www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalni V-m in A-m

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2004 4:20 pm    Naslov sporočila:  Digitalni V-m in A-m Odgovori s citatom

Po pregledu Rebrove domače strani (http://reber.sloweb.net/dvm/) sem našel primer digitalnega V-metra izvedenega s pomočjo ICL7107 (http://www.intersil.com/data/fn/fn3082.pdf). Ker pa mi Rebrova vezava ni delovala (verjetno moja napaka) sem se odločil, da vezje s pomočjo protoborda naredim sam.

Vezavo elementov lahko vidite v zgornjem pdf-ju na strani 12 (desno).

Za boljše razumevanje delovanja priporočam branje Rebrovega opisa. In še merilno območje. To se spreminja z dajanjem upora med pina 30 in 31 (vhodna merjena napetost).
brez upora : 0-2 V
120k : 0-20 V
12k : 0-200 V (nisem poizkusil)

Za Vm sem uporabil 120k. Za Am pa vezavo brez upora s "šentom" 0,5 ohmov / 5W. Am sem preiskusil do 1,5 A in deluje odlično (vsaj za moje amaterske potrebe). Za referenco sem uporabil Fluke-jev instrument. Nekaj odstopanja se pokaže le pri zelo nizkih vrednostih.

Sledi še nekaj navodil:
- vezje napajamo z 18-22 VAC
- IC zahteva napajanje +/- 5V. Zadevo sem izvedel z uporovnim delilnikom (2x 300E / 1W) in napetostnima stabilizatojema 7805 in 7905.
- ploščico prerežemo in del z LED seg. zasukamo za 90° (jaz sem za povezavo uporabil odrezane koščke uporovnih nogic)
- potenciometer je za nastavitev offset-a (torej po priklopu izpisana vrednost verjetno ne bo prava)
- uporabil sem ležeči trimer, čeprav bi bila boljša izbira "multi-turn upor" (za večjo natančnost nastavitve)
- z uporom in kond. na pinih 38 in 39 spreminjamo frekvenco osveževanja LED seg. (180k za mirnejši izpis)
- kond. za Gretzom je nujem in služi glajenju napetosti (brez ne dela)
- LED segmenti so CA (skupni plus)
- upor R6 je povezan na LEDico za decimalno piko (decimalno piko priklopite glede na potrebe - decimalna pika je spodnji desni pin)
- cena IC- ja je cca 800 SIT
- cena 4ih LED seg. cca 1000 SIT
- torej vse skupaj okoli 2500 SIT (? - ostale elemente sem nabral v delavnici)

Nekaj težav sem imal pri konektorjih za LED seg. , ki so imeli slab kontakt na nogice LEDic. Po zamenjavi s profi je vse delovalo normalno.

Verjetno sem še kaj pozabil, a bom že prilimal v naslednjih dneh.

LP, CarpeD

Nazadnje urejal/a CarpeDiem Tor Okt 12, 2004 4:30 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 12, 2004 4:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Shema

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

ICL7107.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  26.43 KB
 Pogledana:  90 krat

ICL7107.JPG

Digitalni vm 04.doc
 Opis:
TIV

Download
 Ime datoteke:  Digitalni vm 04.doc
 Velikost datoteke:  34.5 KB
 Downloadano:  47 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 10:58 am    Naslov sporočila:  Ali imaš kaksen kos za prodajo? Odgovori s citatom

Isem nekaj podobnega. Oz, še raje z LCD diplayem.

Malo sem gledal po trgovinah, pa nisem našel nobene ugodne variante Displaya.

Ali kdo ve kje se najde kaksen poceni digitalni instrument?

lp
Greg
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lojz
Član
Član

Pridružen-a: Pet 11 Apr 2003 8:31
Aktiv.: 2.83
Kraj: Koroška

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 5:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na tole stran:
http://www.interdiskont.si
Išči pod multimeter. Z malo predelave bi morda lahko uporabil kar tisti poceni Shocked digitalni multimeter.

smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 13, 2004 5:29 pm    Naslov sporočila:  predelava Odgovori s citatom

ali je slucajno kdo to zadevo poskusil predelat?

predvsem zanima me kako zadevo montirat v kako odprtino.

Cena je prov zanimiva.

Ali se kaj podobnega dobi v LJ.

Malo sem gledal po conradu pa so cene LCD panel metrov okoli 3000 sit.

lp
Grega
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni