|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70647.36
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 10:48 am Naslov sporočila: Vaše izkušnje z internetno telefonijo |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
milan62 Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19 Prispevkov: 2391 Aktiv.: 10.07 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobro leto imam v uporabi IP telefonijo pri Siolu (paket Duo).
Meni deluje dobro. Nimam pripomb.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 11:14 am Naslov sporočila: |
|
|
IP telefonija je podobno kot P2P. Če ljudje veliko telefonirajo, ali pa dolpobirajo, bodo žice in mrežna oprema prezasedeni, pa bo šlo vse bolj počasi. Pri prenosu datotek se počasni paketi ne poznajo. Če je paket defekten se naredi retry. Pri zvoku pa potrebuješ kontinuiran stream podatkov, brez retryev, ali pa se ne bo slišalo v redu. Za dober zvok potrebuješ minimalno pasovno širino, ki je IP omrežje v Turčiji očitno ne more zagotoviti.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 59.91 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 11:24 am Naslov sporočila: |
|
|
Sam imam IP telefonijo kake 2 meseca. Sem zadovoljen. Kar se obremenjenosti linije tiče pa ne vem. Paketi od IP telefona imajo najvišjo prioriteto, tako da do kakih efektov zaradi "hudih" downloadov in podobnega nebi smelo biti. Preizkušal pa tega nisem, ker preprosto nimam potrebe za tako velikim prometom. Paket je duo. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.68 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam tudi IP pri T2 kaka dva meseca. dela vedno, zvok je dober, le včasih se v ozadju pojavi čisto potihem odmev, ki sicer ni moteč in ga kak laik sploh sliši ne...imam pa IP na ISDN adapter tako da lahko uporabljam obstoječe ISDN daljince. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
... Sem zadovoljen. Kar se obremenjenosti linije tiče pa ne vem. Paketi od IP telefona imajo najvišjo prioriteto, tako da do kakih efektov zaradi "hudih" downloadov ... |
Mislil sem predvsem na obremenitev backbone prometa v omrežju, ne na posamezen priključek. Ko se pojavi na žici/datalinku preveč paketov z isto (visoko) prioriteto, se začne vse obnašati, kot da bi prioritete ne bilo.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 1:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
kakšno pasovno širino pa rabi IP? Lahko je recimo problem dolžine kabla, tako kot pri meni ko imam (teoretično) 10M plus TV, za kar bi moral imeti širino vsaj cca 14M, pa to ni vedno res. Tako se pri slabem vremenu in močnem downloadu TV začne zatikati. No, telefon vseeno (za zdaj) deluje tudi v takih primerih. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 11.98 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 1:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
"Maer" (MarE69)
IP telefonija je vsaj pri nas še v povojih.
Iz veliko držav si na IP telefonu nedosegljiv (predvsem iz tistih, ki so za zaključevanje svojega mednarodnega prometa v Slovenijo izbrali enega od alternativcev in ne TS), zaradi tihih sporov med Telekomom in alternativnimi ponudniki.
Slišnost je popolnoma enaka kot v TDM omrežju in pri meni ni nekih odmevov.
Mislim, da je zanimiv Siol komunikator z eno javno naročniško številko, ki ga imaš instaliranega na svojem prenosniku, potem pa se nanj logiraš preko i-neta kjerkoli na svetu in v Slovenijo kličeš lokalno. Še nisem sprobal, tako, da govorim na pamet.
Jaz imam IP telefonijo že več kot leto in do sedaj še nisem imel težav. Seveda pa je tudi IP telefonij kar nekaj, SiOL IP z analognim vmesnikom (kar ni ravno funkcionalnost IP telefona ampak le IP/analogni vmesnik),IP centrex TS itd...
Protonček:
Če imaš 14Mb prenosa ti TV ne kocka zaradi količine prometa v dolpotegu ampak zaradi nekega drugega problema. Ko dežuje, je res možno, da se parametri na liniji poslabšajo in hitrost pade pod nastavljeno, ampak potem bi ti morali enostavno zmanjšati pasovno širino, ki jo imaš na voljo za IP (recimo iz 10Mb na 6Mb).
Prenos podatkov iz IP omrežja je omejen s klientom pri tvojem providerju (če je to SiOL) in ne moreš zlesti čez tisto, kar plačuješ. Ker pa ti vzpostavljaš dve seji proti providerju, je možno, da se ob nezadostni prenosni hitrosti stepeta, ker TV nima prioritete na poti proti IP-banu.
P.S. Če imaš slučajno modem Ganymede ali Sinope v browser vpiši 192.168.1.1 username in pasword user in poglej DSL line status, kjer boš točno videl, koliko imaš. Mislim, da se enako vidi tudi na Sagem modemih, le da je tam po defaultu ip 192.168.2.1 .
V SiOL paketih ima telefonija absoulutno prioriteto, zato je download ali upload ne moti (seveda, če so mojstri nastavili vse parametre na IP-Banu pravilno). _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Pet Jul 13, 2007 3:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
žal sem pri T2, tako da gotovo ne morem pogledat...
drugače je tako, da ko sem naročil 10M+TV so pri telekomu pač T2-ju rekli da ni blema. Takrat sem imel še ISDN. Potem se je pojavil problem - vedno ko sem telefoniral, je padel internet (in seveda TV). T2jevci so potem (očitno prvič v resnici) izmerili linijo in rekli da je malo švoh. Seveda je bila opcija zmanjšanje paketa, a sem se raje odločil za prehod na IP telefon. Teh 14M je po moje v idealnih pogojih, ker ko je slabo vreme recimo speedtest.si pri TV=OFF pokaže tudi samo 8M hitrost, kar pomeni da ni teorije da gre 14skozi...če je vse ok (kot danes), pa normalno pokaže 10 M, kar (lahko) pomeni da je še rezerva.
oh, ja---  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 7:09 am Naslov sporočila: Naj dodam še moje izkušnje |
|
|
Naj dodam še moje izkušnje:
Imam SiOL paket TRIO. Cenovno ugodnješe kot prej, ko sem imel vse 'po starem'.
Za zasebne zadeve je dobro, za profesionalne vprašljivo. Zakaj:
1. Ni telefona, kadar ni elektrike. - Alternativa: Mobitel
2. Občasno (morda enkrat tedensko) je potrebno telefonsko zvezo prekiniti in jo ponovno vzpostaviti, ker so ali motnje, ali pa je zveza 'enosmerna'.
3. Občasno nisem dosegljiv za klice, pa tega niti ne vem. Ta obdobja so lahko dolga, in se končajo z Reset narave. Opazim šele takrat, ko sam želim klicati ven.
Spet odgovor: če me ne dobiš, me pokliči po mobitelu.
Z računalniško povezavo običajno ni problemov.
Z tv povezavo, odkar imam nov tv.komunikator (stari je zafrkaval in crknil) tudi ne. kocke na programih zelo redkokdaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 9:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Na SiOLu so imeli velike probleme s telefonijo. Vsakodnevno morjenje na 080 številko me je pripeljalo do tehnika, ki je potem nekaj izčaral in telefonija seda dela tudi po mesec dni brez problema. Sem se pa navadil, da v ponedeljek preden grem v službo resetiram modem in nimam težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 2:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
vilko---zame recimo bi bilo nesprejemljivo da bi moral modem vsak teden resetirat. Jim ga raje v glavo zaženem...
drugače pa--jaz sem že prej imel ISDN, kar je že prej pomenilo ni štroma ni telefona...
modem mi zaenkrat ne šteka, dosegljiv sem (upam) vedno...tako da...očitno da ima T2 vseeno malo boljšo opremo.
Aja---T2 ima še vedno Amino TV sprejemnike, ne tako kot Sagemova jajčka pri Siolu. Poznam kar nekaj Siolovcev in ni enega da ne bi imel problemov s temi jajci od Sagema.
Sicer sem imel tudi sam namen iti k Siolu, pa sem jih prašal če lahko ISDN telefon uporabljam na IP...njihov odgovor me je na *** vrgel: oh, ta jajca kar stran vržte, jih itak nimate za kej imet...jaz pa: poslušte - za ta jajca sem jaz plačal 100 bivših jurjev!!!! (2x Siemens daljinski telefon). A mate pri vas take visoke plače da take denarje stran mečete? A še kakšnega rabite? Sem prec kandidat! No, po tem je bil malce bolj prijazen in mi razložil da oni pač NIMAJO isdn pretvornikov?!?!?!!?!? Jaz sem mu enako prijazno razložil da so pač s tem izgubili stranko ker T2 to ima in grem pač k njim... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3365 Aktiv.: 14.17 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 6:02 pm Naslov sporočila: Jaz resetiram |
|
|
Jaz rsetiram zadeve kar pogosto, to pa zato, ker vsakokrat kadargrozi nevihta odklopim, se imel v preteklosti preveč stroškov, ki mi jih je navrgla jezna Strela.
no in ko nevarnost mine, spet poženem elektroniko.
Kar se tiče Amino/Sagem imam ravno obratne izkušnje: Odkar imam Sagem, tv dela brez pripomb.
Ja, ISDN telefonija in tehnologija je v splošnem korak v blato. Tudi jaz sem ga imel. Imel sem precej dober švicarski telefon eurit, ki je tudi bil drag. Pa sem ga podaril mislim, ravno preko tega foruma nekomu. Ampak Telekom je takrat forsiral isdn, če si hotel imeti ADSL. To je vse zamere vredno.
Sedaj je najbolje, da to izkušnjo čimprej pozabimo. Prihodnji korak je optika.
Sedaj če Gratel razkopava Ljubljano in polaga optične kable do vsake hiše. menda se bomo lahko priklopili drugo leto... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 6:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
ja, vi v LJ---mi izven pa
hm...kot se meni zdi je oprema pri meni last T2, tako da kar se strele tiče...razen da pol zadeve ne delajo dokler ne pridejo poštimat.Tudi Siol ima eno tako varianto da oprema ni tvoja...ko sem jaz še imel Siol, je bil modem njihov, enkrat ga je strela so ga zastonj menjali...
okoli ISDN se popolnoma strinjam da je svinjarija. No, res pa je da sem jaz ISDN že prej imel, ko še ni bilo ADSLa - je bilo vseeno hitrost x2 napram navadnemu modemu....no, vsaj ena dobra stvar je bila pri ISDN...naročnine ves čas niso dvignili niti tolarja - ko sem ga jaz dobil je bila navadna 980 SIT, ISDN pa okoli 3500, navadna je danes juhuhu, ISDN pa še vedno okoli 3500. Sklepam da so takrat toliko pretiravali na niso upali dvigovat cen  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.51
|
Objavljeno: Sob Jul 14, 2007 9:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da ne bo demagogije v zvezi z ISDNom in napajanjem ... ena naprava na S0 vodilu bi morala delovati tudi ob izpadu napajanja NTja. Napravo (telefon) je potrebno ponavadi ustrezno nastaviti, tako da se zaveda da je ona tista, ki se sme parazitirati na napajanje. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni