|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.90
|
Objavljeno: Tor Jul 17, 2007 6:18 pm Naslov sporočila: ISDN Gigaset SX205 |
|
|
Hi
Strela mi je delno poškodovala ISDN centralo. Problem je nastal na analognih linijah, ki niso več delale. Ostalo je delalo normalno, vendar se je centrala prekomerno grela.
Nato sem jo odprl in na vhodu analogne linije opazil kratek stik, zato sem odstranil dva elementa, ki sta bila vezena na maso iz linije. Nato je centrala začela normalno delovat.
Ta dva elementa ne vem kaj sta ( varistor,...) da bi ju zamenjal. Na njih pa piše 339 62A. ALi mogoče kdo pozna to centralo in je toliko prijazen, da mi pove katera dva SMD elementa sta takoj iz konektorja v vezje centrale?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2007 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Bom pa drugače vprašal.
Kaj je ponavadi pri analognih telefonskih linijan na vhodu za varovanje, ko pride do prenapetosti, da preide element za stalno v kratek stik ?
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Jul 18, 2007 1:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Varistorji so komponente, ki so običajno na vhodu v telefon. Ko varistor dobi dovolj shockov, ali enega velikega, gre običajno v kratek stik, ali pa ga raznese. Za telefonijo se uporabljajo, če se ne motim, 130 voltni. Pri zvonjenju je napetost nekaj čez 100 voltov, zato je napetost varistorja višja od napetosti linije.
Varistor v kratkem stiku še ne pomeni, da je vezje z stikom zaščitil. Še vedno so lahko poškodovane druge komponente. Elektroshock je lahko šel mimo varistorja. Varistor potrebuje nekaj časa, da začne prevajati.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2007 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Hi
JUR, saj sem napisal, da centrala dela, ko sem odstranil zaštitne elemnete na vhodu.
Mene samo zanima, kje dobim te smd elemente, na njih pa piše 339 62A.
Sedaj centrala ni varovana in je potencialna žrtev ob nasljedni nevihti, tega pa nočem. Lahko nadomestim z klasičnimi varistorji, amapk ne vem če bo to OK, ker imam občutek, da je tam nekaj boljšega kot klasičen varistor. Vse zaštite pred telefonom mi je skurlo, V ISDN centrali pa samo te zaštitne elemente vrglo v kratek stik.
LP Pavel |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jul 19, 2007 12:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Centrala sedaj res deluje, vendar to še ne pomeni, da ni poškodovana. Določene komponente se lahko po elektrošoku počasi smodijo in pregrevajo in potem enkrat kasneje mrknejo.
Nekih drugih bolj posebnih odvodnikov od varistorjev v glavnem ni (v bistu so, vendar niso proti močnim razelektritvam, kot je strela). V telefoniji se uporabljajo
še plinski odvodniki, ampak ti niso SMD, ker morajo imeti fizično dovolj veliko iskrišče.
Lahko daš ne SMD (klasične) varistorje, ki jih montiraš na dovodne žice od centrale. Če boš dal večji varistor, bo absorbiral večjo energijo in bo stopnja zaščite boljša. Tvoje varistorje je verjetno skurilo, ker so majhni in zdržijo premalo Ws watt sekund, energije).
Varistor gre v kratek stik zato, ker se segreje. Za nizko napetost neprevodni stiki med kristali varistorskega materiala se stalijo in zadeva postane prevodnik. Če je energije več, kot je potrebna za taljenje, se cel varistor ali njegov del upari/eksplodira.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sre Avg 15, 2007 11:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
tiger je napisal/a: |
Mene samo zanima, kje dobim te smd elemente, na njih pa piše 339 62A.
Lahko nadomestim z klasičnimi varistorji, amapk ne vem če bo to OK, ker imam občutek, da je tam nekaj boljšega kot klasičen varistor. Vse zaštite pred telefonom mi je skurlo, V ISDN centrali pa samo te zaštitne elemente vrglo v kratek stik. |
Tukaj je par podobnih izdelkov: SMD zadevica .
Tukaj pa je teorija: če ni na voljo smd elementa .
Na eni boljši povezavi (sedaj je ne najdem več) sem pred časom prebral še boljšo razlago. Tiristor je mnogo hitrejši od varistorja, in ko začne prevajati, vhodno napetost takorekoč ozemlji - dokler ne skuri vhodne varovalke. Varistor "ozemlji" samo višek napetosti nad nazivno vrednostjo, kar ni vedno dovolj.
Drugače pa je precej izvedb, ki združujejo tiristor, PTC,... Igor zaščite .
LP, _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

|
Objavljeno: Čet Avg 16, 2007 11:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi Igo
In kdo v SLO dobavlja te thyristorje??
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni