www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Microchip C 18 in LCD
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
saso
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Mar 2004 10:16
Aktiv.: 2.15
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 1:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

LST datoteko.

P

Prvi.doc
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Prvi.doc
 Velikost datoteke:  272.91 KB
 Downloadano:  15 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.03
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 1:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se ne motim bi moral C prevajalnik na koncu narediti HEX datoteko, ki se jo nato prenese v mikrokontroler.

To HEX datoteko lahko v MpLab-u prevedeš v ASM datoteko.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Highlag, .hex-a ne bo sel nihce pregledovati in preverjati ali se koda, napisana v C-ju sploh pravilno prevede, ce je na voljo (precej bolj berljiv) assembly listing,
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 2:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj tole je isto. Še boljše je, ker vidiš zraven C stavke...

V tejle kodi zgleda vse čisto v redu. Čudno...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
saso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Ali res ni nihče v C-ju priklapljav LCD-ja na pine, ki jih je sam določil.

Če je kdo nej napiše prosem kako se to naredi, ker men že zmankuje idej.

Sem se v dobri veri vrgu na C, češ da je lažje kot v asemblerj. Pa pred leti ko sem se lotil assemblerja nisem imel toliko težav.

LP
Nazaj na vrh
NeoTO
Član
Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19
Aktiv.: 11.62
Kraj: Trzic

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš svojo vezavo LCD-ja, zakaj potem ne napišeš svojih procedur za krmiljenje? Saj ni tak problem.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
saso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 22, 2006 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

lp

NeoTO prav o tem sem že razmišljal in hotel tudi to naredit, pa sem poskusu še eno stvar pa je zadeva stekla.

Nevem kaka "glupa" fora je to, da sem mogel v projekt vključit še vse ostale funkcije, ki jih uporablja ta XLCD, kot so Busy XLCD, OpenXLCD, putcXLCD..., še kar nekaj jih je.

Upam, pa da je sedaj ta problem rešen in se vsem zahvaljujem za pomoč.

Upam, da pri drugih funkcijah ne bio takih problemov, kot pri tej, zdaj ko vem kaj vse je potrebno vključit v projekt.

Hvala še enkrat.

LP
Nazaj na vrh
LoLek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 1.45

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2006 12:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

OpenXLCD pa ja moraš poklicati, če sploh hočeš incializirati LCD. Ali ne?

Sicer je pa zelo enostavno napisati svoje procedure za LCD. Samo poiskati moraš datasheet od krmilnika na LCD-ju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
saso
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 23, 2006 12:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Jasno, da ga moraš poklicat če želiš inicializirat displej, ni pa ga potrebno vklučit v projekt, če uporabljaš originalno razporeditev pinov za lcd (kot je v originalu definirano v MCC18-).
Če pa želiš definirat svoje pine za lcd pa je potrebno vse funkcije v zvezi z lcd-jem vključit v projekt, da jih potem prevajalnik ponovno prevede.

Tega prej nisem vedel.

LP
Nazaj na vrh
kekec
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 12:17
Aktiv.: 0.17
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 9:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP

Pred parimi dnevi sem se malo spravil zraven prvič malo programirati PIC-e, ker sem porabil vse avr-je, pic-e pa sem že nekaj časa nazaj dobil kot sample.

Pri priklapljanju LCD-ja pa sem naletel na podobno težavo kot Saso, ki sem jo odpravil tako kot je napisal v svojem predzadnjem postu, torej v projekt sem vključil vse knjižnice za lcd. Težava pa nastopi, ko poizkusim projekt build-at javi:

C:\Elektronika\PIC uC\Programi\PIC_LCD\putrsxlcd.c:17:Error [1109] type mismatch in redeclaration of 'putrsXLCD'

Nekaj se mi sicer svita kaj je narobe, samo ne znam pa tega odpraviti.

In še vsebina putrsxlcd knjižnice:

Koda:
#include <p18cxxx.h>
#include <xlcd.h>

void putrsXLCD(const rom char *buffer)
{
        while(*buffer)                  // Write data to LCD up to null
        {
                while(BusyXLCD());      // Wait while LCD is busy
                WriteDataXLCD(*buffer); // Write character to LCD
                buffer++;               // Increment buffer
        }
        return;
}

Ja in še del mojega programa, ki je direktno iz MCC18 libraries:
while(1)
{
char mybuff [20];
putrsXLCD("Hello World");
putsXLCD( mybuff );
Delay1KTCYx(50);
}

Če torej kdo ve kje sem ga polomil bi bil zelo hvaležen da napiše kako in kaj Smile

lp, ožbi

Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 28, 2007 10:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ena napaka, ki nima veze s tem sporocilom, jo je pa vseeno potrebno odpraviti, je, da niz znakov ni terminiran z \0.

A je koda pravilno skopirana ? Sprasujem zaradi tega, ker nima 17 vrstic.

kekec
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Dec 2003 12:17
Aktiv.: 0.17
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 12:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kodo sem prilepil brez komentarja knjižnice, v bistvu mi ni jasno kaj točno pomeni type mismatch in redeclaration of 'putrsXLCD'.
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 9:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kur*ev reconnect na 24 ur ... napisal sem tri odstavke odgovora, ki je zaradi tega sel po gobe Evil or Very Mad

V glavnem, ce je program prepisan tocno tako, kot je napisan, potem se ne bo nikoli prevedel, saj niso vkljuceni headerji z deklaracijami funkcij putrsXLCD(), putsXLCD() in Delay1KTCYx(), pa tudi ce bi se, ne bi deloval pravilno (ze prej omenjen bug).

bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jul 29, 2007 12:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saso kje definiraš port za LCD. Sicer uporabljam CCS, ki ima tudi knjižnice in če želim zamenjat port moram pred #include napisat še
#define DATA_PORT PORTC
#define TRIS_DATA_PORT TRISC

in potem zadeve delujejo OK. Načeloma lahko to popraviš tudi v header datoteki. Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni