www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

kateri motor je to
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kavelj22
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Jan 2007 23:56
Aktiv.: 2.08
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 2:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala lepa za odgovore!

Je potrebno pri vklapljanju/izklapljanju releja z mikrokontrolerjem na kaj posebej paziti. Kot npr. "debounce"???

Hvala se enkrat!

lp

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 2:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem videl iztok. Vic mojega pisanja je slika iz priročnika od Kavlja.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 2:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok, sem videl. Vic mojega pisanja je slika iz priročnika (originalna vezalna shema), ki si ga je Kavelj pripel danes. Pregovor: slika pove več kot tisoč besed. Tisoč je pretiravanje. 50 besed bi v pregovoru bilo dovolj. Smile

Kavelj: Debounce je problem pri tipkah. Zaradi poskakovanja kontakta, zgleda, kot da je nekdo na hitro večkrat pritisnil tipko. Z mikrokontrolerjem rele samo vklopiš ali izklopiš. Nič drugega. Mora pa imeti diodo čez navitje.

Jur
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 2:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izvedel sem pa vse, z sliko ali brez. Cool Prvotno vprasanje je bilo kaksen rele uporabiti in ne kako ga priklopiti! Very Happy

Hvala se enkrat!!!

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 24, 2007 3:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

kavelj22 je napisal/a:
Je potrebno pri vklapljanju/izklapljanju releja z mikrokontrolerjem na kaj posebej paziti. Kot npr. "debounce"???

V izogib motnjam pri vklopih z relejem se uporabljajo RC členi na priključnih vodnikih motorja, da zaradi povratne špice - indukcije ne pride do motenj na procesor ...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti tranzistorji in releji to je vse skupaj meni Brick wall !
V glavnem rad bi vklapljal 24V rele z bremenom na 220V z mikrokontrolerjem.
Tule sem nekaj izrisal "na hitro" pa me zanima ce bi to delovalo, oziroma ce me lahko popravite.
Zanima me tudi, ce je potreben optocoupler v tem primeru.

lp,hvala

neimenovana.JPG
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  neimenovana.JPG
 Velikost datoteke:  46.73 KB
 Downloadano:  27 krat

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 33.06
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shocked
Rolling Eyes
Wink

Albert Einstein

Nazadnje urejal/a Branez Ned Avg 19, 2007 10:18 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
kavelj22
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 19, 2007 9:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Se opravicujem za zgreseno sliko!

To bi moral pripeti!

Se malo olepsano! Mogoce malo hitreje kaksna pripomba!

Se vedno velja , da bi vklapljal motor 220V z kontrolerjem preko releja!

lp, hvala

motor.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.17 KB
 Pogledana:  4 krat

motor.JPG

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Mehanika in strojništvo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni