|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
perocxy Neznanec

Pridružen-a: Pon 29 Jan 2007 0:16 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.04 Kraj: hajdina
|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2007 1:51 am Naslov sporočila: 3ah akumulator!?!?! |
|
|
Administratorji, popravite me če sem dal temo na napačen kraj ampak vseeno.
Zanima me vse z zvezi napolnitve akumolatorja.
Gre se pa za modelarski akumolator 12V in 3Ah (brez vzdrževanja).
Sprašujem pa zato, ker si ga si bom (če bo vse držalo po teoriji) omislil na svojem avtomatiku (tomos A3 12V/45W).
Pa še osnovna shema:
Za odgovore se že vnaprej zahvaljujem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53 Prispevkov: 3580 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2007 9:14 am Naslov sporočila: Re: 3ah akumolator!?!?! |
|
|
perocxy je napisal/a: |
Gre se pa za modelarski akumolator 12V in 3Ah (brez vzdrževanja). |
A lahko malo bolj opišeš ta akumulator? _________________ 3 x 3 = 9 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2007 9:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da govori o zaprtih svincenih akumulatorjih, kakrsni so uporabni za zagon motorja, o katerih ni kaj povedati - prikljucis polnilec in pocakas da je akumulator poln. Parametri polnjenja so napisani na akumulatorju. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
perocxy Neznanec

|
Objavljeno: Sob Sep 08, 2007 10:07 am Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Mislim, da govori o zaprtih svincenih akumulatorjih, kakrsni so uporabni za zagon motorja, o katerih ni kaj povedati - prikljucis polnilec in pocakas da je akumulator poln. Parametri polnjenja so napisani na akumulatorju. |
Ja točno te sem mislil. Samo, da moj po vsej verjetnosti nebi bil zadosti močan za kakšen zagon motorja  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Ned Sep 09, 2007 4:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
perocxy je napisal/a: |
Samo, da moj po vsej verjetnosti nebi bil zadosti močan za kakšen zagon motorja  |
Tomos avtomatik (po domače frčo), modelarski akumulator, zagon motorja. Kako gre to skupaj
Kaj ti bi Frčota štartal z akumulatorjem? Kje imaš pa zaganjač? _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Ned Sep 09, 2007 7:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda ga želi le zato, da bi namesto klasične žarnice uporabljal led diode, ali pa za kakšno osvetlitev tal med vožnjo. Če bi napisal kaj več o uporabi, bi bilo tudi svetovanje lažje. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Ned Sep 09, 2007 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kolikor vem, ga bo uporabil za osvetljavo armaturke z LED diodami in tal seveda . Pa mgoče še česa, ta akumulatorček bi še kar nekaj stvari zdržal.
Morda bi si lahko mislil še kakšen mali ojačevalec z zvočnikom . Vem, da je osvetlitev tal prepovedana, kako pa je z ozvočenjem? Ve kdo, me zelo zanima. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano???
Nazadnje urejal/a gkrusi Ned Sep 09, 2007 8:58 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
perocxy Neznanec

|
Objavljeno: Ned Sep 09, 2007 8:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne gre se mi za nič drugo ko priklop 15 led diod na accu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s55m Član

Pridružen-a: Sob 06 Jan 2007 17:07 Prispevkov: 2696 Aktiv.: 12.01 Kraj: Plovdiv-Bolgarija
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 7:52 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gre samo za ledice, potem ti je zgornja shema dovolj. Kolikor jaz poznam tomosov motor, je napetost na izhodu generatorja zelo nedefinirana in odvisna od vrtljajev motorja (če tega niso spremenili v zadnjih dvajsetih letih). Za polnjenje 3ah akumulatorja je max tok 300mA (če govorimo o neavtomobilskih oziroma nemotorskih zaprtih akumulatorjih). Kako boš zagotovil pravilno polnjenje pa je stvar elektronike pred akumulatorjem. Odvisno od tega, koliko časa se voziš in koliko časa se "šminkiraš" z ugasnjenim motorjem.
Glede na 3Ah, ki so na voljo, bi to moralo zadostovati za vsaj 5 ur neprekinjenega delovanja. Potem pa snameš akumulator in ga doma napolniš iz mreže. _________________ Physics sucks! It always works against "great" ideas!  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.72 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
s55m je napisal/a: |
Potem pa snameš akumulator in ga doma napolniš iz mreže. |
To morda niti ni slaba ideja, je verjetno najbolj zanesljiva. Niti ga ni potrebno odstranit, na ohišje vgradiš priključek in stikalo.
Sem zadnjič že z nekom delal podobno zadevo, sicer brez napajalnika ampak z neonko. Napetost sem uspel kar lepo stabilizirat na 12 V. Je pa res, da v motorju napetost, ko stisneš na "gas" naraste na kakih 40 V, sicer pa upade na malo manj kot 12 V. _________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni