www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Električno krmiljenje rolet
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mars13
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14
Aktiv.: 0.14
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 18, 2007 12:49 pm    Naslov sporočila:  Električno krmiljenje rolet Odgovori s citatom

Zdravo. Vidim da se s na forumu "stre"še tako trd oreh. Sam imam sledeči problem. V jedilnici imam 5 oken (5 rolet) katerih pogoni so EM vsak zase tipka gor-dol. Moja želja pa je, da bi z eno tipko krmilil tudi vse gor, z drugo pa dol. V klasični relejski tehniki sem do sedaj videl samo možnost pogona štirih rolet, pa še tu pravite da nastopijo lahko problemi (leplenje kontaktov itd.....)Ker sem strogi "jako tokaš" mi je svet elektronike precej nepoznan, vidim pa da se s pomočjo triakov zadeva da solidno rešit. Zato bi prosil če mi lahko kdo pripne vezje ki bo ustrezalo mojim potrebam (krmiljenje petih rolet istočasno gor-oziroma istočasno -dol. Krmiljenje vsake posebej ostane nespremenjeno. Če mi kdo izdela vezje , ki bo ustrezalo mojim potrebam, pa tudi ne bom imel nič proti(se razume za ustrezno plačilo).Motorski pogoni so 220V~, katere se krmili direktno s tipko. Tako da bi moralo biti krmilno vezje tudi narejeno za priključitev na 220V~.Mora pa se celotna zadeva spraviti v doz 100x80 globina 40mm.
Hvala za pomoč in lep pozdrav.

Nazadnje urejal/a mars13 Sob Avg 18, 2007 9:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 18, 2007 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do pikanja kontaktov pri tako majhnih porabnikih ne bo kmalu prišlo. Vzemi 4 PR releje (2 zapiranje, 2 odpiranje) ali kaj podobnega, kar ti bo omogočalo hkratni vklop 5. ločenih delovnih NO kontaktov ... pa je problem rešen.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mars13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 18, 2007 9:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, tudi na to sem že pomislil, samo se mi zdi da bo kar dren vse skupaj v dozo spravit skupaj z podnožji. Vseeno hvala za nasvet.
Nazaj na vrh
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Sob Avg 18, 2007 10:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri nas imamo na skupno tipko samo zapiranje, s tem da gre iz skupnega voda na vsako okno komanda čez diodo. Tako bi lahko naredil tudi odpiranje. Edini minus je v tem, da ko zapiraš eno okno se ostala zapirajo z približno 1/5 hitrosti, kar pa tudi ni tak problem.
Nazaj na vrh
mars13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 12:13 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hecno?Ali imate potem za pogon rolet enosmerno napetost ? Ker če so pogoni ~ potem mi tole z diodami ni povsem jasno.Ker takrat ko se ostale premikajo z 1/5hitrosti imajo na motorjih polvalno usmerjeno napetost, kar pa ne vem če je prav zdravo za motorje. Pa tudi tisto da se ostale premikajo ko želiš krmiliti samo eno mi ni všeč. Vseeno hvala. Hecna varianta ni kaj
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zakaj hecno? Lahko imajo sistem, ki se krmili z npr. 24VDC in ima vsaka enota-okno svoje releje. Cool

@mars, če so ti PR releji preveliki pa uporabi malo manjše. Ta iz slike je skoraj pol manjši in ima skoraj enake karakteristike kot stari PR.

Če pa želiš elektronsko izvedbo uporabi takšne solid-state releje. 10 kosov jih spraviš v volumen dveh PRjev.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 1:33 pm    Naslov sporočila:  Jaz sem zaradi samega veselja malo zakompliciral Odgovori s citatom

Jaz sem zaradi samega veselja malo zakompliciral. Ampak dela. Na ženino zadovoljstvo. Zaradi poškodovanega palca ne more stisnisti traku rolete in ročno upravljati rolete, pa smo montirali 4 električne.

Ker sta po dve in dve skupaj, sem naredil dva mikroprocesorska avtomata, kje vsak upravlja dve roleti a se med seboj sporazumevata preko rs485. Vsak od avtomatov ima predvideno tipko, a sem montiral tipko samo na enega, ker je nam tako odgovarjajo. Tipka pomeni ukaz vse rolete v eno smer, drugi pritisk na tipko pomeni stop, in tretji pritisk na tipko vse rolete v drugo smer. Rolete se sicer ustavijo s pomočjo vgrajenih končnih stikal.

Lahko pa krmilim tudi po dve in dve roleti ločeno. Če je pritisk na tipko dolg sekundo, tedaj avtomat ne pošlje RS485 telegrama drugemu avtomatu, in reagira na pritisk na tipko samo ta avtomat, kjer sem tipko prisnil.

Res je zakomplicirano, ampak sem vesel, da deluje v obče zadovoljstvo. Upam, da ne bo sedaj crknilo, ko sem se pohvalil, kar bi po Murphyju moralo, kaj ne?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kose19
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37
Aktiv.: 5.18
Kraj: okolica Kobarida

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 4:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mars13 je napisal/a:
Hecno?Ali imate potem za pogon rolet enosmerno napetost ? Ker če so pogoni ~ potem mi tole z diodami ni povsem jasno.Ker takrat ko se ostale premikajo z 1/5hitrosti imajo na motorjih polvalno usmerjeno napetost, kar pa ne vem če je prav zdravo za motorje. Pa tudi tisto da se ostale premikajo ko želiš krmiliti samo eno mi ni všeč. Vseeno hvala. Hecna varianta ni kaj

Tudi jaz sem Shocked ko sem videl diode. Je pa to montirala firma ki se ukvarja z okni. Jaz bi se malo bolj potrudil.
Nazaj na vrh
vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 6:17 pm    Naslov sporočila:  220VAC Odgovori s citatom

Motorji so seveda 220VAC, tri kontakti, eden faza smer gor, drugi faza smer dol in tretji nula.
Nazaj na vrh
mars13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 9:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja Vilko verjamem da tvoja MP avtomata delujeta da je veselje, toda to je za mene kar malo preveč. Bom zadevo poizkusil rešiti z mini PR releji kot predlaga Iztok. Vsem hvala za predlogane rešitve. Iztoka bi še prosil,če mi pove kje najlažje dobim mini releje?LP
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 10:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rele na prejšnji sliki je iz serije 55.33 proizvajalca finder. Včasih so jih držali v Elektronabavi in ICju, kako je trenutno pa ne vem. Dobiš jih tudi pri Conradu pod kat. št. 502896 (napajanje 24VDC, kontakti 3x preklopni 10A, 250VAC).

Če imaš stisko s prostorom lahko žice na njih kar prilotaš. Drugače pa se dobijo tudi podnožja za na DIN letev.

Nazaj na vrh
mars13
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 8:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala bom šel takoj danes v akcijo. LP
Nazaj na vrh
Vajdo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Sep 2004 23:06
Aktiv.: 4.59
Kraj: Ribnica

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ta od Finderja je za na letev. Imaš pa tudi od Schracka pod oznako pt570024. Sedež je v i.c. Črnuče
Levi na sliki.

Kralj
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Apr 2003 20:18
Aktiv.: 0.83
Kraj: koroška

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 20, 2007 7:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz bi iz lastnih izkušenj odsvetoval uporabo relejev, ker se mi je dogajalo, da so se na relejih zlepili kontakti. Kontakti so bili 10A. Nato sem naredil novo tiskano vezje z uporabo TRIAC-ov. Od tedaj naprej ni bilo težav.

LP
Marko

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 21, 2007 6:41 am    Naslov sporočila:  Poči pa fajn! Odgovori s citatom

Citiram:
Ja Vilko verjamem da tvoja MP avtomata delujeta da je veselje, toda to je za mene kar malo preveč. Bom zadevo poizkusil rešiti z mini PR releji kot predlaga Iztok. Vsem hvala za predlogane rešitve. Iztoka bi še prosil,če mi pove kje najlažje dobim mini releje?LP

Ja, saj vem. To je skoraj tako, kot bi streljal s topom na muho. Ampak poči pa fajn. Very Happy

Imam kasneje namen povezati z hišno avtomatiko, pa go MP prav prišel.
Pozdrav
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 499 dni