|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Naturist Član

Pridružen-a: Tor 02 Okt 2007 20:01 Prispevkov: 11 Aktiv.: 0.05 Kraj: Primorska
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 8:58 pm Naslov sporočila: PIC16F ali PIC18F |
|
|
Pred leti sem se nekaj ukvarjal z PIC16C84 imam programator lastne izdelave (ne vem kako se mu reče) priklopi se na pararelni port s katerim direktno s posamenim pinom krmiliš programiranje izhodi (Vpp, Vdd, IO, Clock) in pa 1 vhod na IO .
Sedaj sem se spet nekaj lotil z mikrokontrolerji izbral sem PIC ker mi je poznan in pa imam narejen programator.
Katere PIC-e lahko programiram s tem enostavnim programatorjem ?
Programirat nameravam v zbirniku, PIC-i serije PIC16F se vsaj meni zdijo kar komplicirani za programirat, kako je z serijo PIC18F jih je kaj lažje programirat.
Kaj naj izberem PIC16F ali PIC18F če nameravam nekaj na novo delat.
Razmišljal sem o PIC18F1220 ali naj vzamem PIC16F88 . |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Programirat nameravam v zbirniku, PIC-i serije PIC16F se vsaj meni zdijo kar komplicirani za programirat, kako je z serijo PIC18F jih je kaj lažje programirat. |
Če se ti zdi serija 16X komplicirana za programiranje v zbirniku, potem se serije 18X raje ne loti. Res da so vsi registri zbrani v eni banki, jih je pa zato 10x več  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
18F je lazje programirati, je pa precej vec studiranja dokumentacije, preden opazis vse malenkosti, na katere je potrebno paziti pri pisanju programa. Ko jih enkrat poznas, je delo precej lazje kot pri manjsih, ker so (kot je ze Silvo omenil) registri za spremembno smiselno urejeni, na voljo je vec indeksnih/indirektnih registrov, ukazni nabor ima nekaj dodatnih (uporabnih) ukazov, ki naredijo kodo bolj pregledno, na voljo so novi nacini naslavljanja (ze brez vklopa razsirjenega ukaznega nabora, z njim pa sploh), pa se delajo hitreje od 16F (vecina ima vgrajen PLL, kar omogoca delovanje s kristalom nizke vrednosti). Obstajajo tudi zelo majhni 18F (kot npr. 18F13x0), ki so fizicno cisto primerljivi z vecino 16F, a so bistveno bolj uporabni. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 9:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot je napisal Sokrat - Razlika med 16 ter 18 serijo je zelo očitna. Vrjetno sem sam res predolgo na seriji 16 kajti za bilokaterega člana te družine mi študiranje dokumentacije ni vzelo praktično nobenega časa. Pred vsem sem rabil file register map, drugega pa praktično ne. Za prvo aplikacijo, ki sem jo naredil s 18 serijo pa sem potreboval najmanj tri popoldneve da sem zadevo sploh oživel. Že analiza konfiguracijskega stavka mi je vzela kako uro.  _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Naturist Član

|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 10:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako je s tem programatorjem narejen še iz časov ko je bil aktualen PIC16C84, lahko z njim programiram PIC18F1220 ?
Kateri program rabim za uporabo tega programatorja?
Kako pa je s programiranjem v C-ju kaj je bolj primerno vzet PIC16F ali PIC18F ?
Recimo en primer za realizirat:
Časovnik z zakasnitvijo izklopa( izhod se postavi iz 1-->0 po določenem času ko vhod preide iz 1-->0 )
Je veliko elegantnejše to rešit v C-ju, imaš za kaj takega že pripravljene kakšne funkcije. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Okt 02, 2007 10:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ta primer je tako trivialen, da razlike med assemblerjem in visjenivojskimi jeziki ni. Je tudi precej dalec od cesarkoli realnega, kar ponavadi delajo MCUji (to je kvecjemu majhen del delovanja).
Visjenivojski jeziki imajo prednost takrat, ko je potrebno premetaviti veliko podatkov in kaj poceti z njimi (preracunavanje in podobno), ko pride do bolj kompleksnih vejitev in kadar program ni povsem real-time na mejah zmogljivosti MCUja (torej ko se nekaj zapravljenih ciklov nic ne pozna).
Assembler je boljsa izbira takrat, ko je program preprost in kadar je potrebno povsem natancno delovanje (recimo na 1 mikrosekundo natancno pri MCUju z 1 MIPS, kar je maksimalna mozna natancnost).
Programator ... ne morem uganiti katerega imas, a nacelno bi moral programator, za katerega obstaja dovolj sodoben SW (meni je vsec WinPic800) in ki zmore zagotoviti potrebne signale in dovolj visoko napetost za programiranje (ta je najbrz enaka za 18C84 kot za modernejse primerke), biti primeren tudi za 18F1220. Ce ni, lahko JDM/RCD proghramator sestavis oz,. kupis za relativno majhen denar (manj kot 20 evrov ze sestavljen, s 40-pinskim textool podnozjem za obe sirini ohisja, dodatnim konektorjem za zunanje napajanje, ce bi bilo potrebno, ter z ICSP konektorjem). _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Naturist Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 2:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaksen programator uporabljam sem že zgoraj opisal, po načrtu iz svet elektronike priklop na pararelni port programator nima kakšnega procesorja
Vpp,Vdd, IO,Clock se direktno krmili s pini paralelnega porta, samo en TTL open kolektor pa dva tranzistorja za vklop Vpp in Vdd
Vpp=13V, Vdd=5V
Ali ima ta programator kakšno ime?
Zanimalo me je samo katere PIC-e lahko na ta način programiraš oziroma katerih ne moreš s tem programatorjem programirat.
Sem si pogledal WinPic800, bo kar ustrezal.
Prenesel sem si tudi Mplab.
Delam en majhen mikrokrmilnik napajanje 12VDC ali 24VDC nekaj vhodov in nekaj izhodov. Uporabil bom PIC16F84 z RC oscilatorjem sicer bom uporabljal časovne funkcije samo ni kritično za +-10% odstopanje frekvence.
Ali obstaja kaj takega že narejeno in bi samo PIC sprogramiru ?
Ni problem v načrtovanju vezja, če bom sam to delu bo to na lotano na neki univerzalni plošči povezano z žicami, veliko lepše je imeti pravo ploščico tiskanega vezja. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Okt 03, 2007 7:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naturist je napisal/a: |
Kaksen programator uporabljam sem že zgoraj opisal, po načrtu iz svet elektronike priklop na pararelni port programator nima kakšnega procesorja |
Super ... to opise priblizno vse programatorje, kar jih je mozno kupiti/narediti za PICe. Ker nimam sheme iz SE, je odgovor se vedno enak - probaj, ne stane te nic.
Vpp,Vdd, IO,Clock se direktno krmili s pini paralelnega porta, samo en TTL open kolektor pa dva tranzistorja za vklop Vpp in Vdd
Vpp=13V, Vdd=5V |
Kot sem ze napisal, je to povsem dovolj za programiranje omenjenega PICa. Ali pa obstaja softver, ki podpira tvoj programator in omenjeni PIC, je pa druga stvar. Probaj.
Zanimalo me je samo katere PIC-e lahko na ta način programiraš oziroma katerih ne moreš s tem programatorjem programirat. |
Z njim lahko programiras vse moderne PICe (vkljucno s serijo 24 in dsPIC), ce seveda program to podpira. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Naturist Član

|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 12:16 am Naslov sporočila: |
|
|
Uporabil sem WinPic800 ustrezno nastavil katere pine uporablja moj programator,
nobenih problemov, vse dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ThePohorc Član

Pridružen-a: Sre 01 Nov 2006 13:40 Prispevkov: 41 Aktiv.: 0.18 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Okt 05, 2007 8:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo!
Malo v drugi smeri...
Osebno se z PIC-i ukvarjam že več let, tako serijo 16 in 18. Kot že rečeno je razlika med 16 in 18 precejšnja vsaj, kar se ASM-ja tiče. Vendar, dokler ne poskusiš ne veš.... Je pa tudi res, da je na voljo kar nekaj več zelo uporabnih ASM ukazov.
Kar se tiče programiranja vedno in skozi prisegam na ICD (na začetku enko sedaj pa dvojko). Obstaja možnost, da ga kupiš vendar je na spletu kar precej shem in projektov kako izdelati svoj ICD (klon) programator (če se ne motim temelji na PIC 18F4550; USB in PIC16F877A). Definitivno ti bo olajšano delo, predvsem pa razhroščevanje... Priporočam...
Lp,
Pohorc |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bungee Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49 Prispevkov: 1479 Aktiv.: 6.24 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni