:20 am Naslov sporočila: |
|
|
pohvalno...
(BTW...srečno pri maturi )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 11:21 am Naslov sporočila: |
|
|
pohvalno...
(BTW...srečno pri maturi ) |
Hvala
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Domenius Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15 Prispevkov: 1188 Aktiv.: 5.02 Kraj: Medvode
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj ko bi uporabil fleš pri slikanju - tako ne bo zamazanih slik, razen če imaš tako tresočo roko. Drugače pa lep izdelek. Bo verjetno še kaj prav prišel.
_________________ It's electric! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Bozo Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21 Prispevkov: 660 Aktiv.: 2.79 Kraj: Lendava, Trimlini
|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 6:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tomzi ima to zadevo objavljeno na svoji strani in je plačljiva (TIV + spogramiran mikrokontroler) mogoče ne bo vesel da je stvar tako objavljena.
LP
Božo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

|
Objavljeno: Sre Maj 30, 2007 7:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Program lahko brezplačno potegneš na njegovi strani,če nimaš programatorja.Lahko pa kupiš tudi izdelane tiskanine.Jaz sem samo program(ker sem še začetnik in se še učim programirat) potegnil iz njegove strani,vezje in tiskanine sem pa sam naredil v eaglu in sem si pomagal z njegovo shemo. Ne vem v čem je tukaj problem.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tomzi007 Član

Pridružen-a: Sob 12 Feb 2005 18:29 Prispevkov: 94 Aktiv.: 0.40 Kraj: Hoče
|
Objavljeno: Čet Maj 31, 2007 10:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oj,
zal je moj server trenutno izkljucen ker delam upgrade... poleg tega imam v zivljenju trenutno guzvo... podiplomc, selitev v drug kraj (zidanje bajte), poroka, otroci, sluzba...
zato ne vem kdaj ga bom usposobil.. razmisljam, da bi zadevo spravil kar na kaksen javen server in placal, pa se nebi ubadal z vsemi strezniskimi problemi.... sploh ker mi linux (ki drugace deluje super) ni ravno zelo domac...mogoce kdo ve za kaksno ugodno gostovanje za cca 500Mb?
Za neucakane pa je tu original clanek: http://geocities.com/tomzi007/
naj povem, da je to osnovna verzija (objavljena v SE) za gsm baterije, ki pa je potem prerasla tudi na vec celic (do 7 celic) in z marsikaterimi popravki... tudi fotografije vseh polnilcev od vas, ki ste izdelali polnilec sem imel objavljene in tudi zadnjo verzijo, z tiskanino in vsem... zal se zaenkrat trudim dobiti podatke iz starega serverja, in ko bo cas objavim spet celotno stran (cca 500 Mb) na spletu...
Projekt je zdaj dosegljiv na : http://tomzi.org/elektronika/gsmpolnilec/gsmpolnilec_files/p%20cad%202004%20files/cha1%20tiv.htm
dodano: 16.04.2008
Hvala in lp
Tomzi, raketar in elektronik
_________________ Nebo je črno, Zemlja je modra... J.Gagarin
Tomzijev page:
http://tomzi.org
Nazadnje urejal/a tomzi007 Sre Apr 16, 2008 9:03 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jun 01, 2007 11:57 am Naslov sporočila: |
|
|
jaz imam zakup pri hitrost.net, sicer imam jaz 100M ampak me pride domena + zakup 100M okoli 13800 bivših SIT na leto. Je eden najcenejših pa v letu in pol še nisem imel problemov
recimo (prakar pogledal) za 600M pride 12x5.95 eura, plus domena če želiš, to pa je (bilo včasih) 2500 sit na leto... imajo pa tudi do 2000M...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 480 dni