|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 1:18 pm Naslov sporočila: Pravica do dopusta |
|
|
Pozdravljeni,
mogoče ni ravno pravi forum, vendar tudi ostali sprašujejo stvari, ki nimajo veze z elektroniko tukaj.
Moj primer gre tako. S 1. 6. sem se zaposlil za 4 mesece (pogodba do 30. 9.). Nakar so mi včeraj pogodbo podaljšali za eno leto (1. 10. 07 do 30. 9. 08 ). Od 1. 6. do 30. 9. mi je pripadal sorazmerni del dopusta v višini 8 dni. Koliko dopusta bi moral po vašem mnenju še dobiti?
- sorazmerni del za 3 mesece
ali
- preostali dopust (celoten dopust - 8 dni)
Hvala za odgovore. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
SimonS Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4770 Aktiv.: 20.08 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nic ne rabis dopusta. Si se premald. Treba kar delat in delat  _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70624.48
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 2:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.30
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 3:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prestudiraj zakon o delovnih razmerjih, tam so napisani minimalni pogoji. Kar tam pise, ti pripada v vsakem primeru. Potem so pa se panozne in podjetniske kolektivne pogodbe. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snoopy Član

Pridružen-a: Ned 11 Maj 2003 1:17 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 4:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po 6 mesecih ( 1.12.2007) ti pripada cel regres in cel dopust - razlika kolikor si ga že prej koristil.
Ni sigurno , lahko pa preveriš na forumu www.racunovodja.si
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

Pridružen-a: Pet 27 Apr 2007 14:30 Prispevkov: 565 Aktiv.: 2.55
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kakor jaz vem je pogoj za letni dopust 6 mesecev NEPREKINJENEGA dela.
Glede na to da nisi napisal ali si pred to 4. mesecno pogodbo bil kje zaposlen in kaksen je bil prehod med prejsnjo in to zaposlitvijo (ali je bila kaksna prekinitev - cetudi en dan, je prekinitev). Letni dopust ti pripada po 6. mesecih neprekinjenega dela, tako da po pravilih, ko izpolnis ta pogoj ti pripada letni dopust, prej pa vse kar se domenis z delodajalcem.
Toliko kar vem iz glave, za bolj natancno bi moral pa pogledat malce zakonodajo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tako je...ko sem se jaz zaposlil sem delal 6 mesecev, nato mi je podaljšal še za 6 in po preteku prve pogodbe mi je pripadal ves regres (izplačilo pri nasjednji plači) in celoten dopust po kolektivni pogodbi. _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dkone Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53 Prispevkov: 2116 Aktiv.: 9.48 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne uprasaš kar vodilne, šefe? Oni ti bodo najtačneje povedal. _________________ Denis |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.43 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 6:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker ravno ti vodilni in tako imenovani šefi so mi dodelili 7/12 dopusta za to leto.
Še odgovor. Pred tem nisem delal. Potekel mi je status študenta. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 6:40 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
Ker ravno ti vodilni in tako imenovani šefi so mi dodelili 7/12 dopusta za to leto.
Še odgovor. Pred tem nisem delal. Potekel mi je status študenta. |
Kaj bi naj pomenilo 7/12??
Do vključno šestih mesecev, zaposlitve ti pripada 1 dan in pol dopusta na mesec, ter ustrezna višina regresa, PO šestih mesecih, kar za tebe pomeni 1.1.2008, ti pripada celotni dopust in celotni regres.
Glede na tvoj primer to pomeni, da si upravičen do: 9 dni dopusta in ustrezni dela regresa- 1/2 celotnega regresa.
Če bi se zaposlil 31.5.2007, bi bil upravičen do celotnega dopusta in regresa! _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 7:12 am Naslov sporočila: |
|
|
robertos. Od 1.6. do 31.12 je 7 mesecev in ravno toliko dopusta (sedem dvanajstin) so mi ga obračunali. Po kolektivni pogodbi mi pa pripada 23 dni dopusta (Nekaj dodatkov na zahtevnost, prisilno držo, odgovornost) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
mucek4 je napisal/a: |
robertos. Od 1.6. do 31.12 je 7 mesecev in ravno toliko dopusta (sedem dvanajstin) so mi ga obračunali. Po kolektivni pogodbi mi pa pripada 23 dni dopusta (Nekaj dodatkov na zahtevnost, prisilno držo, odgovornost) |
UFF sem slabo "preračunal"- sicer, če bi računal se to ne bi zgodilo. sorry
Torej ti po zakonu pripada celotni regres in celotni dopust, ker nisi imel prekinitve v delovnem razmerju! _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 9:20 am Naslov sporočila: |
|
|
sicer meni ni čisto jasno kako so prišli do 7/12 dopusta, glede na to da zakon določa, da ti pripada celoten dopust in s tem tudi regres za dopust, po neprekinjenem delovnem razmerju najmanj 6 mesecev, ta pogoj si izpolnil in menim, da it s tem pripada celoten dopust v tem letu.
Kar se regresa tiče, je tako, da ti pripada, vendar moraš tudi izkoristiti (če se pravilno spominjam) najmanj 14 dni letnega dopusta, da ti pripada regres, v primeru da tega minimuma ne izkoristiš ti regres NE pripada. Je pa tudi tako, da v zakonu piše, da v primeru, če se sam ne odločiš za dopust, te mora delodajalec POSLATI na dopust, vendar se te določbe redko dosledno izvajajo - tako glede pravice do regresa, kot "prisilni" dopust. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
urosg je napisal/a: |
ta pogoj si izpolnil in menim, da it s tem pripada celoten dopust v tem letu.
Kar se regresa tiče, je tako, da ti pripada, vendar moraš tudi izkoristiti (če se pravilno spominjam) najmanj 14 dni letnega dopusta, da ti pripada regres, v primeru da tega minimuma ne izkoristiš ti regres NE pripada. Je pa tudi tako, da v zakonu piše, da v primeru, če se sam ne odločiš za dopust, te mora delodajalec POSLATI na dopust, vendar se te določbe redko dosledno izvajajo - tako glede pravice do regresa, kot "prisilni" dopust. |
Pogoj še ni izpolnil, ga bo šele po 6 mesecih. Kar se pa tiče regresa, si pa malo pomešal. Zakon pravi, da ti mora delodajalec enkrat letno zagotoviti, omogočiti 12 (dvanajst) delovnih dni, ki jih moraš koristiti skupaj, in to po tvojem izboru kdaj, razen če je lokalno določen kolektivni dopust. Torej za vse ostale dneve dopusta odloča delodajalec, kdaj jih boš koristil, ker pač to ni posebej opredeljeno v zakonu. V zakonu se nikjer ne omenja koliko dni moraš koristit zato da bi dobil regres. ( Za info; Sam sem dobil celotni regres, pa imam še vedno 25 dni dopusta)
Sicer je pa celotni zakon na internetu in si ga preberi. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
|
Nazaj na vrh |
|
 |
urosg Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
ups, lapsus, sem prehitro prebral glede tega koliko casa je ze zaposlen, res je, pogoja 6. mesecev se ni izpolnil, vendar ko jih bo, mu bo letos pripadal celotni dopust.
Izgleda da sem jaz enkrat bral glede izrabe letnega dopusta in o tem da ga moraš izkoristiti, vendar je očitno tam bila napaka, je pa tega že nekaj let ko sem jaz to bolj podrobno študiral in sem vse sedaj brskal bolj po spominu, sem si pa še enkrat ogledal zakon in imaš prav, ni "prisilnega" dopusta kot sem jaz izpostavil prej - se opravičujem za morebitno dezinformacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni