|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
BluPhenix Član

Pridružen-a: Pet 05 Mar 2004 12:54 Prispevkov: 1018 Aktiv.: 4.29 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 9:27 am Naslov sporočila: |
|
|
Se lahko vpraša zakaj v bistvu rabiš ping?
Ker če je samo za prevrjanje ali naprava je je brezveze uporabljati ping, raje uporabiš kakšen ARP, je precej hitreje.
Vse kar se zgodi je to, da strežnih vpraša kdo ima ta pa ta ip, in ta ki ga ima odgovori. Tako je navadno rešeno tudi pri dhcp servisiranju menda, da je čim hitrejše in čim manj komunikacije.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 04, 2007 9:56 am Naslov sporočila: |
|
|
PING (kratica Packet INternet Groper) ukaz uporablja ICMP ECHO protokol in se uporablja za testiranje povezljivosti. Pri pinganju tisti, ki pinga pošlje drugemu računalniku določen paket. Pingani računalnik ta paket vrne. Ping izračuna, koliko časa je poteklo, da se je paket vrnil, koliko paketov je zgubljenih in podobno. Iz teh podatkov se lahko približno oceni kvaliteta in hitrost povezave.
Če dobimo ping odziv, to pomeni, da je računalnik na drugi strani živ. Če pinga ni, potem to še ne pomeni, da na drugi strani računalnika ni. Lahko je vmes firewall, ki pinge blokira.
ARP ti vrne samo podatek, kateremu MACu pripada kateri IP. Podatki v ARP tabeli ležijo samo določen čas, potem se pobrišejo. Podatek v ARP tabeli samo pove, na kateri IP je računalnik imel povezavo. Pa še to je podatek samo o povezavah na lokalni mreži. Za povezave navzven (v druge mreže ali internet) je zapisan naslov routerja. ARP torej ni kaj dosti uporaben.
Quote(BluPhenix): "...strežnih vpraša kdo ima ta pa ta ip, in ta ki ga ima odgovori.."
Kdo ima ta in ta IP pa je stvar DNSja. To nima nobene zveze z pingom in ARPom. Tu ne sprašuje strežnik (server), ampak klient na lokalnem računalniku. Odgovarja pa DNS server. DNS server bo vedno odgovoril (resolve), tudi če računalnik z tem IPjem sploh ni priključen. Za testiranje povezav povsem neuporabno.
DHCP je pa spet ena tretja stvar. Nima nobene povezave z pingom in ARPom. DHCP dodeljuje IP naslov, subnet masko, gateway, naslov DNS serverja.
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Sob Jul 07, 2007 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede DNS in resolvanja IPja, torej vsi PCji lafaajo svoj DNS strežnik? Trenutno namreč nekaj delam z enim ethernet modulom in v etheralu vidim začetek komunikacije ki je: modul - kdo ima ta pa ta IP, PC - ta pa ta IP ima ta MAC. Zadeva deluje tudi, ko sta stvari povezani s crossover kablom.
Torej ima vsak PC integriran DNS? Nekako se mi zdi da ne, ter da sva se narobe razumela.
Kolikor jaz poznam DNS, zadeva resolva domene v IPje, ne pa IPje v MACe. To dela ARP, vsaj po tistem kar sem jaz prebral, zato pravim, da je mogoče za ugotavljanje prezence neke naprave (katera ima fiksen IP in ga poznamo) na lokalnem omrežju potemtakem čisto dovolj ARP. Če zadeva ni priklopljena preprosto ne bo odgovorila.
Res ne dobiš nobenega podatka o kvaliteti povezave, zato sem pa vprašal zakaj rabi.
ARP:
The arp request message ("who is X.X.X.X tell Y.Y.Y.Y", where X.X.X.X and Y.Y.Y.Y are IP addresses)..
The target system forms an arp response ("X.X.X.X is hh:hh:hh:hh:hh:hh", where hh:hh:hh:hh:hh:hh is the Ethernet source address of the computer with the IP address of X.X.X.X).
ARP je "kdo ima ta pa ta IP", odgovor "ta MAC".
DNS je "na kateri IP se nanaša da domena", odgovor na tem IPju.
No upam, da smo se sedaj razumeli.
PS: še glede DHCPja. Ko zem debatiral o teh stvareh z ljudmi, ki delajo s tem dnevno so mi povedali, da nekateri DHCP strežniki znajo izluščiti kliente s statičnim IPjem (pač malo narobe postavljena stvar), Nekako so mi rekli, da DHCP preden predlaga nek IP, povpraša po omrežju, če ga že kdo ima, to lahko naredi s PINGom, ali pa z ARP-om, ki je hitrejši.
dodatek:
Citiram: |
DHCP ARP
DHCP ARP is used by devices that obtain an IP address using an address-allocation protocol such as DHCP (thus the moniker). The purpose of DHCP ARP is to allow the device to probe the network for any other device that may be using the assigned IP address already, prior to the device actually trying to use the address. This helps prevent problems with duplicate or overlapping address assignments, as the requester can just reject the assignment if another device responds to the DHCP ARP query.
|
Tako da stvari niso tako nepovezane, kot je jur napisal. Masikdaj se je dobro še kaj pozanimati preden pišeš. Predvsem pa ni vljudno pisati tako pokroviteljsko, če nekdo napiše nekaj česar mogoče ne poznaš.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 10:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Z mrežami se poklicno ukvarjam od leta 1985. Takrat še niso obstojali niti hubi niti switchi. Največja mreža od tistih, ki sem jih delal, ima okoli 15.000 IP naslovov. Od hardwerskih del do postavitve in konfiguriranja routerjev in postavljanja serverjev. Vključno z DNS serverjem za omenjenih 15.000 naslovov. Bi rekel, da stvar obvladam.
PCji ne poganjajo DNS strežnika, ampak imajo DNS klienta (odjemalca), ki gre naprej spraševat DNS serverje.
Moje pisanje ni bilo mišljeno kot pokroviteljsko. To je razlaga, kako stvar deluje. Ker si vprašal, sem mislil, da želiš odgovor.
Točna razlaga delovanja ARP protokola je zadeva, ki je ne rešiš "debatiranjem z ljudmi, ki z njim delajo dnevno". Verjetno znajo konfigurirati DHCP, o delovanju samem pa nimajo pojma. Zato, ker v glavnem protokolov na nivoju paketa ni potrebno poznati. Pa še prav enostavno ni. Najbolje je, da prebereš kakšno knjigo, ki opisuje internetne protokole. Na primer: TCP/IP running a succesful network (Washburn & Evans). Pa RFCje je tudi nujno potrebno prebrati.
Quote(BluPhenix):"Ker če je samo za prevrjanje ali naprava je je brezveze uporabljati ping, raje uporabiš kakšen ARP, je precej hitreje. "
Bom na roke pretipkal iz priročnika: "ARP datagrams are not passed through router, as a router operates at the IP layer and will not relay MAC broadcast traffic; routers create a useful buffer between broadcast domains. This enables routers to prevent broadcast traffic from flooding all networks in a system."
Če ne verjameš, da je zgoraj navedeno res, poizkusi najti MAC naslov od Googla v ARP tabeli. Z ARPom lahko ne moreš poarpati nobenega računalnika izven lokalne mreže. Zato so izumili ping.
Jur
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur,
tale tvoj proram se mi zdi zelo v redu. Edino kar bi še dodal k temu je izvoz podatkov v datoteko, lahko tudi tekstovno, kjer so vsi rezultati (uspešni in neuspešni) zapisani. Na začetku pa bi bilo fino, če si bil naveden tudi datum in ura te preverbe.
No pa še to, na eni aplikaciji sem nekoč videl, da poleg IP-ja zapiše še ime in MAC adreso (kartice) računalnika.
LP Matjaž
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 1:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ok, imaš zapisovanje v datoteko. Če odkljukaš kvadratek: Log To File boš dobil ping.log z datumom, časom na začetku (ascii tekst). Gumb loop test ponavlja vse skupaj na 10 sekund.
Jur
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ping2.zip |
Velikost datoteke: |
268.47 KB |
Downloadano: |
9 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
BluPhenix Član

|
Objavljeno: Pon Jul 09, 2007 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jur, no potem oprosti če sem te užalil na kakšen način.
Ja v prvem prispevku res nisem napisal na lokalni ravni, sem pa to povdaril v drugem prispevku, zato sem ga tudi vprašal za kaj rabi.
Moje mnenje je še vedno, da je za ugotavljanje prisotnosti (ne kvalitete povezave) v nekem lokalnem omrežju (ne naprej od routerja) dovolj tudi ARP request. Tako, kot to delajo nekateri DHCP serverji. To sem imel ves čas v mislih oz. sem tako (čeprav prvič pomanlkjivo) tudi zapisal.
Po drugi strani ljudje s kateremi sem debatrial nekoliko poznajo tudi protokole, ne pa samo konfigurirati DHCP.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 9:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Saj nisem užaljen.
ARP naredi arp entry timeout. To pomeni, da po 15 minutah ne bo več v ARP tabeli vpisane relacije IP <> MAC. Zaradi tega arpanje ni zanesljivo tako kot pinganje. DHCP se lahko uporablja tudi v sosednjih (drug IP subnet) omrežjih. ARP in DHCP uporablja broadcaste. Routerji broadcastov ne smejo pošiljati v sosednja omrežja, zato je routerje za DHCP za oddaljene mreže potrebno posebej konfigurirati: IP helper. V tem primeru bo ARP test zanesljivo zgrešil. ARP podatki od sosednje mrežo so povsem irelevantni, ker je TCP/IP narejen tako, da jih ne potrebuje
Če ARP ne bi delal timeouta in bi trajno hranil podatke, potem ne bi deloval noben računalnik, ki bi mu zamenjal ethernet kartico. Pri tem se IP obdrži, MAC pa se spremeni. V ARP tabeli routerja ostane preslikava IPja na stari MAC, ki ga več ni.
V praksi se mi je to že zgodilo. Po zamenjavi firewalla ni delalo nič. Velika muda od labuda so na koncu pokazala, da je v routerju ostal MAC od starega firewalla. Proizvajalci iz podobnih ali enakih razlogih praktično vso opremo nastavljajo na ARP table timeot.
Ugotavljanje, ali ja računalnik živ z pomočjo ARP/RARPa na način, da sprašuješ kateri IP ima kateri MACin obratno je izredno neprimerno. ARP naredi broadcast, to pomeni, da vpraša vse računalnike na lokalni mreži, potem pa čaka, ali se bo kdo oglasil.
V praksi se mreža obnaša drugače, kot piše v nekaterih zapisih, ki jih najde google. Upoštevati moraš, da gor na Internet lahko kdorkoli spravi kakršnokoli neumnost. Če drugega ne pride do copy/paste napak pri kopiranju informacij. Nauk: znanje dobljeno iz interneta o resnem network managementu je bolj ja, kot pa ne pol curka vredno. Če drugege ne: ko ti crkne mreža, kako boš pogledal za rešitvijo na internet? Ali pa ti crkne računalnik, kjer imaš gor na črno pobrane priročnike... Znanje mora biti v glavi.
Brezplačni/shareware in podobni programi (za mrežo): Z interneta se da pobrati cel kup na videz finih programov. Kako lahko nekdo garantira, da program ne zbira informacij in jih ne pošilja nekomu?
Jur
Nazadnje urejal/a jur Tor Jul 10, 2007 9:27 am; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3475 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Tor Jul 10, 2007 9:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam IPscan, ki je brezplačen. Zna pingati več IP-jev (dejansko) hkrati, koliko hkrati lahko nastaviš, kot tudi št. ponovitev itn. Vpišeš pa območje IP-jev. Poleg ping-anja pa zna tudi skenirati vrata.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 6 dni