|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:08 pm Naslov sporočila: Nov TV kupiti, toda kaj? |
|
|
20 let stari odsluženi TV je crknil, nesel sem ga na servis, ga bodo zrihtali, a žena pravi, da smo zreli za nov nakup.
Ponudba je taka, da se zgroziš. V stari Jugi je bilo preprosto: kupil si tisto, kar so prodajali, saj veliko izbire ni bilo. Sedaj pa LCD, Plazma, digitalna televizij in kaj še vse.
Gledam v prodajalnah slike, res velike in svetle slike, toda zakaj mojim oče bolj prija slika iz katodne cevi? Prodajalec mi razlaga, zato, ker pri nas še ni digitalnega signala.
Signal dobivam od SiOL-a, in se bil s starim tv relativno zadovoljen, toda, kaj ne daje SiOL signal po digitalnem kablu?
Kaj kupujete vi in kako zagovarjate vaš nakup? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem nej bi do leta 2012 vsi imeli digitalne televizorje. (Ko smo že ravno pri tem...; prejšnji teden je prišla digitalna kabelska; prenos preko satelita).
Hja izbira je res ogromna. Pri zadnjem obisku big banga so jih imeli čez 10; a plazma tudi meni nekako ne ustreza. Mogoče bi bil primeren kakšen Philips ali Samsung... Izberi model, pa bomo presodili . _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kupil sem TV na katodno cev (starega je dokončala strela, po večih poizkusih).
CRT TVji imajo še vedno dimenzijo 4:3, kar je večina programov še vedno taka. 4:3 imajo samo redki, predvsem majhni LCD TVji, večji pa ne. Ni bolj groznega kot je opazovanje popačenih (raztegnjenih) frisov na 16:9 formatu. CRT je tudi opazno cenejši.
Analogna TV je boljša: Lahko priključiš več TVjev na samo en kabel. Brez vsakih stroškov. Razlika v kvaliteti je pa praktično zanemarljiva.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Pon Jul 23, 2007 2:22 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sicer ne prisageam na nobeno firmo, dejstvo pa je, da se ne splača kupiti plazme. LCD-ji so veliko bolj trpežni, novi SiOL-ov komunikator pa ima HDMI izhod. Potem moraš le še pogledati če ga ima tvoja (še ne kupljena) nova televizija.
Konec leta nekaj omenjajo lasersko TV, samo konec leta je še daleč.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
..kar je večina programov še vedno taka. |
Kaj je danes še 4:3 razen dnevnika. In če nočeš gledati raztegnejih obrazov si pravilno nastavi svoj TV. Če je TV pravilno nastavljen ne opaziš raztegnjenih obrazov. Moj LG ima v ta namen čez 10 različnih nastavitev.... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.20
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moje mnenje je, da TV počasi postaja del zgodovine. Tudi TV SLO počasi svojo produkcijo objavlja na netu, od koder jo lahko snameš in gledaš takrat, ko tebi tako paše.
Sam praktično 80% tistega kar gledam najprej posnamem in nato gledam z zamikom takrat, ko imam čas. Poleg tega pa, škoda časa pred TV-jem zato, da te tam posiljujejo z reklamami. Preko snemanja lahko te reklame enostavno odstranim.
Kar se pa novega TV-ja tiče, mora imeti mpeg4 dekoder, sicer bo šel čez par let v smeti ali pa bo potrebno ta dekoder dokupiti kot zunanjo enoto:
http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=forum&op=viewtopic&post_id=906012&topic_id=23407&forum=71 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
vilko Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26 Prispevkov: 3362 Aktiv.: 14.19 Kraj: Dragomer
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:52 pm Naslov sporočila: Hvala |
|
|
Hvala za odgovore,
a se mi zdi da sem priše iz dežja pod kap: hvala proteusu za link, od tam se prišel še bolj zbegan. Se mi zdi, da bo s televizorji tako kot je že s PC-i, stalno boš moral kupovati nove... novi standardi, nove tehnologije.
Toda, če je že tako, potem velja kupiti poceni, kaj ne, saj se bo poceni tv enako postaral kot drag, se pravi katodna cev enako kot lcd z digitalnim standardom, ki bo kmalu zastarel, ker si bodo izmislili novega.
Ja, morda sem res star in fosilen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 2:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zaradi reklam je dobro imeti vsaj dva TVja. Z tem, da ima eden PIP čez pol zaslona. Ko ima en program reklame, gledaš drugi program/televizor. Ni potrebno snemanje in podobno.
TV še ni zgodovina. Če hočeš gledati filme doma in na pošten način (brez črnega downloada), skoraj ni izbire.
Ko sem začel loviti nov TV je bil seveda kaos: Izbira je skoraj nemogoča, tolko robe je na razpolago. Najbolje je, da si postaviš in zapišeš neke želje, in greš naokoli na oglede v velike centre. Več različnih in po večkrat.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Ales007 Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18 Prispevkov: 118 Aktiv.: 0.54 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 6:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Razmišljaj o kakšnem LCD TV-ju. Za kakšnih 1000Eur, od Samsunga, Philipsa pa mogoče še Panasonika. Novega Tv-ja pa še ne boš hitro videl. Na začetku bo pa tako drag, da si ga par let ne boš moral privoščit, razen, če si nadpovprečno plačan. Do takrat pa te bo LCDTV služil.
Za filme pa ga ni čez dober projektor.
ps: Za reklame pa so že bli neki predlogi, da med njimi ne boš moral preklapljati med programi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.02 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 7:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno so tvji z normalno 4:3 sliko v našem prostoru še vedno zakon. Če seveda gledaš TV program. Za gledat DVD-je pride prav 16:9, drugače pa v glavnem dela le zgago. Tudi če je film prikazan preko etra 16:9, kar vidiš na TV-ju kot dva črna pasova zgoraj in spodaj, ponavadi razteg slike ne pomaga, ker potem ne vidiš podnapisov.
Wide screen (16:9) je kot takšen prisoten na trgu že kar nekaj let. TV programa praktično ni. Mislim, da DSF in včasih ORF nekaj predvaja, pa seveda DVD-ji.
Prihaja HDTV in Digital TV, vendar je vprašanje kdaj bo to stopilo v veljavo na bolj obsežnem nivoju.
SiolTV/ T2 in podobne ne mešat z digitalno, ker je slika digitalna le do tiste škatlice pred televizorjem. Potem gre pa naprej lepo analogno. Drugače jo na TV-ju niti nebi mogel gledati. Če in ko bo nekoč digitalna in HD televizija bodo morali sigurno ali prodajati ali razdeljevati vmesnike za običajne TV-je. Ker bo drugače raja znorela.
V glavnem bi rekel, da nam danes prodajajo stvari ki jih ne potrebujemo se pa fino slišijo iz ust prodajalca.
Če bi danes kupoval TV bi se zelo težko odločil za eno stvar. Klasični TV-ji so po trgovinah praktično izumrli. Vsaj neke "kvalitetne" znamke.
Plazma pokuri za moj okus preveč elektrike. Kakšna večja tudi preko 900W
LCDjev z 4:3 sliko pa tudi ne vem če sem videl. Bi pa verjetno gledal v to smer.
No to je le moje mnenje.
Še malo _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s57bic Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18 Prispevkov: 637 Aktiv.: 2.69 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 7:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa, če kupiš kar klasičen CRT televizor. Je še najcenejši.
Po letu 2012 bo res distribucija samo digitalna. Dokupil boš dekoder in gledal še naprej s klasičnim.
Če boš takrat zadovoljen s tem kar imaš bo v redu, če ne, boš pa kupil tisto kar bo takrat aktualno.
lp, Jože. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.03 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 8:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ob vsem prečitanem sem se nehote zamislil, kaj bi jaz naredil, če mi crkne televizor.
Glede na to, da sem šele po 2 letih in pol pogruntal, da mi satelitska ne dela več bo verjetno vsem jasno koliko gledamo pri nas TV.
No čisto brez pa seveda ne gre. In če bi škatlo moral zavrečt, potem bi kupil prvo stvar, ki ima 50+ cm diagonalo in to rabljeno za cca 25 €.
Mogoče sem vas z tem postom razočaral, a časa v življenu nimam neomejeno in porabil bi ga rad za bistveno bolj zanimive stvari kot je TV. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Jul 23, 2007 10:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Jaz sicer ne prisageam na nobeno firmo, dejstvo pa je, da se ne splača kupiti plazme. LCD-ji so veliko bolj trpežni ... |
Za plazmo bom sicer še videl koliko je vzdržljiva, ker jo imam šele pol leta. Za LCDje pa se ne bi strinjal o njihovi vzdržljivosti, ker imam doma po sedmih letih uporabe LCDjev že tretji monitor. Prvi je vzdržal dve leti, drugi skoraj 3 leta, sedanji pa po dveh letih že tudi nekaj škripa ...
Še sreča, da sem pri prvem doplačal nekaj €€ za triletno garancijo ... izgleda, da jo bom uveljavljal več kot 10 let, ker vedno na servisu dobim kar nov monitor kateremu teče garancija spet od nule ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
borber Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40 Prispevkov: 3111 Aktiv.: 13.13 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2007 12:23 am Naslov sporočila: |
|
|
Velika večina TV kanalov (kabelska) dela v formatu 4:3 in 16:9 sprejemniki niso dobro izkoriščeni (problem proporc slike in neizkoriščen zaslon). 16:9 zaslon pride do veljave v glavnem pri predvajanju DVD materijala.
Zato v tem času, če gledate samo TV bi kupil 4:3 CRT in če večinoma DVD pa 16:9 LCD. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Jul 24, 2007 1:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Že kar nekaj odprtih SAT kanalov je v širokem formatu. Je pa zanimivo, da formulo 1 lahko od letos na POP TV gledamo v širokem 16:9 formatu, na nemškem RTLu pa še ozko in obrezano klasiko 4:3 ... vsaj nekje nemci zaostajajo za nami ...
Ne glede na format oddajanja pa novi TV 16:9 televizorji za boljšo izkoriščenost vidne površine omogočajo nastavitev formata po želji, avtomatsko ali pa zoom. Pri nekaterih npr. filmih je razširjeni format kljub osnovi 4:3 kar sprejemljiv, pri drugih pa kakšna manekenka izgleda prav nesramno razlezena ...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 496 dni