|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
WebMajstr Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 22:55 Prispevkov: 85 Aktiv.: 0.37 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 12:08 am Naslov sporočila: Krmiljenje koračnega motorja |
|
|
Pozdravljeni.
Lotil sem se projekta, kjer bi preko lpt računalniškega porta upravljal z koračnim motorjem. Sestavil sem vezje z l297 in l298n.(delal sem po predlogi v datasheetu) Ko imam kor. motor priklopljen, naredim kontakt med clock pinom in - polom napajanja(vmes je upor 120k), se motor premakne za en korak, če večkrat naredim kontakt se motor premakne za več korakov.
Do sedaj izgleda da sem vse prav naredil.. sedaj me pa zanima, kako bi kontroliral to preko lpt porta?
programirati znam, vendar se izhodnih signalov še nikoli nisem lotil, prav tako pa ne vem kakšne elemente moram vmes dati.
Prosim za nasvet kaj naj naredim, vsaj okvirno prosim.
_________________ Brez začetnikov ni profesjonalcev! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jackal Član

Pridružen-a: Sre 10 Maj 2006 19:14 Prispevkov: 144 Aktiv.: 0.62 Kraj: Ravne na Koroškem
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 7:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Najbolje bo verjetno, da gre malo prebrat navodila o programu Mach3 http://www.artsoftcontrols.com/documentation/, pa ti bo zelo hitro jasno kaj je treba naredit.
Mach3 ti da na paralelni port signale, ki jih potrebuješ. Dobro je da izdelaš še kakšno ločitveno kartico z optokoplerji za zaščito PCja.
_________________ Ne prepiraj se z bedakom, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkušnjami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70777.67
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 8:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 9:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Potrebuješ inpout32.dll, s katerim lahko krmiliš IO porte direktno s klicanjem API funkcije v Windowsih. Brez tega v 2000 in XPjih ne gre! V Win 98 lahko pa direktno pišeš na naslov 378 (mislim da je to LPT1) in s tem kontroliraš stanja IO porta.
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
WebMajstr Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 10:25 am Naslov sporočila: |
|
|
sem malo prebral dokumentacijo, tako da razumem približno delovanje lpt porta..
Kakor razumem, moram clock pin na l297 priklopit na enega izmed lpt out pinov, torej 2-9 ali 14,16,17.
Zatem pa, kakor razumem, bi moral še (-) z vezja priklopiti na enega izmed lpt 0V pinov, torej na 18-25..
Imam prav?
V manualu je samo naslikana neka profi zaščitna kartica...
Je kje kaka stran al pa manual, kako se neka preprosta zaščita naredi(nevem kaj je optokopler)..
_________________ Brez začetnikov ni profesjonalcev!
Nazadnje urejal/a WebMajstr Čet Jun 28, 2007 11:54 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Popravi post, da bomo sploh še imeli voljo naprej pomagat! Preberi pravila foruma!
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
WebMajstr Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 11:54 am Naslov sporočila: |
|
|
Se opravičujem, sem popravil.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 2:09 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, clock in data pine boš moral priključit na data out na LPTju.
Mase ne povezuj, če nisi siguren, da masi obeh vezij nista na enakih potencialih. Tukaj pride na vrsto opto-sklopnik (tukaj je osnoven opis http://en.wikipedia.org/wiki/Optocoupler, poglej si primer vezja čisto spodaj desno). R1 je tam zato, da omeji tok skozi LED v optosklopniku (poglej v datasheet kakšnega optocouplerja za tok, ki ga potrebuje LED). Upor R2 pa z izhodom tvori inverter, če ne želiš tega, daj upor za optokoplerjem, ter izhod na L297 poveži med otpokopler in upor. Upor R2 ni kritičen (v rangu k ).
Optosklopnik ti omogoča, da masi računalnika in tvojega vezja ne povežeš in ti zato ne more nič prebijati. S tem zaščitiš tako PC, kot tudi tvoje vezje.
Tole ti svetujem, da si prebereš (ali vsaj preletiš): http://www1.jaycar.com.au/images_uploaded/optocoup.pdf
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
WebMajstr Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 2:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem prebral datasheete, ki si jih dal, in sem izrisal kako naj bi to naredil... upam da sem pravilno. Lahko prosim preveriš?
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
35.08 KB |
Pogledana: |
68 krat |

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
levi spodnji del sheme je v redu, problem bo s tistim, kar je okoli...
Fototranzistor je kot navaden tranzistor, le da je krmiljen s svetlobnim tokom in ne z baznim električnim. + napajanje, ki ga uporabljaš za svoje vezje (s katerim pač napajaš L297 in ostalo) pripelji na 3. pin optokoplerjev, 4. pin pa preko upora veži na maso (GND od L297). CLK in CW/CCW signal pa priključi na 3. pin optokoplerja (torej med le-tem in uporom). Deluje pa tako:
- ko je izhod LPTja na nizkem stanju, LED ne gori, tranzistor skoraj ne prevaja in je zato na njem celotna napetost Vdd (napetost med + in GND). Pin 3 je pri tem na nizkem nivoju.
- ko pa je signal na data pinu LPT-ja, zasveti LED v optokoplerju. S tem ko zasveti LED, se fototranzistor v optokoplerju odpre in napetost na njem pade - skoraj vsa napetost se preseli na upor, ki je vezan med 3. pinom in GND. S tem je pin 3 na visokem stanju.
btw, za risanje shem si poglej kakšen namenski program, saj je delo s Slikarjem lahko precej zamudno... poglej Eagle - je zastonj (za domače zadeve je 1/2 standardne plate in 2 plasti čisto dovolj).
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

|
Objavljeno: Čet Jun 28, 2007 4:50 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj takega
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
23.89 KB |
Pogledana: |
72 krat |

|
_________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
WebMajstr Član

|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2007 5:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
pozdrav!
stvar sem zapeljal v drugo smer. ker sem zastonj prejel navaden motor, sem se odločil da bom raje tak motor vodil preko računalnika. Motor je vezan preh dveh relejev, en rele aktivira motor v eno smer, drug rele v nasprotno. Pojavil se je sledeč problem:
rele zahteva 12V in 160mA da se vklopi.
optokopler prepušča maximalno 20mA-25mA
posledično se kontrolni rele motorja ne vklopi in motor se ne premakne. Kaj naj vstavim vmes da bo tok zadosten? Razmišljam, da bi vmes dal še en rele, ki bi za vklop potreboval manj kot 20mA, prepuščal pa bi več kot 160mA.
Je ideja dobra, ali imate kak drug nasvet?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2007 6:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ideja je se kar, ampak namesto releja daj kar tranzistor, pa bo se boljse. Poglej to stran (predvsem tisti del na sredi, podnaslov je "Protection diodes for relays"), pa bo vse jasno.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
WebMajstr Član

|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2007 7:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
ok. doma imam nekaj odveč diod FE2B (so takšne, kroglaste)...
bodo ok?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pet Jun 29, 2007 7:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Dioda je samo za zascito tranzistorja ... In ja, take bodo cisto dobre za tvoj rele (po prej napisanih podatkih sodec). Najdi se en primeren tranzistor, pa bo.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 497 dni