|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 4:55 pm Naslov sporočila: Kupujem igračko - HP-50G ali TI-89ti |
|
|
Kupil bi grafični kalkulator za ... hm.
Trenutno izbiram med HP-50G in TI-89ti, lahko pa tudi kater drug...
Ima kdo izkušnje katerega se splača vzeti?
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DMan Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03 Prispevkov: 123 Aktiv.: 0.52 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 5:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem lastnik TI-89 ins e lahko samo pohvalim, super zadeva vredna nakupa in mi je bila v veliko pomoč na faksu MOžnost programiranja v Basic-u, obvlada simbolično računanje, matrike, povezljivost s PC in obilo že spisanih funkcij in programov.
Vendar ne dvomim, da je tudi HP-50G dobra zadeva, a vsak hvali svoje! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 6:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še en ponosni lastnik TI-89Ti. Precej sposoben grafičen del (izris direktno definiranih funkcij, parametričnih funkcij, grafično reševanje diferencialnih enačb...), veliko funkcij za delo z matrikami (precej podobne tistim v matlabu), zmožnost simbolnega računanja, kot je omenil predhodnik, ter možnost dela s tabelami, ki ti pridejo prav pri obdelavi večjega števila podatkov pri kakšnih meritvah.
Pa tudi precej dobro podporo ima za dodatne programe - dobi se zastonj C prevajalnik ter gora zelo uporabnih programov in skript.
Splača se it ponj v tujino, ker so precej cenejši (pozanimaj se prej, mogoče se je kaj spremenilo). _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
twom Član

Pridružen-a: Ned 26 Okt 2003 0:37 Prispevkov: 986 Aktiv.: 4.16 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Avg 08, 2007 11:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot znamka se mi dopade Hp, ampak sta bila prejšnja modela HP-49G in HP-49G+ narejena kot "cenena kitajska roba" (wikipedia.com).
Občutek ima da je TI precej bolj zmmogljiv.
Kaj pa RPN. A je kakšen smisel se uvajati v ta način pisanja enačb?
Ali ima TI tudi RPN?
Lp,
Peter |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.01 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 12:44 am Naslov sporočila: |
|
|
Če mene vprašaš je RPN zakon. Je pa res, da se ga je potrebno v začetku malo privadit.
Imam hp48gx in ne menjam za nič na svetu. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 1:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljam HP 49G+ in ga ne menjam za nič na svetu. Ko se enakrat privadiš takega "stroja" si zmagal. Glede TI in HP pa ne morem objektivno ocenit. Meni osebno je HP bolj všeč, čeprav TI tudi ni verjetno od muh.
LP Matej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 8:06 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem s svojim HP 48G več kot zadovoljen. Verjetno pa tudi Ti ni nič slabši. Imel sem v rokah nekaj cenejših TI-jev, pa so mi dajali dober občutek. Skratka kupi po moje tistega, ki je cenejši in ti je bolj všeč. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Čet Avg 09, 2007 8:32 am Naslov sporočila: |
|
|
peter_nn je napisal/a: |
Kot znamka se mi dopade Hp, ampak sta bila prejšnja modela HP-49G in HP-49G+ narejena kot "cenena kitajska roba" (wikipedia.com).
Občutek ima da je TI precej bolj zmmogljiv.
Kaj pa RPN. A je kakšen smisel se uvajati v ta način pisanja enačb?
Ali ima TI tudi RPN? |
Lastnik 48GX (ja, 10 let starega modela) tukaj ... gre pac za "the Calculator", nic vec, nic manj. 50G je ocitno njegov naslednik, ceprav malce bolj nacickan.
RPN ? Ko sem se navadil na 48GX (po enem popoldnevu), sem bil za nekatere izpite prisiljen poiskati manjsi nadomestek, zato sem nabavil se 32SII (tudi RPN scientific kalkulator, a precej manj zmogljiv kot 48GX) Ta drugi mi pride danes v bistvu se bolj prav, ker vecinoma rabim racunanje, precej manj pa graficni del ali zbirko enacb itd., in ker je dovolj tanek in lahek v primerjavi z 48G(X). V drugo smer ne gre nikoli vec - ko se enkrat navadis na RPN, z "igrackami iz pralnih praskov" (kamor spadajo tudi drazji kalkulatorji renomiranih proizvajalcev ...) z algebraicnim vnosom ne bos vec hotel delat
RPN je precej bolj intuitiven takoj, ko pride do obseznejsih izracunov. Vsak del (npr. oklepaj, potenco, ulomek, itd.) obdelas po svoje, potem pa vmesne rezultate poracunas med seboj s stacka, enako kot ce bi izracunaval isto stvar na papirju "na roke". Pri algebraicnem vnosu je problem v tem, da poracunas en del, potem se pa pojavijo kaksna dovolj obsezna creva z oklepaji, ki jih zaradi prioritete operatorjev oz. zmede, ki jo oklepaji povzrocijo, ne mores vnesti, zato moras komplicirati s spominom, pa si ze prakticno pri RPN. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mito Neznanec

Pridružen-a: Ned 27 Nov 2005 19:10 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2007 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi vzel HP-50G. Trenutno imam v lasti hp 40G, to je nekako postarana in shujšana verizja 50G. Kar koli boš vzel ne boš falil. Aja, pri 50G se ti ni treba bati RPN načina, saj ima nožnost tako algebričnega(navadnega), kot RPN vnosa podatkov.
Zadnje 14 dni se igram s kalkulatorjem Casio fx-991ES. Res, da to ni mašina, ki bi se po sposobnostih lahko primerjala s prej omenjenimi, vendar ima v segmentu znanstvenih kalkulatorjev zanimivo prednost.
Še prej naj povem, da sem tudi sam uporabljal polek "težke konjenice" malo "manj sposoben" kalkulator za hitro in bolj enostavno računaje. Tako kot Sokrat post višje, sem imel v lasti HP 32SII. Sedaj ga je zamenjal omenjeni Casio. Ta Casio ima namreč sposobnost, da v njega napišeš želen račun tako, kot je napisan na listu papirja. Vključno z odvodi in integrali, da ulomkov in korenov na n-to potenco ne omenjam. Potem enostavno pritisneš = počakaš trenutek in stvar je izračunana. Brez vmesnih spominov, pisanja delnih rezultatov.......
Kot izgleda s teh japončkov še nekaj bo  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član

Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2007 10:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
A HP drugače nima simbolnega računanja (odvodi, nedoločeni integrali,...) ? Ker TI-89 to ima... _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mito Neznanec

Pridružen-a: Ned 27 Nov 2005 19:10 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pon Sep 03, 2007 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi HP ima. Brez skrbi. Casio pa ne računa nedoločenih integralov. Bo moral še kakšn uporček s cin pasto popapat preden bo znal.
Če proda kdo ugodno kakšen hp 49g se priporočam  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Tor Sep 04, 2007 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz imam TI-83+ in sem zelo zadovoljen z njim čeprav nima simbolnega računanja. Zna pa zato z numeriko delat super. Tud programe se da napisat in naložit že narejene. Všeč mi je bila predvsem nizka cena in to da ni preveč vpadljiv na faxu.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Rokic Član

Pridružen-a: Pet 28 Sep 2007 0:22 Prispevkov: 128 Aktiv.: 0.59 Kraj: Okolica Gorice
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2007 12:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Evo, v podobni dilemi sem sam. Gledam TI-89 Titanium in HP 50g, pa se ne morem odločit za katerega.
Zanima me, kako je uporaben ta RPN jezik v primerjavi s Basicom ki ga ima TI? S katerim se da enostavneje delat?
Slišal, oz. bral sem, da se dobi na spletu veliko porgramčkov za razne funkcije,... Kateri proizvajalec ima to bolj razširjeno? HP ali TI?
Vem da ima HP ta "čuden" način računanja v nealgebrajičnem načinu. Ker nisem imel še nikoli opravka s tem, me zanima razlika v uporabnosti v algebrajičnem in ne-algeb? Je enaka?
Kako sploh potem v tem "HP stilu" zapišeš en zakompliciran račun? Na zečetku verjetno bolj težko
Hvala in LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tejko Član

Pridružen-a: Pet 11 Feb 2005 12:57 Prispevkov: 108 Aktiv.: 0.46 Kraj: Pragersko
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2007 9:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede "čundega načina v HP-ju". Jaz uporabljam HP49G+ in lahko izbiraš med navadnim in "čudnim načinom", tako ni panike.
LPMatej _________________ Vseh čarov čar, ELEKTRIČAR!! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pet Sep 28, 2007 9:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Rokic je napisal/a: |
Vem da ima HP ta "čuden" način računanja v nealgebrajičnem načinu. Ker nisem imel še nikoli opravka s tem, me zanima razlika v uporabnosti v algebrajičnem in ne-algeb? Je enaka? |
Ne; RPN je precej bolj uporaben od algebraicnega vnosa.
Citiram: |
Kako sploh potem v tem "HP stilu" zapišeš en zakompliciran račun? Na zečetku verjetno bolj težko |
Ni "HPjev" nacin, je ravno naokoli obrnjen Lukasiewiczev nacin (Lukasiewicz = Poljak, obrnjen = reverse, od tukaj ime notacije).
Vpises ga tako, kakor predvidevajo pravila za vnos (torej najprej operanda, potem operator, za razliko od algebraicnega vnosa, kjer pride operator med operanda in imas zato tezave pri zelo kompleksnih ulomkih/eksponentih, ce kje pozabis na oklepaj). Vse je opisano v navodilih, ki pridejo zraven kalkulatorja, navadis se ga pa v eni uri. Ko si enkrat "noter", ne bos vec zelel zamenjati za "kalkulator iz pralnega praska" (= z algebraicnim vnosom).
Vse, kar moras razumeti, je delovanje stacka (identicno kot pri programiranju). Potem lahko obdelujes poljubno kompleksne izraze, brez da bi te skrbelo kje si spregledal oklepaj, ali bo kalkulator zmogel obdelati toliko oklepajev, itd. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni