www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Daljinci ne odklepajo
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
strojnik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 23 Okt 2007 21:22
Aktiv.: 0.12
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spoštovani forumovci. Jaz pa dam za karton piva tistemu, ki ugotovi zakaj na določeni lokaciji daljinec NE ODKLEPA. Lokacija je v popolnoma normalnem bivalnem torej neindustrijskem okolju. Naslov: Društvena ulica 2, Ljubljana. Desno od stolpnice, med stolpnico in kontejnerji za odpadke. Če ima kdo namig, naj se javi tukaj, pa pošljem telefonsko št. Pozdrav
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Strojnik, premalo informacij - ne odklepa niti v Sk. Loki, ce se postavis dovolj stran od avta oz. imas med avtom in daljincem dovolj primernih ovir (npr. kovinskih kant za smeti).
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.80
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Rešitev je čisto enostavna - preveč motenj. Očitno je tam "smetnjak". Sam že dolgo let montiram elektro pogone za zunanja vrata in se tu pa tam dogaja prav to - daljinec je vlekel 2m, pa tudi samo 2 cm... rešitve v bistvu ni...mi smo to reševali tako da smo pač dali daljince z drugo frekvenco, ali pa se odklopi zunanja antena in montira sam ožička par cm, avto se pa reši tako da ga ročno porineš meter ali dva in največkrat potem odklene. Enak smetnjak je v domžalah na makadam parkirišču poleg Vele - če pravilno "najdeš" parkirno mesto, moraš avto ročno poriniti dva metra stran in že čudežno deuje...
Vedeti je treba da je oddajna moč teh daljincev par milivatov, medtem ko so radioamaterji z par watnimi postajami čisto blizu te frekvence. Motijo tudi banke, pošte, telefonske žice itd...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
DMan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Avg 2004 15:03
Aktiv.: 0.52
Kraj: Tržič

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 23, 2007 11:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

protoncek je napisal/a:
Motijo tudi banke, pošte, telefonske žice itd...

Ja čista resnica, moj je alergičen na pošte v krogu kakih 50-100m. Pogosto pustim odklenjenega če nisem pozoren, vedno ko opazim pa moram s ključem zakleniti ker daljinec ne prime niti na 1m oddaljenosti.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 24, 2007 6:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tukaj se (na žalost )vidi kvaliteta sprejemnika. Tudi pri meni (pri motornih pogonih) je bilo na začetku čudno, potem so italijani malo "popravili" sprejemnik in je bilo dosti manj takih zapletov. V bistvu je odvisno kakšno pasovno širino imam sprejemnik ins tem kako dobro duši (ali spušča) najbližje sosedne frekvence, druga stvar je pa koliko signala na vhodu še dopušča preden pride v nasičenje - takrat potem ne vidi nič več.
Je pa zanimivo da kvaliteta sprejemnika ni prav nič odvisna od cene (ali ranga) avtomobila - lahko imaš avto za 50.000€ in se ti to dogaja.. jaz imam recimo z mojim meganom mir in še nisem nalatel na primer da ne bi delal.. (ja, norci imajo srečo, jaz vedno trdim Twisted Evil )
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
strojnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 25, 2007 8:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za nekoliko saljive odgovore glede neodklepanja. Ampak jaz (sem pac strojnik in nisem tako zelo poucen o teh zadevah kot vi specialci) zelo resno iscem odgovor, kaj povzroca tako smetenje frekvence ali sum, da 90% razlicnih daljincev na razlicnih avtomobilih ne deluje. Poudarjam, da gre za neproblematicno okolje: ni poste, ni tel centrale, ni bazne postaje, ni daljnovoda, ni nobene vidne oddajne antene... ampak daljinec ne prime tudi ce ga dam na sipo od avtomobila.

Predvsem me zanima, ali obstaja moznost elektromagnetnih valovanj ki so skodljiva zdravju.

Hvala
Nazaj na vrh
aljoš
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03
Aktiv.: 13.22
Kraj: Škofja loka-poljanska dolina

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 25, 2007 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strojnik je napisal/a:
Hvala vsem za nekoliko saljive odgovore glede neodklepanja. Ampak jaz (sem pac strojnik in nisem tako zelo poucen o teh zadevah kot vi specialci) zelo resno iscem odgovor, kaj povzroca tako smetenje frekvence ali sum, da 90% razlicnih daljincev na razlicnih avtomobilih ne deluje. Poudarjam, da gre za neproblematicno okolje: ni poste, ni tel centrale, ni bazne postaje, ni daljnovoda, ni nobene vidne oddajne antene... ampak daljinec ne prime tudi ce ga dam na sipo od avtomobila.

Predvsem me zanima, ali obstaja moznost elektromagnetnih valovanj ki so skodljiva zdravju.

Hvala

Glede na to, s kje si, verjamem da nimate tel.centrale, daljnovodov (elektrike)...malo heca.
Včasih se daljinec "izgubi". Včasih pomaga, da ga vstaviš v kontaktno ključavnico, obrneš ključ do 1. stopnje, ne do kontakta, in pritisneš odklepanje ali zaklepanje... pri nekaterih pa to deluje tudi že, če to storiš kar v ključavnici na vratah. ključ notri, odkleni avto s ključem, ga zadrži v položaju za odklep in pritisni odklepanje...
Kaj pa če je samo prazna oz. iztrošena baterija? Rolling Eyes

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 25, 2007 10:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer pa ja, seveda je mozno, da gre za skodljivo valovanje - ce je recimo sosed postavil radarsko postajo zraven vasega smetnjaka, pa preostali o tem nic ne veste, vam zdaj mikrovalovi njegovega radarja pocasi kurijo mozgane.

Tvoj opis je tako ohlapen, da je krivo lahko mnogo stvari. Na daljavo nima smisla ugibati, sam pa lahko izlocis precej dejavnikov, ce si vzames eno popoldne za preizkusanje (baterija, kot, pozicija glede na avto, ovire med daljincem in avtom, itd.).

protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 8:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

da malce razložim eno stvar - po večini vsi imajo t.i. rolling kodo, spreminjajočo kodo, ki je od vsakem pritisku daljinca drugačna. tako se prepreči kopiranje kode in kraja avta. Ta koda je sestavljena iz fiksnega dela in tistega ki se spreminja. Sprejemnik pozna fiksni del in ve kako (po katerem algoritmu) se mora spreminjati drugi del. Če se ti preveč igraš z daljincem predaleč (da ne lovi) se koda po tistem vnaprej določenem algoritmu preveč oddalji in ko ponovno hočeš odklenit, je spreminjajoči del preveč drugačen od tistega, ki ga pričakuje sprejemnik, zato ne j**e žive sile. Dostikrat je dovolj da parkrat (5-10x) pritisneš daljinca da sprejemnik ve, da je zaporedje pravo in tako ponovno spozna, da je daljinec pravi. Včasih moraš pa za to dat kontakt.
v glavnem ne se preveč igrat s tipko stran od avta Twisted Evil
Nazaj na vrh
strojnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 12:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja fantje, vse kar ste povedali že vem. Naj še enkrat jasno povem, da mi daljinec popolnoma dobro dela. nobenih problemov z rol kodo, baterijo, itd. Ne dela pa mi izključno na prej navedeni lokaciji, na kateri ne dela tudi noben drug daljinec z drugim avtom. Torej tamimajo vsi vozniki problem. Ker lokacijo zelo dobro poznam, kar se infrastrukture tiče, gre očitno res za neko skrito zadevo. Rad bi tehnično razlago, kakšne vrste valovi lahko povzročijo take motnje, in kako odkriti vir.
Nazaj na vrh
protoncek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

tudi to je že bilo povedano - ni nujno da je v bližini kakšna stavba - namreč recimo GSM lovi 4 km stran od bazne postaje, kar pomeni da ima veliko večjo moč od 1 mW, kot ima ključ. Enako so vse komunikacije okoli pošt, bank itd. Da ne rečem da imajo radioamaterji po par watov. Kaj lahko moti ? Recimo vse frekvence pod 433M, ki lahko proizvajajo harmonsko komponento 433M, to pa so recimo 433/2, 433/3, 433/4 itd. pa to še niso vsi izvori... Na koncu tudi ni nujno da je frekvenca harmonska 433, lahko da je samo blizu tej frekvenci ter da je tam polje zelo močno - recimo da se tam sekaj par oddajnikov. To lahko povzroči da sprejemnik vidi zelo močan signal na vhodu, ki sicer ni za njega, ampak posledično do konca zmanjša ojačanje (ker drugače bo v zasičenju in ne bo videl prav nič), kar mu pa onemogoči sprejem zelo šibkega ključa (slabo ojačanje = slabo lovljenje). Podobno kot če ti bo en svetil v oči z 1 kW reflektorjem, potem niti slučajno ne boš videl tipa ki ti iz iste smeri sveti v oči z LED lučko. Zakaj? Ker boš do konca zaprl "zaslonko" svojih oči in s tem oči ne bodo videle malih izvorov. Žal, ampak res...
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 26, 2007 9:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

strojnik je napisal/a:
... zakaj na določeni lokaciji daljinec NE ODKLEPA. Lokacija je v popolnoma normalnem bivalnem torej neindustrijskem okolju. Naslov: Društvena ulica 2, Ljubljana. Desno od stolpnice, med stolpnico in kontejnerji za odpadke. Če ima kdo namig, naj se javi tukaj, pa pošljem telefonsko št. Pozdrav

Zanimajo me dve podrobnosti pri tem tvojem problemu ... kje je vgrajen radijski sprejemnik tvojega centralnega zaklepanja in če ima anteno potegnjeno kam ven iz sprejemnika?

Za primerjavo: moja avto ima RF sprejemnik pod armaturo nad stopalkami, antena pa je vgrajena v zadnje steklo. Seveda je vmes koaxialni antenski kabel.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
strojnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 1:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok

Posebej za tebe ponavljam: NOBENEMU avtu ne prime daljinec na omenjeni lokaciji. VSEM avtomobilom prime daljinec 30 m stran !!!
Nazaj na vrh
strojnik
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pojdi in probaj . Potem pa sprašuj naprej, če ne verjameš.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.07
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 9:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če mi pokriješ stroške poti, lahko pridem z frekvenčnim analizatorjem in zelo točno ugotovim vir motenj. Očitno namreč je, da se gre za motnjo.

Zelo koristno pa bi bilo, če se najprej opredeli časovni potek tega pojava glede na uro dneva in dan glede na dni v tednu.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> VF tehnika in sistemi radijskih zvez Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 1 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni