|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
JamesQ Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 12:05 Prispevkov: 362 Aktiv.: 1.60 Kraj: Novo mesto/Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2007 6:07 pm Naslov sporočila: Sedežne blazine v avtu-nevarne? |
|
|
Lepo pozdravljeni.
Pišem Vam, ker me zanima, če veste seveda, kolikšni meri vpilvajo sedežne blazine/prevleke(one ki se jih da na sprednje sedeže in pokrivajo samo sedalni in hrbtni del) na varnost voznika in sprednjega sovoznika.
Namreč mama ima ti blazini v avtu in ko vozim njen avto od časa do časa, se mi zdi sedenje neudobno in z varnostnega vidika vprašljivo imetje teh blazin.
Vem, da nisem izbral najboljšega foruma za spraševanje teh stvari, ampak tu so dogovori normalno razumljivi.
Če veste kaj o tem oz. če veste kje bi se dalo o tem kaj več prebrati, Vas prosim, da napišete.
Najlepša hvala...
LDŽ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2007 6:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Neudobnost je stvar postave, ukrivljenosti hrbtenice, višine, nastavitve sedeža in volana,... Kvečjemu je lahko še težava s potenjem, zaradi slabega dihanja.
Glede varnosti pa:
V navodilih za moj avto piše, da je prepovedano dajati prevleke na sedeže, zaradi možnosti slabšega oprijema med obleko in prevleko. Glede na to, da so sedeži skorajda "lepljivi", jim kar verjamem in nimam prevlek. Drsenje po sedežu ob zaviranju in ob zavijanju je namreč nevarno. Prevleka/blazina/... mora zagotavljati dober oprijem, sicer je bolje, da je ni.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6735 Aktiv.: 28.41 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2007 6:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na sedežih, ki so opremljeni z zračnimi vrečami so prevleke tako ali tako prepovedane.
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2007 7:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki, dobijo se že tudi prevleke, ki jih lahko natakneš na sedeže z vgrajenimi airbagi ...
Nevarne so prevleke, ki preveč drsijo - so pregladke. To pa zato, ker lahko telo ob čelnem trku zdrsne pod varnostni pas, in to lahko povzroči hude poškodbe ...
Drugače pa tudi sam nisem pristaš takih dodatkov.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jani Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48 Prispevkov: 469 Aktiv.: 1.98 Kraj: Bela krajina
|
Objavljeno: Ned Sep 16, 2007 7:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok me je prehitel....
Drugeče pa smo imeli originalne prevleke za Renault megan, ki ima vgrajene stranske air-bage. Zaradi dotrajanosti sem jih pač odstranil. Sicer pa le zakaj bi imel prevleke za sedeže??? Ko avto prodajaš, skoraj nobeden ne pogleda sedežev, če pa že, ne boš dobil bistveno več denarja zanj.
LP, Jani[/quote] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kranjc Član

Pridružen-a: Pon 29 Mar 2004 20:13 Prispevkov: 233 Aktiv.: 0.98 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2007 8:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
1.Mogoče ima mama prevelike prevleke. Niso v vseh avtomobilih sedeži enako veliki in mislim da se tudi prevleke dobijo v različnih velikostih.
2. Če varnostni pas pravilno deluje, ne bo nihče zlezel pod njim.
3. Zračna blazina je lahko ZELO nevarna stvar.
LP B. Kranjc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2007 9:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
kranjc je napisal/a: |
...
2. Če varnostni pas pravilno deluje, ne bo nihče zlezel pod njim.
... |
Če misliš na zategovalnike ipd. se motiš. Zategovalnik in airbag se sprožita "šele", ko se telo ob trku glede na avto premakne cca. 20 do 30 cm naprej ... in takrat je lahko spodnji trak pasu namesto na bokih že pod rebri na pljučih in srcu.
Dobro poglej kakšne slow-motion posnetke testnih trkov ...
Zato se upam trdit, da je gladka prevleka lahko dosti nevarnejša od hrapave. Sicer pa še nisem videl nikjer, da bi prodajali prevleke iz res gladkega materiala ... mogoče kakšne home-made varijante.  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trobida Član

Pridružen-a: Ned 09 Jul 2006 12:13 Prispevkov: 1250 Aktiv.: 5.42 Kraj: Savinjska dolina-okolica Gornjega Grada
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2007 9:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Zato se upam trdit, da je gladka prevleka lahko dosti nevarnejša od hrapave. Sicer pa še nisem videl nikjer, da bi prodajali prevleke iz res gladkega materiala ... mogoče kakšne home-made varijante.  |
Nekaj let nazaj je imelo veliko voznikov za prevleke (mogoče udobje ) nekakšne lesene kroglice, ki so bile med sabo zvezane. Če si pogledal od zunaj v avto, je bila stvar tako čista in gladka, da bi res lahko bila nevarna. _________________ Lp
Tomaž, S57KO |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Roadracer Član

Pridružen-a: Ned 16 Okt 2005 18:41 Prispevkov: 482 Aktiv.: 2.03 Kraj: LJ/Litija
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2007 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok to kar trdiš ti je res. Samo je odvisno od nagiba naslonjala v avtu. Bolj kot je naslonjalo položno večja je možnost drsenja. Pri dosti pokončnem sedežu je verjetnost zdrsa zelo majhna. Poleg tega imajo vozila zategovalnike varnostnih pasov ravno iz teh razlogov da te prime še predno zletiš naprej. Tako da prevleke se mi ne zdijo preveč nevarne. Če je kdo sedel v obleki na usnjenih sedežih po ovinkih bo vedel o čem govorim ker zelooo drsi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.55
|
Objavljeno: Pon Sep 17, 2007 10:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
No, prijeti ne more "preden zletis naprej", saj potrebuje doloceno silo da se odzove, sicer zapetega pasu ne bi mogel nikoli vec spraviti nazaj [v zacetno pozicijo]. Ko v trku s telesom delujes na pas s silo, ze zdavnaj "letis naprej". _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.45 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Sep 18, 2007 7:08 am Naslov sporočila: |
|
|
trobida je napisal/a: |
Nekaj let nazaj je imelo veliko voznikov za prevleke (mogoče udobje ) nekakšne lesene kroglice, ki so bile med sabo zvezane... |
Jaz sem jih uporabjal, da sem bil poleti s hrbtom malo oddaljen od sedeža, da ni bilo tako vroče in da se je hrbet hladil. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 498 dni