www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Čuden problem z AtMega 32
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.71
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 10, 2007 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

teslo je napisal/a:
aly je napisal/a:
To se je meni zgodilo. In sicer nisem mogel programirati Mega8 v TQFP, medtem ko je šlo kakšnega drugega v DIL.

Jaz imam prav identičen primer.. DIL Atmega8 in Atmega16 brez težav, TQFP pa ne..
In kaj je bilo v tvojem primeru vzrok, oziroma kako si rešil težavo?

Takrat sem imel programator samo z upori. In ni delal.
Potem sem na LPT konektor dal omenjeni čip (oznake ne vem na pamet) in je zalaufalo iz prve. Od čipa do AVRja je cca 40 cm kabla. Ni bilo treba spreminjati hitrosti.

imam PonyProg 2.06f Beta Mar 5 2005
v INI fajlu so te nastavitve (nisem vseh napisal):
Koda:
PowerUpDelay=200
MDAWriteDelay=0
SPIResetPulse=100
SPIDelayAfterReset=50
BigSPIPageWrite=16
ATMegaPageWriteDelay=50
AVRByteWriteDelay=20
AVREraseDelay=50
I2CBusSpeed=NORMAL
SPIBusSpeed=NORMAL
MicroWireBusSpeed=NORMAL
PICBusSpeed=NORMAL
SDEBusSpeed=NORMAL
AutoDetectPorts=YES
COMPorts=3F8,2F8
LPTPorts=378
InterfaceType=AvrISP-I/O
PortNumber=1
ResetPolarity=TRUE
ClockPolarity=TRUE
DOutPolarity=TRUE
DInPolarity=TRUE
DeviceType=ATmega323
ReloadOption=YES
ReadFlashOption=NO
ReadEEpromOption=NO
ByteSwapOption=NO
SetIDkeyOption=NO
ReadOscCalibration=YES
EraseOption=YES
WriteFlashOption=YES
WriteEEpromOption=YES
WriteSecurityOption=YES

Poskusi naložiti najnovejšo verzijo in poženi Calibration.

Po mojem lahko hitrost programiranja spreminjaš globalno z modifikacijo tega parametra:
BogoMipsX1000=312142
To je kalibracijska vrednost. Sem preizkusil. Vsakič, ko poženeš Calibration, se ta vrednost spremeni.

clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 9:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Včeraj zvečer sem sestavil oscilator z 74hc04, quarzem 8Mhz, par upori in kondenzatorji.

Po pregledu izhoda z osciloskopom na izhodu dobim lep pravokoten signal 8Mhz. Tudi ko tega priključim na Xtal1 (pin8-) na TFQP ohišju AtMega32 je signal na temu pinu prisoten a kljub temu zadeva preko LPT programatorja (z 74HC244) ne daje znakov življenja.

Poizkusil sem z dvema računalnikoma in z tremi verzijami Pony prog-a. MRTVO..

Kaj bi še lahko bilo drugače kot če bi priključil na STK?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.71
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 9:51 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ne dela, je nekaj narobe.
Mogoče je chip (TQPF) obrnjen narobe. Mogoče je stik od lotanja med pini. Nekje pod chipom, tako da se ne vidi (solder hair). Vzameš pisarniško sponko, in jo en delček zravnaš, tako da dobiš konico z držajem. Konec izravnanega dela nabrusi/napili tako, da bo pri dreganju med pine chipa odstranilo morebitne nezaželene povezave.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 10:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
Če ne dela, je nekaj narobe.

To sem tudi sam opazil in poizkušam ugotoviti kje bi lahko bil vzrok..

Citiram:
Mogoče je chip (TQPF) obrnjen narobe.

Nope..

Citiram:
Mogoče je stik od lotanja med pini. Nekje pod chipom, tako da se ne vidi (solder hair). Vzameš pisarniško sponko, in jo en delček zravnaš, tako da dobiš konico z držajem. Konec izravnanega dela nabrusi/napili tako, da bo pri dreganju med pine chipa odstranilo morebitne nezaželene povezave.

Sem pregledal pod dobrim povečevalnim steklom, potem pa še pomeril z inštrumentom..

Ker imam še 14 takih čipov iz iste serije mi ne preostane drugega kot, da nekje staknem en STK, naredim neke vrste adapter iz TFQP na DIL in preverim kako je z
temile fuse biti..

Jasno obstaja možnost tudi da je čip fuč.. a ...
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 11, 2007 10:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Preostane še napaka na tiskanini...? Manjka zadostno blokiranje napajanja...
Pomaga lahko še RTFM za točno ta model chipa. Če te yebe samo ta chip, ima morda (ugibam) kaj specifičnega. Morda datasheet razjasni.

Jur
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 12, 2007 3:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo včeraj sem se razjezil, odlotal TQFP kontroler in prilotal drugega.. Tokrat samo napajanja in ISP..

Kljub temu zadeva ni delovala. Nato sem si naložil zadnjo beta verzijo PonyProg-a pognal Interface setup, pa calibration in...

stvar je KONČNO začela delati..

Ko sem isto verzijo PonyProg-a naložil še na dva računalnika na obeh drugih zadeva ne deluje.. kot prej ni odziva.. na istih dveh računalnikih pa brez težav programiram tako Atmega8 in AtMega16...

Vsekakor sedaj Kontroler deluje pa čeprav samo na enem PC-ju.. to pa mi je čisto zadosti..
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 12, 2007 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To je pač lastnost free softwera. (PonyProg is copyrighted (C) by Claudio Lanconelli. This program is free software; you can...#"@***). Če izračunaš, koliko časa in živcev si zgubil, bi bilo ceneje vzeti en bolj resen programator z softwerom. Prižgeš in ... dela.

Jur
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni