|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
poule Član

Pridružen-a: Čet 11 Jan 2007 19:53 Prispevkov: 813 Aktiv.: 3.62 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:29 am Naslov sporočila: |
|
|
da ti ne kuri elektrike po nepotrebnem, potrebuješ dvosmerno krmiljen ventil, tak ki nima vzmeti, ampak se preklop izvaja preko vklaplanj ene ali druge vklopne tuljeve (ena za zapiranje, ena za odpiranje-2 ločena signala). Preblem tega ventila je, da za zapiranje prav tako rabiš signal, torej če zmanjka elektrike, ko je odprt, imaš poplavo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 11:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi glede problema zapiranja, ko ni elektrike sem že razmišljal. Za zapiranje v času ko ni elektrike bi uporabil baterijo ali kondenzator, in bi se ventil zaprl takoj ko zmanka elektrike. Bi bilo to izvedljivo s kondenzatorjem? _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.18 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
ne , ker tak venttil se zapira kar nekaj časa. Mislim da več kot 10s |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 1:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kondenzator ni uporaben, tudi če vzameš velikega. Baterija bo do takrat, ko boš napravo potreboval, že prazna. Najbolje je uporabiti akumulatorje, ki se dopolnjujejo (trickle charging) takrat, ko je elektrika prisotna.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 2:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ko sem pred leti rabil takšen ventil, ki deluje tudi takrat, ko je izpad elektrike (12VDC rezervno napajanje iz akumulatorja) sem ga sestavil iz teh delov:
2x 10/45 zob
širina: 6 mm
12 VDC
2x 5A in zraven še dve 5A diodi.
Krmilim ga tako, da ima na dovodu stalno napetost 12v in mu samo menjam polariteto. Takrat se v 2- 3 sekundah postavi v drug položaj in preko končnih stikal sam izključi ter ustavi v pravi končni poziciji.
Veliki zobnik na ventilu pa sem pritrdil tako, da ga je enostavno sneti in ventil ročno obračati v slučaju kakršne koli okvare.
Če zadeva ne bi bila pod stropom in še v škatli bi jo poslikal ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

Pridružen-a: Ned 17 Sep 2006 8:09 Prispevkov: 210 Aktiv.: 0.92 Kraj: Zagorica -> Dobrepolje -> Grosuplje -> Slovenija
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 3:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hudo, nekaj takega sem mel tudi jaz v mislih, vendar sem si mislil da to nebi delovalo, pa morda le bi. S čim si pa vse to sestavil? _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 21.00 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 3:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brozzy je napisal/a: |
S čim si pa vse to sestavil? |
Z vijaki ... kaj naj ti drugega odgovorim, če sem že prej pripel slike vseh potrebnih delov.
Pa še to: ker je že več kot 10 let odkar sem to sestavil sem nekaj napisal malce drugače kot je ...
Velikega zobnika z zobčki sploh nisem dajal, ampak sem namesto njega izrezal krog iz 8mm pertinaksa in nanj verižico kar fiksno pritrdil na nasprotni strani kot je motorček z reduktorjem. To zadostuje, ker se ta "zobnik" obrača le za 1/4 obrata. Iz njega pa štrli še kovinska ročka, ki v eno ali drugo smer pritisne na končni stikali ... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tonko Član

Pridružen-a: Sob 25 Jun 2005 13:45 Prispevkov: 541 Aktiv.: 2.28 Kraj: Črnomelj
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Brozzy Član

|
Objavljeno: Čet Jul 26, 2007 10:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
@tonko, tole iščem ja. _________________ ________________________________
ambri... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni