|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 09, 2007 11:37 pm Naslov sporočila: Čuden problem z AtMega 32 |
|
|
Imam težavico.
Uporabljam serijski PonyProg programator. Naredil sem že par zadev z AtMega8 pa AtMega16 vse v DIL ohišju in zadeve funkcionirajo. Torej sem z tem lahko prepričan da deluje tudi serijski programator.
Kasneje sen naredil še programator za na LPT port z 74HC244 in tudi ta mi deluje z obema vrstama kontrolerjev brez težav.
Sedaj sem se lotil delati z AtMega32. Naredil sem ploščico za TQFP ohišje in kontroler normalno prilotal. Vezje trenutno še nima zunanjega quartz-a (čeprav je predviden) saj sem v začetku nameraval zaganti kontroler z vgrajenim internim oscilatorjem.
Po končanem delu sem zadevo priključil na napajanje in programator a ni odziva.
PonyProg javlja napako kot da ni priključeno nič.
Na samem čipu sem pomeril napajanje in ga le ta dobi.
Z osciloskopom sem na pinih kontrolerja opazoval pine MISO, MOSI, SCK in RESET in kot zgleda ni nič narobe z signali. Tudi z stiku niso med seboj ali na druge povezave.
Ok sem si rekel.. čip je fuč..
Pa sem vzel drugega tokrat AtMega32L TQFP mu prilotal žičke na MISO, MOSI, SCK, RESET, +5V in GND in spet priključil na programator...
Odziv isti.. nič..
Kje bi lahko bila težava?
Ne dela ne branje security bitov ne Erase.. nič..
Še enkrat povdarjam, da sem že delal z AtMega družino tako, da so mi osnove jasne..
Mislim, da bi morali biti v osnovi kontrolerjevi security biti postavljeni tako, da kontroler ob prvem vklopu deluje na interni oscilator, v kontroler pa bi se moralo dati normalno vpisati program..
Če prav razmišljam mi ostane samo še test priključitve na kakšen ISP programator ala STK in na kontrolerju za clock nastaviti signal iz zunanjega vira frekfence. ??
Ali pa je kakšna druga fora?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 12:17 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko dobiš nov čip, še zdaleč ni nujno da so fuse biti postavljeni tako, da je vključen interni RC oscilator.
Vem, da v pdf-ju piše, da je le ta v novem čipu vključen. Praksa pa kaže drugače.
Dodaj lepo kvarc in poskusi. Še bolje bo če za začetek daš kar kvarčni oscilator. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 12:39 am Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Dodaj lepo kvarc in poskusi. Še bolje bo če za začetek daš kar kvarčni oscilator. |
Kvarc sem poizkusil pa ne pomaga.. jutri dodam še kvarčni oscilator.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 7:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz še nikoli nisem dobil čipa, ki nov ni bil nastavljen tako kot bi moral bit (na tovarniško nastavljen notranji oscilator).
Si priključil maso in napajanje na vse GND in VCC pine? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 8:03 am Naslov sporočila: |
|
|
Zelo zelo stari cipi so imeli drugacne tovarniske nastavitve (sicer imam druge mege, ampak vseeno). Na zacetku je vse lepo delalo. Ko je prisla "nova" serija cipov v proizvodnjo, so se pojavili problemi ravno zaradi teh bitov.
Vsi novi imajo tovarnisko nastavljen RC na 8MHz in DIV8 bit. Se nisem dobil novega, ki bi imel kaj drugace. Zaradi DIV8 bita je bilo potrebno precej zmanjsati tudi hitrost ISP komunikacije (1/4 clocka). Pri teh nastavitvah je to 250kHz. Sem pa opazil, da vcasih komunikacija ni zanesljiva (kaksne bite prebere malce napacno - premaknjeno), zato raje nastavim ISP clock na 1/8 (125kHz).
Poskusi se to. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 8:34 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri PonyProg-u ne moreš nastavljati frekvence komunikacije v samem programu.
Program moraš zapret in urejat njegov .INI fajl. Tam so nastavitve.
Glede čipa - poskusi mu dovajat - jaz pravim infuzijo - zunanji clock različnih frekvenc. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 8:52 am Naslov sporočila: |
|
|
trot je napisal/a: |
Jaz še nikoli nisem dobil čipa, ki nov ni bil nastavljen tako kot bi moral bit (na tovarniško nastavljen notranji oscilator). |
Tudi sam sem mislil da je tako po defaultu.. Vsaj logično bi bilo..
Citiram: |
Si priključil maso in napajanje na vse GND in VCC pine? |
Jep.. me je pa begalo zakaj je toliko pinov za gnd in vcc?
Mislim da so interno vsi zvezani skupaj tako da je dovolj če samo en +5V in en Gnd povežeš. Toliko enakih pinov pa je da lažje narediš PCB in uporabiš pač tiste pine ki ti bolj ustrezajo.. (Ali pa se motim)???
Bom še zmanjšal (ISP clock na 1/8 (125kHz)) v INI nastavitvah od PonyProg-a in poizkusil znova.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Auslander Član

Pridružen-a: Tor 08 Mar 2005 9:53 Prispevkov: 43 Aktiv.: 0.18
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 8:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne pogledate kateri fuse biti so nastavljeni?
Tudi jaz se nisem naletel na mikrokontroler da po defoultu nebi bili nastavljeni fusi, je pa res da programiram vedno s preverjenimi programatorji ISP od atmela!
če fusi nebi bili tovarniško nastavljeni, to pomeni da se jih x% nebi dalo sprogramirat. (če bi bil lock bit further programming and verification disabled) si predstavljate v kaki proizvodnji kaka štala bi to bila da bi imeli tak izmet zaradi tega? to bi bilo prprosto nesprejemljivo. od tazga proizvajalca sigurno nebi kupoval čipov pa cetudi bi bili 10x cenejši od konkurence.
po vsej vrjetnosti, imaš res kaj narobe z spi vodilom MISO MOSI SCK... ali pa programiraš s preveliko frekvenco (to je največkrat bila težava pri meni). drugega skoraj ne more biti napajanje in reset pa smatram da imaš pod kontrolo...
p.s.: nima veze ali priklopiš pri AT Mega 32 zunanji oscilator ali ne kadar programiraš, saj takt za programiranje dobi preko programatorja SCK. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 9:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Auslander je napisal/a: |
Zakaj pa ne pogledate kateri fuse biti so nastavljeni? |
Jest bi že... če bi se lahko z PonyProg nanj priključil oziroma če bi te bite lahko prebral..
Tudi jaz se nisem naletel na mikrokontroler da po defoultu nebi bili nastavljeni fusi, je pa res da programiram vedno s preverjenimi programatorji ISP od atmela! |
No ja zadeva naj bi delovala tudi z drugmimi programatorji.. drugače le ti nebi bili tako razširjeni..
če fusi nebi bili tovarniško nastavljeni, to pomeni da se jih x% nebi dalo sprogramirat. (če bi bil lock bit further programming and verification disabled) si predstavljate v kaki proizvodnji kaka štala bi to bila da bi imeli tak izmet zaradi tega? to bi bilo prprosto nesprejemljivo. od tazga proizvajalca sigurno nebi kupoval čipov pa cetudi bi bili 10x cenejši od konkurence. |
Verjamem.. prav zato je vse skupaj čudno.
po vsej vrjetnosti, imaš res kaj narobe z spi vodilom MISO MOSI SCK... |
Če bi bilo to potem tako serijski kot LPT programator nebi delovala tudi z drugimi Atmeli.. pa preverjeno delujeta. Kot sem navedel pini niso v stiku, prav tako signali na vse te pine pridejo in so vsaj preko osciloskopa gledano "normalni".
ali pa programiraš s preveliko frekvenco (to je največkrat bila težava pri meni). drugega skoraj ne more biti napajanje in reset pa smatram da imaš pod kontrolo... |
Verjetno bo to.. šele sedaj sem zvedel, da se da nastavljat hitrost na ISP preko INI-ja. Dosedaj to ni bilo potrebno.
p.s.: nima veze ali priklopiš pri AT Mega 32 zunanji oscilator ali ne kadar programiraš, saj takt za programiranje dobi preko programatorja SCK. |
Ko nič več logičnega ne pomaga probaš še nelogično..  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.71 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 9:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Auslander je napisal/a: |
Zakaj pa ne pogledate kateri fuse biti so nastavljeni?
Daj no, malo premisli preden kozle streljaš.
Kako boš pogledal Fuse bite, če programator sploh ne komunicira s čipom? Z mikroskopom??
O, pa še kako ima vezo sistemska ura pri programiranju. Kdo pa misliš da poganja notri v AVRju vso logiko za programiranje in komunikacijo z ISP? Škrati po moje ne. Seveda rabi uro, in to precej hitrejšo kot je frekvenca CLK na ISP. RTFM
teslo je napisal/a: |
po vsej vrjetnosti, imaš res kaj narobe z spi vodilom MISO MOSI SCK... |
Če bi bilo to potem tako serijski kot LPT programator nebi delovala tudi z drugimi Atmeli.. pa preverjeno delujeta. Kot sem navedel pini niso v stiku, prav tako signali na vse te pine pridejo in so vsaj preko osciloskopa gledano "normalni". |
To se je meni zgodilo. In sicer nisem mogel programirati Mega8 v TQFP, medtem ko je šlo kakšnega drugega v DIL. Poskusi prestaviti tisti čip v programatorju enkrat zraven LPT porta, drugič zraven AVRja. In dolžino kablov drži na minimumu. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 9:55 am Naslov sporočila: |
|
|
aly je napisal/a: |
To se je meni zgodilo. In sicer nisem mogel programirati Mega8 v TQFP, medtem ko je šlo kakšnega drugega v DIL. |
Jaz imam prav identičen primer.. DIL Atmega8 in Atmega16 brez težav, TQFP pa ne..
In kaj je bilo v tvojem primeru vzrok, oziroma kako si rešil težavo?
Poskusi prestaviti tisti čip v programatorju enkrat zraven LPT porta, drugič zraven AVRja. In dolžino kablov drži na minimumu. |
Kabel od LPT porta do "programatorja" je dolg cca 40cm. Od programatorja do čipa pa je še maximalno 15cm kabla..
Če prav razmišljam se tale paralelni "programator" se od STK razlikuje samo v tem, da nima dodatnega oscilatorja? Pa tudi tam je potrebno (če delaš preko ISP kabla) signal oscilatorja iz STK pripeljati na ciljni sistem.
Po dosedaj zbranih informacijah je najbolj verjetno, da bo čip "spregovoril" če:
- bo dobil zunanjo spodobudo v obliki pravokotnih signalov na OSC pine oziroma
- če zmanjšam hitrost na ISP vodilu..
??? kakšno frekfenco naj mu dovajam na OSC pine?? 1M, 8Mhz?? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 10:05 am Naslov sporočila: |
|
|
V ini datoteki ima nastavitve, drugace pa ne? To me pa cudi, da ta opcija ni posebej povdarjena, hitrost ISP je kljucnega pomena.
Pa se nekaj, vsi napajalni pini cipa morajo biti obvezno povezani!!! Vkljucno z kondenzatorji.
Ne glede na to, da so notri ze elektricne povezave. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.51 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 10:18 am Naslov sporočila: |
|
|
V bascomu se da nastaviti hitrost LPT. To storiš pod options-programmer(stk200) pa nastaviš pod port delay. Če seveda tudi bascom uporabljaš. Kaj pa če bi pripelal clock od kakega drugega uc-ja?
Pa mu upišeš tale program:
Koda: |
config portd.4 = output
do
portd.4= 1
wait 1
portd.4=0
wait 1
loop |
_________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 10:55 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz vedno uporabljam atmega8 v tqfp ohišju (tudi atmega162 tqfp sem programiral), pa niti enkrat še nisem imel problema. Pony prog kabel (utp mrežni kabel) imam dolg cca 2 metra, narejen pa je tako, da je 74hc244 na konektorju za lpt port.
Če se prav spomnim, v datasheetu piše, da mora biti frekvenca programiranja vsaj 4x nižja od frekvence delovanja avr-a. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

|
Objavljeno: Pon Sep 10, 2007 12:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glitch je napisal/a: |
V ini datoteki ima nastavitve, drugace pa ne? To me pa cudi, da ta opcija ni posebej povdarjena, hitrost ISP je kljucnega pomena. |
Tole je vsebina PonyProg.ini
PowerUpDelay=200
LanguageCode=Default
SoundEnabled=YES
ClearBufferBeforeLoad=YES
MDAWriteDelay=0
??? Torej je potrebno povečati zadnjo vrednost na recimo 200? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni