|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Avg 04, 2007 9:43 am Naslov sporočila: |
|
|
egomez je napisal/a: |
Baje da obstajajo tudi sodi, v katerih se naredi nadtlak, ki preprečuje vretje. Tako lahko daš sveže stisnjen sok noter, pa se ne pokvari. Na tak način ohraniš tudi tisti del vitaminov, ki bi jih s pasterizacijo sicer izbubil.
Kaj ima kdo kaj izkušenj s to metodo oz. ve kaj več o njej? |
Tudi jaz sem se pred casom zanimal za tak sod
Menda lahko "predelas" sod od piva-na njega privaris manometer in varnostni ventil in seveda pipico.
Kvasovke pri dolocenemu pritisku obmirujejo in tako se vrenje ustavi.Mislim,da smo govorili o pritisku 6 barov,kar pa ni ravno malo in tudi tocenje mora biti zanimivo pri temu pritisku
Jaz imam tri sode po 100 litrov,kuham pa v staremu kotlu za snopc.Jabolka nalozim na prikolico(cca.450 kil) in odpeljem zmlet in stisnit na profi stiskalnico ter natocim v plasticne sode 200l.prekuham se isti dan,kaksni 60 litrov pa gre v kis
Lani smo bolj malo pili,letos pa ga je zmanjkalo  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Pet Avg 17, 2007 7:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Res da je naslov o jabolčniku, vendar ker smo govorili vmes tudi o grozdju imam na to temo še eno vprašanje.
Kako obdelate grozdje preden kuhate sok. Ali grozdje napjrej "zmlejete", nato mošt pretočite v neko posodo, kar pa ostane(tropine), stisnete s stiskalnico?
Problem ki ga vidim tukaj je, da če ni od mletja preteklo nekaj dni, je tiste tropine z ročno stiskalnico precej težko stisniti tako, da dajo ven večino soka in arome. Sicer obstajajo neki preparati za lažje izluženje, vendar če jih ni potrebno uporablati, je bolje brez.
Kako naredite tisti, ki to delate? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
t3d Neznanec

Pridružen-a: Čet 31 Maj 2007 9:48 Prispevkov: 4 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 8:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Baje da obstajajo tudi sodi, v katerih se naredi nadtlak, ki preprečuje vretje. Tako lahko daš sveže stisnjen sok noter, pa se ne pokvari. Na tak način ohraniš tudi tisti del vitaminov, ki bi jih s pasterizacijo sicer izbubil.
Sicer pa metode nisem še preveril v praksi. Že nekaj let se doma dogovarjamo, da bi iz belega vina naredili raje sok. Ker pa je mati proti pasteriziranju, se zdi omenjena varianta odlična. Problem je le to, da bi morali kupiti kakšen nov sod. Če metoda res deluje, se bi to splačalo.
Kaj ima kdo kaj izkušenj s to metodo oz. ve kaj več o njej? |
Pri nas smo lani prvic uporabili takšen 60 literski sodcek, namenjen prav shranjevanju jabolcnega soka. Prilozena so bila tudi navodila za uporabo, kjer je pisalo, da je sodcek potrebno napolniti do 2cm pod vrhom, ga dobro zapreti in pocakati 1 mesec do uporabe. Po enem mesecu je manometer kazal ze nekje 8 barov, tako da se je pri tocenju delala pena, okus pa je bil rahlo rezek, sok ni bil vec sladek a se vedno uziten. Isti okus lahko pijemo se danes.
Tukaj bi pa imel vprasanje glede te rezkosti. Zanima me ali bi bilo bolje sodcek napolniti do vrha in ne 2cm do roba, saj je bilo mogoce prevec zraka, kar je povzrocilo reakcijo?
Sodcek je bil hranjen pri tempraturi 18-22°C, sorta jabolk pa Bobovec. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smartgsm Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54 Prispevkov: 364 Aktiv.: 1.53
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:13 am Naslov sporočila: Jabočnik |
|
|
Pa še moje izkušnje.
Pri pasterizaciji v sodu sem vedno imel probleme. Okus soke se je vedno nagibal k rezkosti (začetek vrenja).
Ko pa sem zacel sok flaširati pa je tega ni bilo.
Steklenice sem nabavil pri lokalnem plastičarju. Na žalost ne dela večjih od 1 l.
Cena za 1 l PET je 0.1 €. V ceni je seveda tudi pokrovček.
POstopek je sledeč:
Prvovrstna jabolko se zmelje na posebnem mlinu. Potem se to maso spreša in dobi sok. Sok se kak dan pusti pri miru, da se zbistri. Soku ne dodajam nobenih antioksidantov zato postane svetlo rjkav.
Potem pa v velikem loncu na plinu segrejem do 75 C. Več ne , ker lahko dobite "krhlovko", oz uničite vse kar je vrednega v soku.
Potem počakam, da se ohladi na 70 C.
Ob tej temperature polnim steklenice. Napolnim jih cisto do vrha. Potem pa samo še nataknem pokrovcek in počakam da se ohladi.
Prednsot tega postoka je v tem:
+ ni potrebno iti v klet s posodo
+ kak litger lahko komu podariš
+ sok s tem postne trajen. Pili smo ga tudi že septembra drugo leto.
- Ostane cel kup pet steklenic.
To so moje izkušnje |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robertos Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31 Prispevkov: 792 Aktiv.: 3.33 Kraj: Vuhred JN76OO
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 1:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kako obdelate grozdje preden kuhate sok. Ali grozdje napjrej "zmlejete", nato mošt pretočite v neko posodo, kar pa ostane(tropine), stisnete s stiskalnico?
Kako naredite tisti, ki to delate? |
Sam to delam tako, da najprej s "pecljalnikom" to je naprava, praktično stiskalnica, ki najprej grozdje stisne, vendar je naravnan na tako razdaljo, oziroma samo toliko, da "bobike" počijo, manjše trde, ki so še zelene pa ne poskoduje, prav tako skoraj ne poškoduje pecljev. Zelene bobike, kakor tudi peclji dajo vinu ali soku grenkobo, logično pri večjih količinah 1000 litrov in več se to več ne pozna, sploh ker se dodajajo dodatki. V tej isti napravi pa je spodaj valj, ki poskrbi da se peclji ločijo od grozdja.
Tako zmleto maso pa dam v stiskalnico, vendar v samo stiskalnico namestim gosto, močno, plastično mrežo, ki se dobi posebek za ta namen. Med stiskanjem, tako masa- grozdje ne brizga navzven, ampak samo tekočina.
Prvi dan stisnem samo toliko, da steče ven večina soka. Tropine pa nato dam v velik škaf in jih MALO poškropim z vodo, pustim čez noč in drugi dan temeljito izstisnem. Ko nalagam v prešo, delam to po plasteh, vmes dam okroglo ploščo iz "rostfraja", da se bolje stisne in pridobiš maksimalno količino soka.
Ostali postopek pridelave soka delam tako kot je že bilo opisano, segrejem na 75°C in v nerjaveči sod, pri višji temperaturi dobiš okus kot kompot in ne več kot sok.
In še odgovor za brizganec, kot se namreč imenuje sok, ki je v sodu pod tlakom. Če želiš, da ima sok okus po vinu (reznem vinu), pustiš več prostora na vrhu soda, več zraka več ga zavre. Če želiš okus bolj po soku, naliješ skoraj do vrha, ali čisto do vrha soda. Vendar sok v takem sodu ima vedno okus reznosti, kot sem že zapisal ga v naših krajih imenujemo BRIZGANEC. Verjetno zato ker iz soda brizga pod tlakom. _________________ Cheerio baj frm S58S Robert !
http://www.kapunar.eu |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Proteus Član

Pridružen-a: Sre 15 Jun 2005 10:03 Prispevkov: 1943 Aktiv.: 8.18
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 1:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Prekuhan jabolčnik definitivno spremeni okus.
Spremenjen okus pa vsaj meni niti slučajno ni všeč.
Sam v eni rundi stiskanja napolnim kakšnih 40 plastičnih steklenic (od vode, cockte ali kaj podobnega) in jih strpam v zamrzovalno skrinjo.
Okus ostane praktično nespremenjen. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
t3d-morda bi na sod napolnili z komprimiranim zrakom in tako bi kvasovke prej koncale z svojim delom Pogoj za zaustavitev delovanje kvesovk je tlak in ne toliko pomanjkanje zraku .
Polnjenje 2cm do vrha je zaradi varnostnega ventila,da ga ne zabije  _________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napolniš sod s CO2 še preden fermentira, pa bo ustvarjen tlak, pa še plin je pravi. _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
tiger Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22 Prispevkov: 1161 Aktiv.: 4.89
|
Objavljeno: Pon Okt 08, 2007 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hi
Sok naredim podobno kot Reber, vendar imam narejen el. grelec z termostikalom, ki ga potopim v INOX sod in segrejem na približno 80 stopinj celzija, nato pokrijem z pokrovko in zalijem z parafinskim oljem. In sem imel tako shranjen sok tudi že dve leti. Vsako leto ga naredim okrog 300 do 400 litrov.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni