www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Polnilec za Pb akumulator 5Ah
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
krneki10
Član
Član

Pridružen-a: Sre 20 Jun 2007 12:41
Aktiv.: 0.39

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 1:21 pm    Naslov sporočila: icon_question Polnilec za Pb akumulator 5Ah Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Zaradi alarma na motorju se mi je izpraznil akumulator, kar se mi ni pripetilo prvič. Odkar sem vgradil alarm se mi to dogaja kar pogosto, zato sedaj potrebujem polnilec za avtomobilske oz. motoristične akumulatorje (moj je gelni, njegova kapaciteta pa znaša 5Ah). Ker v trgovinah nisem našel niti enega primernega polnilca, sem se odločil, da ga bom izdelal sam. Na tem in na elektro-n forumu sem prebral vse teme o polnilcih, vendar sem našel samo enega, ki bi bil primeren za takšno kapaciteto - polnilec-povezava. Dobro bi bilo, da bi lahko s polnilcem polnil akumulatorje od 5Ah do 40Ah, napetosti 12V.
Ali bi bil polnilec iz zgornje povezave dober? Ali obstaja kakšna druga, boljša in cenejša varianta?
Zanima me tudi, kje bi lahko naročil tiskano vezje oz. kit komplet za ta polnilec.

Hvala za odgovore!
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
s55m
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07
Aktiv.: 12.01
Kraj: Plovdiv-Bolgarija

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Eh, v Butalah se nikakor ne prebere članka do konca.
Poizkusi naročiti tukaj :
http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=108
Le zakaj sem vedno tako butast, se sprašujem vsakič znova.... Evil or Very Mad

siliconray
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Jun 2007 14:33
Aktiv.: 0.11
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 1:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dan,

Mislim, da za akumolator ni zdravo če ga tako izprazniš kot si ga ti. Kolikor razumem se ti izprazne akumolator in motorja ne moraš tudi prižgati. Mislim, da bi moral nekaj storiti glede alarmne naprave in ne polnilca za akumolator Rolling Eyes

r,S
Nazaj na vrh
krneki10
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem, da ni dobro, če se akumulator tako sprazni, zato bi pa potreboval polnilec čim prej. Kaj pa naj naredim glede alarma? Res je zelo požrešen, ker neprestano komunicira z daljincem (two-way system).

s55m: sem odstranil Butale iz svojega profila, samo ta tebe Razz Sicer pa hvala za povezavo, na spletni strani sveta elektronika mi je javilo napako pri dostopu do trgovine - povezava.
Ne morem pa reči, da je ta polnilec tako poceni. V kitu tudi ni priloženega transformatorja z dvema sekundarnima navitjema. Ali bi lahko namesto tega uporabil kar enosmerno napajanje iz usmernika (5V, 12V, 24V / 1,5A)? Koliko sploh pride takšen transformator? Ali obstaja še kakšen cenejši polnilec?

Hvala za odgovore.
LP[/list]
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 4:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krneki10 je napisal/a:
Vem, da ni dobro, če se akumulator tako sprazni, zato bi pa potreboval polnilec čim prej. Kaj pa naj naredim glede alarma? Res je zelo požrešen, ker neprestano komunicira z daljincem (two-way system).
Si morda pomislil na sončne celice, ki bi polnile akumulator takrat, ko je alarm vklopljen?

Ker ponoči v garaži verjetno nimaš vklopljenega alarma, ali pač?
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
krneki10
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 4:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

alarm
Mislim, da opis pove več kot dovolj. Alarm prazni akumulator tudi takrat, ko je izklopljen (tako bi naj delovali tudi ostali alarmi), verjetno zaradi tega, ker mora biti vedno v pripravljenosti za signal iz daljinca. Ne vem kako bi to rešil, mogoče bi lahko naredil skrito stikalo, ki bi bilo vedno na dosegu roke.
Nazaj na vrh
Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 4:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krneki10 je napisal/a:
s55m: sem odstranil Butale iz svojega profila, samo ta tebe Razz

Pa si prečital kaj piše v profilu zgoraj na debelo rdeče? Rolling Eyes

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
krneki10
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 5:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da, sem prebral vsa pravila in tudi izpolnil svoj profil. Ali slučajno kršim katero izmed pravil? Če ga, se opravičujem. Sicer pa v 2. pravilu piše, da se takšne stvari rešujejo preko ZS, Branez.

Upam, da je to rešeno, sedaj pa nazaj h kontekstu teme.

LP
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 20, 2007 7:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

krneki10 je napisal/a:
... sedaj pa nazaj h kontekstu teme...
LP
Odklopi (+) napajalno žico in daj vmes ampermeter.
Tok mora biti v mejah, ki jih navaja proizvajalec, sicer je kaj narobe povezano, ali pa je kaj narobe z izdelkom.

5Ah / TokPraznjenja (v Amperih)= ČasVKateremSeAkumulatorIzprazni (v urah) .

LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2007 12:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko je ravno odprta tema, bi še mene zanimalo glede polnilcev akomulatorjev.
Moj problem je pa sledeč:
Moral bi narediti polnilec za 24V akumulator, ki pa ne vem kolikšna je njegova kapaciteta (Ah). Ta akumulator je po dimenzijah velik, saj poganja viličar.
Jaz sem razmišljal v tej smeri da bi se lotil na tak način kakor je avto polnilec, transformator in gretz. Pri vsem tem pa me zanima kako bi bilo s tokovi v primeru če bi bil akumulator popolnoma izprazen in glede na to kolikšen naj bi bil transformator in gretz (P in I)?

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jun 21, 2007 1:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Polnilni tokovi takih baterij lahko presegajo 100A. Polnilne naprave (vsaj s tistimi, s katerimi sem imel opravka) so bile sestavljene s trofaznega transformatorja ranga nekaj KW. Usmerniški člen je bil sestavljen iz več diod vezanih paralelno. Kake posebne regulacije ni bilo. Bil je le nadzor toka polnjenja ter glede na čas izklop polnilne naprave oz. vklop ponovnega polnjenja (dopolnjevanje).
simeon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 21 Maj 2007 21:55
Aktiv.: 0.54
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2007 3:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je kakšen predlog kako se lotit tega polnilca?
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2007 10:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš predlog...
Motor pralnega stroja-jermenica-kamionski alternator-regler.

Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.98
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 25, 2007 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

S55m na žalost zelo slab predlog. Problem je v tem, da je motor od pralnega stroja močan le nekaj 100w, ponavadi tam okoli 300-350w, kar je pa daleč premalo! Dober bi bil na primer motor od "cekularke", ki ima tam nekje okrog 2kW, pa še število obratov bi bilo primerno.

Lp, Jani
Nazaj na vrh
s55m
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 26, 2007 8:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem samo podal predlog Jani! očitno je dober, če ga lahko ti še izboljšaš Smile .
300W tudi ni mačji kašelj. Lahko pa uporabiš idustrijski motor za kakršno koli drugo uporabo. Za neuke v elektroniki je bistveno vse za jermenico, saj alternator in regulator poskrbita za pravilno polnjenje akumulatorja.
"Cekularka" je najbrž krožna žaga ali "cirkularka".

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni