www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Elektronika KAKO začeti KAJ potrebujemo ...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
s57bic
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Dec 2003 8:18
Aktiv.: 2.68
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 10, 2004 4:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem mislil tudi to napisat. Samo podhladitev ima enake posledice kot prevelika temperatura. Se pravi opekline. Kos kovine se mi zdi najbolši.

Lp, Jože.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 6:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem začetnik, še posebno kar se tiče praktične izvedbe in me zanima, kje se v Ljubljani dobi po ugodni ceni:
*HCl
*NaOH
*H2O2

Pa še to. Kakšan je razlika med vitroplastom in pertinaksom?

(PS:Saj bi dal vprašanje v rubriko o izdelavi vezij samo se mi je zdelo to bolj začetniško)

LP, Erik
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
matijap
Član
Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24
Aktiv.: 0.97
Kraj: Žirovnica, LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

AstraChemo v BTCju.

HCl - 30% tehnična <500 SIT / l
NaOH - kupiš kar Cevosan (poglej na nalepki zadaj, če vsebuje natrijev hidroksid in ne natrijev hipoklorid, saj obstajata 2 verziji sredstva) ~ 500 SIT / steklenica, ob hobi uporabi je za zelooo dolgo časa Smile
H2O2 - 30% - ~800 SIT / steklenico (1 kg)

Zraven sem napisal koncentracije, ki jih potrebuješ, lahko vzameš tudi manjše, vendar boš moral prilagajati recepte, ki so navadno napisani za navedene vrednosti.
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 20, 2004 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
Tudi jaz sem začetnik, še posebno kar se tiče praktične izvedbe in me zanima, kje se v Ljubljani dobi po ugodni ceni:
*HCl
*NaOH
*H2O2

Mogoče ne bo odveč ponovno opozorilo, da so omenjene kemikalije nevarne. Vsaj v začetku poskusi s FeCl3 (železovim III kloridom), ki je vseeno manj nevaren od omenjenih. Varianta je tudi preparat, ki ga v prahu kupiš naprimer v Conradu (mislim da seno 32... ne spomnim se številke). Kasneje z nekaj izkušnjami pa se lahko še vedno odločiš tudi za zgoraj omenjene kemikalije. Če pa že boš poskušal s kislino, pa to počni vsaj nekje na prostem in uporabi primerna zaščitna sredstva.

Moje mnenje.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 12:17 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Recimo, da bom pazil in poskušal kar s temi kemikalijami. Pa saj sem tudi pri laboratorijskih vajah pri pripravi na maturo iz kemije imel stik z omenjenimi kemikalijami.

Zdaj pa se bo verjetno kdo vprašal, če sem maturo sploh naredu, sam se ne spomnem več, če kakšna od omenjenih kemikalij raztaplja plastiko.

Torej, kakšne posodice uporabljate za razvijanje in jedkanje. Kaj naj kupim namenske posodice za jedkanje, ali kakšno stekleno, ali bi celo mogoče zdržala posodica za shranjevanje živil v skrinji?
Nazaj na vrh
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 12:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

sem gledal cenike vitroplasta pa me nekaj zanima:

*VITROPLAST ENOSTRANSKI 100X160 (CEM) ----->225 SIT

kaj pomeni ta CEM v oklepaju?

*VITROPLAST 150X16O (150X200) ENOSTRANSKO KAŠIRAN ---->490SIT

kaj kaširan pomeni, da ima nanešen bakreno plast na eni strani?
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.87
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 6:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
sem gledal cenike vitroplasta pa me nekaj zanima:
*VITROPLAST ENOSTRANSKI 100X160 (CEM) ----->225 SIT

kaj pomeni ta CEM v oklepaju?

*VITROPLAST 150X16O (150X200) ENOSTRANSKO KAŠIRAN ---->490SIT

kaj kaširan pomeni, da ima nanešen bakreno plast na eni strani?

Ja to pomeni da je baker po eni strani. Drugače pa poznamo pertinaks, ki je izdelan na osnovi papirja in je lomljiv in pa vitroplast ki je izdelan na osnovi steklenih vlaken in je malo bolj odporen. Križanec med pertinaksom in vitroplastom pa se imenuje CEM1, kar je mogoče tudi omenjeno zgoraj v oklepaju.

LP, Peter
Nazaj na vrh
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 21, 2004 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

egomez je napisal/a:
Recimo, da bom pazil in poskušal kar s temi kemikalijami. Pa saj sem tudi pri laboratorijskih vajah pri pripravi na maturo iz kemije imel stik z omenjenimi kemikalijami.

Zdaj pa se bo verjetno kdo vprašal, če sem maturo sploh naredu, sam se ne spomnem več, če kakšna od omenjenih kemikalij raztaplja plastiko.

Torej, kakšne posodice uporabljate za razvijanje in jedkanje. Kaj naj kupim namenske posodice za jedkanje, ali kakšno stekleno, ali bi celo mogoče zdržala posodica za shranjevanje živil v skrinji?

Mislim, da ni neke posebne problematike, kar se tiče posodic.Jaz za manjše ploščice uporabljam kar posodice od sladoleda (1kg) in mi jih do sedaj še ni razjedlo.Pa še najbolj poceni varijanta je.Moram pa povedati, da imam pri roki vedno kakšno litersko flašo vode, če se slučajno s kakšno kemikalijo "pošpricam", kar se mi je na srečo do sedaj zgodilo le enkrat, da lahko potem na hitro odplahneš kemikalijo.
Rad bi te opozoril tudi na vdihavanje plinov, ki so po moje kar strupeni, saj če ga po pomoti dobiš v nos Liar te začne kar dušiti, se ga pa razvije kar nekaj, zato bi tudi jaz priporočal, da delaš to nekje zunaj .
Toliko iz moje strani.
LP
Boco
Nazaj na vrh
ales224
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Nov 2004 0:59
Aktiv.: 0.21

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 6:18 pm    Naslov sporočila:  .. Odgovori s citatom

Zanima me kje bi dobil vse sestavine za jedkanje v Mariboru in približna cena?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.80

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 6:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Solno kislino (tehnično - za čiščenje) boš dobil v vsaki trgovini s čistili. Cena tam okrog 500sit /l . Vodikov peroksid dobiš v lekarini. Cena litra bo nekaj čez 1000sit. Splača se kupit celo plastenko kati za manjše količine boš plačal embalažo ter pretakanje, kar lahko znese več kot cela plastenka Shocked. "Varnejša " metoda, ki jo je omenil zgoraj frenki pa so kristali železovega III klorida. Mislim, da ima to Čip v Mariboru. HTE pa izgleda tega nima (vsaj na ceniku ni)
RastaMan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Jan 2005 22:06
Aktiv.: 0.24
Kraj: Tolsti vrh - Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 09, 2005 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A mogoče kdo ve, kje v Novem mestu bi se dale kupiti zgoraj naštete stvari (spajkalnik, kemikalije,...) je sicer conrad, vendar je tam vse preveč drago.

LPM
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.22
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2005 5:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živ!

Kemikalije dobiš vedno na istih mestih. HCl v drogerijah, H2O2 v lekarni in NaOH v drogeriji kot Cevosan. Pazi, da ne vzameš Natrievega hipoklorida. Piše odzadaj na deklaraciji.
Spajkalnik? Malce pokliči okoli...TSP, IC, HTE...nekje ga zihr majo, pa ga vzameš po povzetju...vse se da.

Pa še nekaj, zastopnik za Weller spajkalnike je Avtotehna v Lj. Vendar če ne boš res kaj konkretnega delal pa skozi spajkal, potem je Weller brez veze...je pa res dober spajkalnik...za 100k SIT Very Happy

LP Gorazd

._|
Nazaj na vrh
Prisoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.78
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2005 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Konkretno v Novem mestu lahko kupiš kemikalije v trgovini MAK (barve laki) tam sem dobil HCl, H2O2, aceton, kalofonijo za hidroksid nisem vprašal mogoče ga tudi imajo ko sem začel naštevat je trgovec takoj vprašal če je za jedkanje TIV
LP
Božo
Nazaj na vrh
Umnik
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Sep 2004 17:52
Aktiv.: 4.03
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 10, 2005 7:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Novem mestu dobiš peroksid v Mavrici, začuda sem dobil HCl v Eri (!) pravtako Cevosan v Eri...
Ma tega imaš kolikor hočeš.
Za spajkalnik šibaš v Merkur po [slovenščina je zame španska vas] Iskrinega (2-3 jurje) in menjaš konico z nečim bolj kvalitetnim.
Nazaj na vrh
RastaMan
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Jan 2005 22:06
Aktiv.: 0.24
Kraj: Tolsti vrh - Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 11, 2005 7:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No hvala za te odgovore. Razz Zdaj me pa še zanima kje se da kupiti upore, kondenzatorje,... Zdi se mi, da v Novem mestu ni take specializerane trgovine, verjetno bi bilo najbolje naročati prek kašne internetne trgovine. Kajne Question

LPM
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 7 dni