www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Začetnik ki bi rad nekaj izdelal
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
klemenm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 16:23
Aktiv.: 0.14
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 4:49 pm    Naslov sporočila:  Začetnik ki bi rad nekaj izdelal Odgovori s citatom

Pozdravljeni!

Tale forum oz. stran pregledujem že kar nekaj časa. Danes sem se pa registriral. Nekaj sem gledal kaj priporočate začetniku za začetek izdelave... Našel sem stvar da naj si izdelam napajalnik. Napajalnik sem si pred kakšnim letom izdelal iz računalniškega po vodiču ki je obljavljen na strani http://www.reber.si. Doma imam kar nekaj elektronske šare ker se je z tem ukvarjal stric (testne plošče, ploščice za vezja, kondenzatorji, upori...) Teoretičnega znanja nimam (skoraj) nič, praktičnega pa zelooo malo (sem kdaj gledal strica kaj čara). Verjetno mi boste vsi predlagali naj me kaj nauči stric vendar bo to nemogoče(je letos umrl v prometni nesreči).

Upam da mi boste lahko svetovali kaj naj izdelam.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 5:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klemen, zagotovo te bolj veselijo dolocene stvari, kot druge - npr. audio ali mikrokontrolerji ali RF komunikacija ali kaj takega. Izberi torej podrocje, ki te zanima oz. bi ti prislo prav, pa bos zagotovo dobil kaksen konkreten predlog (npr. ce te zanima audio, bi bil zagotovo interesanten projekt audio ojacevalec).
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 5:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdravljen!

Kot si omenil, da si čisti začetnik, ti priporočam, da prebereš kako literaturo. Nekaj najdeš tudi na forumu: http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1099

Praviš da si že nekaj naredil in to usmernik. No kot nasljednji projekt, je lahko kakšne ojačevalnik,teh je tudi veliko na spletu. Kot si že pogledal reberjovo stran, si videl da ima ojačevalnik, ki zahteven za začetnika. Za pomoč se pa lahko na nas obrneš, zato je tale forum.

dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.50
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo še nekaj zelo uporabnega: http://maya-studio.com/knjige/EEV_2003.pdf
klemenm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 6:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!

Najprej opravičilo ker nisem povedal kaj me zanima. Mogoče naj naj bolj me zanima radioamaterstvo (nevem če je izraz pravilen) venadr se mi zdi da je to za začetek malo prehudo. Kaj pa vi menite o tem? Se javi tudi kakšen z izkušnjami da bi mi pomagal pri prvih korakih? Tisto knjigo ki jo je prikazal dkone se mi zdi da jo imam njekje.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.55

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 6:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O tem ti bo zagotovo najvec znal povedati Darko (VolkD) Very Happy Zelo zanimivo podrocje, a si brez primerne opreme hitro "mrzel" (odvisno od izbire frekvencnega podrocja tvoje naprave seveda).
klemenm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 6:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Verjetno bi mi bilo najbolj všeč če bi si izdelal kak preprost FM sprejemnik. (sploh nevem če to spljoh spada pod radioamaterstvo). Ima kdo kak načrt takega sprejemnika? Se kakšen mojster javi za pomoč pri izdelavi?

Vseh komentarjev, pomoči ipd. bom vesel.
Nazaj na vrh
matjay
Član
Član

Pridružen-a: Pon 06 Dec 2004 22:07
Aktiv.: 2.27

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 8:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je zanimiva tale stran http://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=fr_en&trurl=http%3a%2f%2flpistor.chez-alice.fr%2fforty2s.htm
ni posebno komplicirano in res deluje. Sestavni deli se dobijo pri nas, kar je zelo važno. Rabi pa tudi saj približno dobro anteno. Vsi smo nekoč začeli, najprej je bilo grozno, vendar če malo bolj pogledaš v kakšno knjigo je potem veliko lažje. Sploh pa danes internet in forumi so čudovita stvar. Zato junaško naprej in postavi kakšna vprašanja pa bomo vsi skupaj našli odgovore.
Tiskanine narediš z laminatorjem.

LP
Matjay
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
klemenm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

matjay, meni se tole zdi komplicirano ko sto hudičev Shocked Pozna kdo kaj lažjega???
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če želiš FM sprejemnik, ni enostavnejšega od tega. Večino dela opravi TDA7000, edina tuljavica pa je že narisana na tiskanem vezju.

EDIT: Tukaj imaš še načrt za izdalavo tiskanega vezja.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
klemenm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob, hvala ti za tale link. najverjetneje bom kupil vse elemente in sestavil na testni ploščici. Potem bo šlo najverjetneje na pravo vezje. Edino kar bi prosil kakšnega mojstra če mi bo lahko pomagal pri jedkanju ploščice in programiranju mikrokontrolerja (se mi zdi ta ga je potrebno sprogramirati oz. uporabljati mikrokontroler).
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70770.56

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 27, 2007 10:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2007 12:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No nekaj germanijevih diod bi se našlo in v torek bom v Ljubljani !
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.94
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2007 8:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mogoče je tudi za začetnike to
Nazaj na vrh
klemenm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 28, 2007 10:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

Ste me pa čisto zasuli z predlogi. Zdaj res več nevem kaj naj naredim????

VolkD, če sem prav razumel mi ponujate pomoč pri začetku???? V Torek imam tudi jaz čas se lahko zmeniva. (na ZS)

Zdaj pa bi res prosil nekoga da bi mi pokazal eno stvar ki je najprimernješa za začetek.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Naslednja
Stran 1 od 9

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni